Στο Σύνταγμα θα φτάσουν τα τρακτέρ την Τρίτη - Όλο το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Στο Σύνταγμα θα φτάσουν τα τρακτέρ την Τρίτη - Όλο το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Στο Κάστρο Βοιωτίας όπου θα διανυκτερεύσουν δίνουν το πρώτο μεγάλο ραντεβού - Προγραμματίζουν κινητοποιήσεις και μπλόκα σε ολόκληρη την επικράτεια - Θα κλείνουν δρόμους, τελωνεία και λιμάνια - Δεν υπάωρρχει διάθεση αντιπαράθεσης διαμηνύει η ΕΛΑΣ - Όσα τρακτερ έρθουν τόσα θα μπουν

agrotes-arthrou_2

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προετοιμασίες των αγροτών για το μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Οι επικεφαλής των μπλόκων διαμηνύουν ότι η συμμετοχή των αγροτών στην κινητοποίηση θα είναι μαζική με τους παραγωγούς της Θεσσαλίας να αναφέρουν ότι μόνο από τη Λάρισα αναμένεται να κινηθούν πάνω από 100 τρακτέρ προς την πρωτεύουσα.

Παράλληλα με τις προετοιμασίες των αγροτών, κινητικότητα επικρατεί και στην ΕΛΑΣ, με συνεχείς συσκέψεις των επιτελών της αστυνομίας προκειμένου να αποτραπούν ανεξέλεγκτες κινήσεις αγροτικών μηχανημάτων στην Αθήνα. Αργά το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε μια ακόμη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασιας του Πολίτη με τη συμμετοχή του υπουργού Μιχ. Χρυσοχοΐδη, του Αρχηγού της ΕΛΑΣ και των επιτελών της Αστυνομίας.

Τι αποφάσισε η ΕΛΑΣ 

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής: Όλα τα τρακτέρ, οχήματα αγροτών θα φτάσουν έως την λεωφόρο Αθηνών και από εκει στην Πλατεία Καραισκακη και στη συνέχεια στην Πλατείας Ομονοίας. Τα αγροτικά μηχανήματα θα κινηθούν προς το Συνταγμα μόνο από έναν δρόμο, είτε στην Πανεπιστημίου είτε στην Σταδίου και θα πρέπει ένας να είναι ανοικτός για την κίνηση ασθενοφορων, πυροσβεστικής κτλ. Άρα οποιος δρόμος αποφασιστεί, είτε Σταδίου είτε Πανεπιστημίου, εκεί θα σταθμεύουν τα τρακτέρ

Όσα έρθουν τόσα θα μπουν. Δεν υπάρχει πλαφόν στο νούμερο των τρακτέρ. 100 έρθουν 100 θα μπουν. Θα γίνει συνεννόηση με αγρότες κ θα συγκεντρωθουν στα διόδια Αφίδνες κ Ελευσίνα ώστε να ξεκινήσουν όλοι μαζί για το κέντρο. Όλα τα πούλμαν που θα μεταφερουν τους αγορτες θα πανε στο ΟΑΚΑ. Όλη η Τροχαία θα βρίσκεται στον δρόμο και όλη η ΕΛΑΣ σε επιφυλακή

Δεν υπάρχει καμία διάθεση αντιπαράθεσης 

Πηγές της ΕΛΑΣ ανέφεραν μετά το τέλος της σύσκεψης ότι δεν υπάρχει καμμία διάθεση αντιπαράθεσης με τους αγρότες. «Είναι δικαίωμά τους να διαδηλώνουν αλλά να μην κλείσει η Αθήνα για δύο μέρες» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Τριψήφιος αριθμός τρακτέρ και δεκαδες λεωφορεία

Αναφορικά με τη συμμετοχή αγροτών στο συλλαλητήριο, ο κ. Μαρούδας εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να μιλάμε για 50 λεωφορεία με αγρότες που θα κατέβουν στην Αθήνα και για τριψήφιο αριθμό τρακτέρ, χαρακτηρίζοντας συγκινητική αυτή την αγωνιστική διάθεση των συναδέλφων του, αφού δεν είναι εύκολο αυτό το ταξίδι για την Αθήνα.

Ρίζος Μαρούδας για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα

«Το σχέδιο είναι να φύγουν σήμερα μερικά τρακτέρ και κοιτάζουμε να συναντηθούμε και με [τρακτέρ] από Αλμυρό και Καρδίτσα, και να συνεχίσουμε για να κατέβουμε. Κοιτάζουμε να συντονιστούμε για να έχουμε μια κοινή πορεία», ανέφερε ένας άλλος αγρότης στο ίδιο μπλόκο. 

Κλείσιμο
Δηλώσεις αγροτών για την κάθοδο στην Αθήνα (2)

«Καλούμε όλον τον κόσμο από όλους τους κλάδους να μας συμπαρασταθεί με όλα τα προβλήματα που έχουμε σαν αγρότες ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα» δήλωσε ο αγρότης Απόστολος Μαχιάς από τον Πλατυκαμπο.

Δηλώσεις αγροτών για την κάθοδο στην Αθήνα

Με δύο κονβόι οι Θεσσαλοί αγρότες στο Κάστρο Βοιωτίας


Δυο ξεχωριστά κονβόι τρακτέρ ξεκινούν αύριο, Δευτέρα, από τη Θεσσαλία με προορισμό το Κάστρο Βοιωτίας, απ' όπου σχεδιάζουν να αναχωρήσουν την Τρίτη για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τα τρακτέρ από Πλατύκαμπο μέσω της παλαιάς Εθνικής οδού Λάρισας -Βόλου θα φτάσουν στο Στεφανοβίκειο όπου θα προστεθούν στο κονβόι τα τρακτέρ του μπλόκου. Στη συνέχεια θα ανέβουν στην Εθνική οδό και θα φτάσουν στον Αλμυρό όπου θα προστεθούν και τα τρακτέρ αυτού του μπλόκου. Ακολούθως θα βάλουν πλώρη για το Κάστρο Βοιωτίας όπου θα φτάσουν το απόγευμα.

Την ίδια ώρα τα τρακτέρ από τον Ε65 (Καρδίτσα- Φάρσαλα) μαζί με αυτά από το Μεγαλοχώρι Τρικαλων θα ανέβουν στον Ε65 με προορισμό την Λαμία και το Κάστρο Βοιωτίας.  Την Τρίτη το πρωί θα βρεθούν εκεί και οι υπόλοιποι αγρότες από όλη την Ελλάδα για να ξεκινήσουν την κάθοδο προς την Αθήνα.

Στις 5.30 το απόγευμα της Τρίτης, θα γίνει μια προσυγκέντρωση στην Ομόνοια και στις 6.30 μ.μ. αναμένεται να καταλήξουν στο Σύνταγμα.

Μπλόκο αγροτών στο Μπράλλο

Οι αγρότες από την Κεντρική Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Μπράλου στο 200 ο χλμ Αθηνών Λαμίας. Εκεί έχουν μεταφερθεί τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα από το μπλόκο της Ανθήλης και σύμφωνα με τους αγρότες «είναι ένας πρώτος σταθμός πριν την κάθοδο προς Αθήνα».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας αναμένεται να είναι καθοριστική για την περαιτέρω πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων και τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξουν οι αγρότες των μπλόκων να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους.

Κινητοποιήσεις παντού...

Εκτός από το συλλαλητήριο της Αθήνας οι αγρότες οργανώνουν και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους στην επαρχία. Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να προχωρήσουν στο κλείσιμο των λιμανιών και των συνόρων για τα Ι.Χ.

Συμβολικές διαμαρτυρίες έκαναν και την Κυριακή οι αγρότες. Με μια αιφνιδιαστική τους κίνηση, το απόγευμα της Κυριακής, κλιμακώνοτας και τον αγώνα τους αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον Πεντάλοφο, την Κατοχή και το Νεοχώρι της Αιτωλοακαρνανίας, έστησαν νέο μπλόκο στον κόμβο Χαλίκι επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Αντιρρίου, σε απόσταση λίγων μέτρων από την Ιόνια Οδό.

Δεκάδες τρακτέρ βρέθηκαν στο χώρο, με τους αγρότες να δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της Αθήνας την Τρίτη. «Δεν κάνουμε βήμα πίσω, από την ικανοποίηση των δίκαιων ετοιμάτων επιβίωσής μας», τονίζουν.

Νέο μπλόκο από τους αγρότες και κτηνοτρόφους στην Αιτωλοακαρνανία

Στο τελωνείο της Καστοριάς προχώρησαν στο κλείσιμο του τελωνείου για τα φορτηγά οχήματα. Σε νέους αποκλεισμούς προχώρησαν επί της Εγνατίας οδού, οι αγρότες σε Χαλκιδική και Ημαθία. Συγκεκριμένα στις 18.30 το απόγευμα ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής απέκλεισαν την Εγνατία οδό και από τις δύο πλευρές, στο ύψος του κόμβου των Μουδανιών, ενώ στην Ημαθία αποκλεισμός της Εγνατίας οδού έγινε λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα, με μπλόκο των αγροτών στο κόμβο του Νησελίου. Οι αγρότες πραγματοποίησαν πεζή διαμαρτυρία, ενώ η Εγνατία οδός και στις δύο περιοχές, δόθηκε σε κυκλοφορία στις 20.00 το βράδυ.

Τη Δευτέρα, οι αγρότες της Χαλκιδικής αναμένεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ σε οργασμό προετοιμασιών βρίσκονται οι διαδικασίες των αγροτών για την μεταφορά των τρακτέρ τους στην Αθήνα, πολλά εκ των οποίων αναμένεται να φορτωθούν σε νταλίκες.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού, σε μαζική συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Οι αγρότες της περιοχής έδωσαν ραντεβού στο λιμάνι της Σούδας την Δευτέρα στις 8:00 μ.μ.

Ότι είχαμε να δώσουμε το δώσαμε...

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους για το συλλαλητήριο της Τρίτης και την περαιτέρω πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων με τον πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα στήριξης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου. Ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών, που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.

«Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όντως είμαστε μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που νοιάζεται όχι μόνο για τους πολλούς, αλλά και για τους λίγους -πρωτίστως για τους πιο ευάλωτους όπως είναι τα παιδιά- αποδίδοντας δικαιώματα, δικαιοσύνη και ελευθερία, σε μια μερίδα συμπολιτών μας που έως σήμερα τα στερούνταν. (…) Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές (…) Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης παρέπεμψε στην, προ εβδομάδος, συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό, με τον Μ. Βορίδη να διατυπώνει τη γνώμη του, όπως είπε, ότι «το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των αγροτών έχει ικανοποιηθεί. Θα θέλαμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο αλλά δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να το κάνουμε». Και, εν κατακλείδι, «η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών ξέρει ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί – και το έχει αποδείξει – προκειμένου να σταθεί κοντά στους αγρότες και να συνεχίσουν να παράγουν», βελτιώνοντας, μεταξύ άλλων, και το εισόδημά τους, τόνισε εξ άλλου.

Ειδήσεις σήμερα:

Φρίκη στα Τρίκαλα: 46χρονος αποκεφάλισε με αλυσοπρίονο τον πατέρα του

Άφαντα τα παιδιά και η μάνα των παλαιοχριστιανών, φυγαδεύτηκαν πριν την έφοδο της ΕΛΑΣ - Αγωνία για τον εντοπισμό τους

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους οι Γεραπετρίτης και Φιντάν

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης