Στο μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο ο μητροπολίτης Λαρίσης: Οι αγρότες έχουν δίκιο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Στο μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο ο μητροπολίτης Λαρίσης: Οι αγρότες έχουν δίκιο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

«Μακάρι να μην υπήρχαν αυτά τα μπλόκα» - «Δυστυχώς, η κατάσταση είναι τέτοια, που μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι ίσως φέτος είναι η πρώτη χρονιά που οι αγρότες έχουν τόσο δίκιο» ανέφερε χαρακτηριστικά

ieronymos_larisas_arthro
Στο μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο Λάρισας βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο Μητροπολίτης Λαρίσης, Ιερώνυμος. Ο Μητροπολίτης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αγρότες και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «μακάρι να μην υπήρχαν αυτά τα μπλόκα. Δυστυχώς η κατάσταση είναι τέτοια που μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι ίσως φέτος είναι η πρώτη χρονιά που οι αγρότες έχουν τόσο δίκιο ή για να το πω καλύτερα είναι η πρώτη χρονιά που οι αγρότες έχουν μόνο δίκιο ιδίως εδώ στην κατεστραμμένη Θεσσαλία».

Ακόμη πρόσθεσε ότι «για κάποιους ισχύει το "εφτώχευσαν και πείνασαν". Αυτό το είδαμε, είδαμε την καταστροφική μανία της φύσης, είδαμε πολλές φορές τα αποτελέσματα των λάθος πολιτικών. Σε κάθε περίπτωση εδώ έχουμε τους ανθρώπους μας που αγωνίζονται. Πριν λίγες μέρες ήταν η γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους. Στον Εσπερινό πήγα στον Πλατύκαμπο και στη λειτουργία πήγα στη Νίκαια. Είναι χωριά κατ' εξοχήν του αγροτικού αγώνα και τα δύο χωριά του δήμου Κιλελέρ.

Οι αγρότες ήταν στα μπλόκα και οι οικογένειές τους ήταν πίσω στην εκκλησία. Έπρεπε να στηριχθούν οι οικογένειες για να καταλάβουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλο δίκαιο σε αυτόν τον αγώνα έτσι όπως εκτυλίσσεται. Δόξα το Θεό είναι ένας αγώνας με επιχειρήματα, με στοιχεία και χωρίς βία. Και αυτό είναι κάτι που τιμάει και τον τόπο μας και αναδεικνύει περισσότερο το δίκαιό μας. Ένα δίκαι που πρέπει να το κατανοήσουν πολλοί. Είπατε πριν ότι κάναμε πολλά στις πλημμύρες. Μακάρι να μην χρειαζόταν να κάνω τίποτα. Μακάρι να μην χρειαζόταν να βγούμε στις λάσπες, να μην χρειαζόταν να αγωνιστούμε τις ημέρες μετά τον Daniel και τον Elias».
Ο Μητροπολίτης Λαρίσης, Ιερώνυμος, στο μπλόκο Πλατυκάμπου
Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο «πάνε πολλοί να θίξουν, ή να βάλουν χέρι στη διατροφική μας αλυσίδα. Και δεν καταλαβαίνω ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο βασικός για την πρόληψη πολλών ασθενειών και οικονομικών δυσκολιών. Αυτό που γίνεται εδώ στη Θεσσαλία δεν είναι αμελητέο, δεν πρέπει να παραθεωρείται και δεν πρέπει κάποιοι ελαφρά τη καρδία να το προσπερνούν», τόνισε ακόμη.
Ο Μητροπολίτης Λαρίσης, Ιερώνυμος, στο μπλόκο Πλατυκάμπου
Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Χρήστος Ψυρόπουλος ο οποίος θα είναι μεταξύ των ατόμων που θα αποτελέσουν τη 15μελη επιτροπή η οποία θα συναντηθεί αύριο Τρίτη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι οι αγρότες έκαναν δώρο στον κ. Ιερώνυμο ένα ομοίωμα του μνημείου του Κιλελέρ.

ieronymos_larisas
ieronymos_larisas_arthro

Έτοιμοι για το ραντεβού με τον Μητσοτάκη οι αγρότες - Ποιοί θα μετέχουν και ποια είναι τα αιτήματά τουςΟι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η κυβέρνηση παντως, σε κάθε ευκαιρία, υπογραμμίζει ότι συνεχίζεται ο διάλογος με τους αγρότες και ακούνε τα αιτήματα τους. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντήσει 15 αγρότες, επροσώπους από κάθε μπλόκο, τη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Πιο συγκεκριμένα θα αποτελείται από 6 αγρότες από την Μακεδονία, 6 από τη Θεσσαλία, 2 από την Στερεά Ελλάδα και 1 από την Πελοπόννησο.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από 15 μέλη που είναι τα εξής:

Κλείσιμο

Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).

Οι αγρότες ήδη με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό έχουν κάνει γνωστά τα αιτήματά τους όπως αυτά αποφασίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη της Τρίτης, στη Νίκαια. Τα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Περιλαμβάνει επίσης και ένα ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία.

Μεταξύ άλλων τα αιτήματα είναι:

- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας

- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.


- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

Νωρίς το απόγευμα, αγρότες από την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και προχώρησαν σε μαι συμβολική κίνηση. Άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων ώστε να διέρχονται ελεύθερα τα οχήματα.Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας μάλιστα, ήθελαν να ανεβάσουν πάνω στη γέφυρα τέσσερα τρακτέρ με ελληνικές σημαίες. Τα τέσσερα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα έφτασαν στην άλλη πλευρά της γέφυρας από την πλευρά του Ρίο, προκειμένου να διαδηλώσουν ειρηνικά, έχοντας ανοιχτές τις μπάρες.


Ειδήσεις σήμερα:

Γλυφάδα: Αποφασισμένος να σκοτώσει ο δράστης - Πώς έγινε το μακελειό στη ναυτιλιακή

Άμπου Ντάμπι: Πρωτόγνωρες εικόνες για τους κατοίκους με χαλάζι, βροχές και πλημμύρες - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Γλυφάδα: Η οικογενειακή διαμάχη των $325 εκατ. και η ιστορία της οικογένειας Καρνέση που αιματοκύλησε ο Αιγύπτιος υπάλληλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης