Αγρότες: Τα τρακτέρ κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Αγρότες: Τα τρακτέρ κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Πάνω από οκτώ χιλιάδες αγρότες στο μεγάλο συλλαλητήριο - Εφτασαν στην Αθήνα με περισσότερα από 200 τρακτέρ, αγροτικά οχήματα και πούλμαν - Τι ζητούν - «Χωρίς εμάς τι θα φας;» και «no farmers, no food, no future» τα βασικά τους συνθήματα

agrotes-syntagma-arthrou
Με συνθήματα και πανό για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future» χιλιάδες αγρότες δίνουν το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών οι οποίοι αύριο, με την επιστροφή τους, θα αποφασίσουν στα μπλόκα την περαιτέρω στάση τους. 


Οι Έλληνες αγρότες,  μετά από περίπου ένα μήνα στα μπλόκα, όπως και οι συνάδελφοί τους σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέλεξαν να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας. Περίπου στις 8 το βράδυ πάνω από 8.000 αγρότες έδιναν το παρών στο συλλαλητήριο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι αγρότες θα παραμείνουν στο Σύνταγμα έως αύριο το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αποχωρούν τμηματικά και συντεταγμένα, όπως ήταν και η προσέλευσή τους στην Αθήνα. 




Ξεχωριστή είναι η παρουσία των Θεσσαλών αγροτών που ζητούν ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών και αντιπλημμυρικής εργασίας, μετά τον Daniel. 
Σημειώνεται, ότι στο υπόμνημα των αγροτών με τα αιτήματά τους, υπήρχε χωριστό παράρτημα που αφορούσε τους Θεσσαλούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τη θεομηνία, τα οποία μένει να συζητηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το παρών στο Σύνταγμα έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως και πολλοί ακόμη βουλευτές. 
Τα τρακτέρ παραταγμένα μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη



Τα τρακτέρ παραταγμένα μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
agrotes-syllalhtirio

Κλείσιμο
Το συλλαλητήριο, πραγματοποιείται συντεταγμένα και σε απόλυτη συνεννόηση με την αστυνομία, προκειμένου να περιορισθούν όσο γίνεται οι συνέπειες στη λειτουργία της πόλης.

nofarmers


xorisemas-agrotes
Οι αγρότες εξακολουθούν να επιμένουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες ότι «δεν έχουμε να δώσουμε», ωστόσο χαρακτήρισε το σημερινό συλλαλητήριο μέσο πίεσης στα χέρια του προς τις Βρυξέλλες.

syntagma-agrotes__7_

Η πορεία προς το Σύνταγμα

Γύρω στη 1 το μεσημέρι το κονβόι των πάνω από 120 τρακτέρ από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας πέρασε τις Αφίδνες και συνέχισε για την Αθήνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος για να φθάσει ένα τρακτέρ από τη Θεσσαλία στην Αθήνα και να επιστρέψει υπολογίζεται περίπου στα 500 ευρώ για καύσιμα, που έχει καλυφθεί από αγροτικούς συλλόγους και συμεμτοχή των ίδιων των αγροτών που επέλεξαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με το σημερινό συλλαλητήριο. 






syntagma-agrotes__8_

Τα κονβόι των τρακτέρ από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα μπήκαν στην Αθήνα σε τρία γκρουπ- το πρώτο από την Εύβοια με 9 αγροτικά μηχανήματα και ακολούθησαν το 2ο και 3ο γκρουπ με τα 78 τρακτερ και τα 50 τρακτέρ αντίστοιχα.

syntagma-agrotes__6_


syntagma-agrotes__4_
syntagma-agrotes__5_








Τα αιτήματα των αγροτών

«Θα δώσουμε τον τόνο και την απαίτηση από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα μας», λέει για το σημερινό συλλαλητήριο ένας από τους αγρότες που θα συμμετέχουν σε αυτό, ο πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας. Οι αγρότες διεκδικούν άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, μείωση του κόστους του ρεύματος, άμεση βελτίωση στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μείωση του κόστους του αγροτικού πετρελαίου.
syntagma-agrotes__1__2

Από τα παραπάνω, το ουσιαστικό αίτημα που απομένει, μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό (καθώς έλαβαν ικανοποιητικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, προτάσεις για τα υπόλοιπα, με χαρακτηριστικότερο το σχέδιο για το ρεύμα), είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτό το αίτημα με επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ και δέσμευση ότι η προκαταβολή ύψους 40 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Οι αγρότες, όμως, δεν ικανοποιήθηκαν με τον ΕΦΚ και διεκδικούν αφορολόγητο, ζήτημα που χαρακτηρίζουν «άμεσο και επιτακτικό».

syntagma-agrtoes-arthrou


Ειδήσεις σήμερα:

Βουλή: Αντιδράσεις για τη φράση του Στυλιανίδη «η μισή Κύπρος είναι τουρκική» - Ήταν σε εισαγωγικά απαντά ο ίδιος

Η απάντηση της Αθήνας στην τουρκική Navtex: Ρηματική διακοίνωση και επιστολές διαμαρτυρίας στην Άγκυρα

ΓΕΕΘΑ: Έβαλαν στρατιωτικά Πετρούνιας, Τεντόγλου και άλλοι Ολυμπιονίκες - Η ορκωμοσία των αξιωματικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης