Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Η Εκκλησία έδωσε το μήνυμα στον λαό

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Η Εκκλησία έδωσε το μήνυμα στον λαό

«Εμείς αυτό που είχαμε να πούμε και ζει η Εκκλησία και η Πατρίδα μας 2.000 χρόνια αυτό στηρίζουμε» είπε ο κ. Ιερώνυμος

arxiepiskopos-ieronimos
Για το θέμα της ψήφισης του νομοσχεδίου που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και η οποία προγραμματίζεται για τις 15 Φεβρουαρίου ρωτήθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με αφορμή την εγκύκλιο που διαβάστηκε στους ναούς την περασμένη Κυριακή.

Ο κ. Ιερώνυμος είπε με νόημα ότι «η Εκκλησία έδωσε το μήνυμα στον λάο» κάνοντας λόγο για «φαεινές ιδέες» που «θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα».

«Μην ρωτάτε εμάς, να ρωτήσετε άλλους. Εμείς αυτό που είχαμε να πούμε και ζει η Εκκλησία και η Πατρίδα μας 2.000 χρόνια αυτό στηρίζουμε. Αυτοί που έχουν τις φαεινές ιδέες θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Η Εκκλησία έδωσε το μήνυμα στον λαό» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Ιερώνυμου κατά την άφιξή του στη Μονή Πεντέλης στο συνέδριο για τον Άγιο Φώτιο.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cyxwxqp3m4uh)
Κλείσιμο


Η διαβούλευση στη Βουλή

Την ίδια ώρα την ευρύτατη συναίνεση 5 κοινοβουλευτικών ομάδων για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών επιβεβαίωσε η πρώτη ημέρα συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην Βουλή. Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων καταγράφηκε ότι εκτός της ΝΔ, θετικοί επι της αρχής με το σχέδιο νόμου που αποκαθιστά τους όρους ισότητας στον πολιτικό γάμο και διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών είναι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Η εισηγητής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει τους όρους ισότητας για όλους του πολίτες και ιδίως για τα παιδία. Η κυρία Έλενα Ακρίτα από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «σημαντική αλλαγή» ενώ για αυτονόητες ρυθμίσεις έκανε λόγο και ο Παύλος Χρηστίδης του ΠΑΣΟΚ.

Από την Νέα Αριστερά ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε σε «ημέρα νίκης για τα κινήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας» ενώ ο κ. Σπύρος Μπιμπίλας από την Πλεύση Ελευθερίας επικρότησε τις ρυθμίσεις για την ισότητα στον γάμο.

Η απρέπεια Μπιμπίλα και οι αναφορές σε νομοσχέδιο του… εωσφόρου

Η επόμενη διευρυμένη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών που επεξεργάζονται τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα γίνει την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου με την ακρόαση των κοινωνικών φορέων.

Το ζήτημα των φορέων που θα προσκληθούν προκειμένου να εκφράσουν την άποψη τους για τις διατάξεις ήταν και το μόνο θέμα που προκάλεσε την εντονότερη σύγκρουση κατά την πρώτη ημέρα κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Οι βουλευτές της Νίκης, της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς το προεδρείο για την μη πρόσκληση εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου και του Αγίου Όρους. Ένταση που κλιμακώθηκε από απρεπές σχόλιο του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρου Μπιμπίλα. «Η Εκκλησία ας πει την αλήθεια. Πόσοι είναι οι γκέι ιερείς;» είπε για να προκαλέσει την αντίδραση του κ. Θάνου Πλεύρη (ΝΔ) που του ζήτησε να ανακαλέσει. Σε εκείνο το σημείο ο κ. Θάνος Πλεύρης κάλεσε το προεδρείο να ζητήσει από τον βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας να ανακαλέσει. «Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοια πράγματα. Παρακαλώ το προεδρείο να τον ανακαλέσει στην τάξη» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Παραφωνία αποτέλεσε και η τοποθέτηση του βουλευτή της Νίκης Νίκου Παπαδόπουλου που μίλησε για “εκφορικό” και του “σκότους” νομοσχέδιο. Ο κ. Παπαδόπουλος που λίγο πριν τις εορτές Χριστουγέννων είχε καλέσει τους πιστούς να προσέχουν τις επιθέσεις από καλικάντζαρους, είπε για την ισότητα στο γάμο: “Ένα να ξέρετε . Οι νόμοι όπως τους έθεσε η Τριαδική αρχή δεν μπορούν να καταπέσουν από εωσφορικά νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο του σκότους μας γυρίζει αιώνες πίσω. Περνάμε έναν μεταμοντέρνο ψηφιακό μεσαίωνα . Μια Βαβέλ”. “Ποιος νομοθέτης θα προτάξει τα δικαιώματα ομοφυλοφίλων ανδρών που παριστάνουν τις λεχώνες . Ξέρετε τι είναι αυτό ; Ασεβέστατοι και αμετανόητοι άρχοντες του τόπου. Που τα μάθατε όλα αυτά; Ποια επιστήμη σας τα δίδαξε. Θα αγωνιστούμε στα σαλόνια της Βουλής και στα αλώνια της κοινωνίας για τον επαίσχυντο νόμο. Πως; Ρωτάω πως θα πάτε στις περιφέρειες σασ; Πως θα αντικρίσετε την γυναίκα ή τον άντρα σας; Τα παιδιά σας; Τι θα πείτε στον μπαμπά και την μαμά σας; Πως θα πάτε στην εκκλησία και θα ζητήσετε την συμμετοχή σας στα ιερά μυστήρια και θα πάρετε την ευχή του παπά; Τι θα τους πείτε.; Εδώ είναι Ελλάδα, το παλατάκι του Χριστού και το σπιτάκι της Παναγίας. Είναι μείζον εθνικό θέμα. Ζήτω η Ελλάδα, η Ορθοδοξία η Ελληνική ορθόδοξη εκκλησία” είπε κλείνοντας την τοποθέτηση του.

Σκέρτσος: Οι σοβαρές φιλελεύθερες δημοκρατίες οφείλουν να μεριμνούν για τα δικαιώματα και τα προβλήματα των μειοψηφιών

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Άκης Σκέρτσος, αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις της Εκκλησίας αλλά και στην διαφορετική άποψη που έχουν εκφράσει αρκετοί βουλευτές της ΝΔ ενώ παράλληλα κάλεσε το σύνολο των κομμάτων σε διάλογο χωρίς πολεμικούς χαρακτηρισμούς και υπερβολές. “Τιμώ και αναγνωρίζω τον πνευματικό ρόλο της Εκκλησίας. Η πολιτεία όμως έχει υποχρέωση να επιβάλλει τα δέοντα για ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου” είπε για να προσθέσει “Είναι εύλογο να υπάρχουν στελέχη της ΝΔ που διαφωνούν όπως διαφωνεί και ένα κομμάτι της κοινωνίας. Το κόμμα είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Θα υπάρξουν και σε άλλα κόμματα διαφοροποιήσεις. Δεν πρέπει αυτό να αποτελέσει αφορμή για συγκρούσεις. Δεν θα τσακωθούμε κοινωνικά. Δεν θα δημιουργήσουμε έναν νέο πόλεμο και κοινωνικό διχασμό”.

Αναφορικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις σημείωσε “επεκτείνουμε την δυνατότητα σύναψης πολιτικού γάμου σε άτομα ίδιου φύλου και νομικής προστασίας των παιδιών τους. Μιλάμε για πολιτικό γάμο που είναι αστική σύμβαση που δεν δέχεται αποκλίσεις. Δεν έχω δει δυτική κοινωνία να καταρρέει επειδή ρύθμισε τα δικαιώματα για τους συμπολίτες τους.

Ρυθμίζουμε υφιστάμενη κοινωνική πραγματικότητα που έχει ήδη ρυθμιστεί στην πλειονότητα των κρατών της ΕΕ.

Δεν αφαιρούμε και δεν επηρεάζουμε τα δικαιώματα των πολλών. Δεν στερούμε τίποτα από τα δικαιώματα της πλειοψηφίας. Μεριμνούμε για τα δικαιώματα των παιδιών, υπηρετούμε τις ανάγκες και τα προβλήματα των ανθρώπων”.

Ο κ. Σκέρτσος απέρριψε τις εισηγήσεις που υποστηρίζουν ότι τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών θα μπορούσαν να ρυθμιστούν με επέκταση του συμφώνου συμβίωσης λέγοντας πως “αν το κάναμεθα δημιουργούσαμε παράλληλο πλαίσιο. Θα ίσχυε ο γάμος για ετερόφυλα και το σύμφωνο για τα ομόφυλα και αυτό δεν αποτελεί ισότητα”.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει τίποτα στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την παρένθετη μητρότητα όπως επίσης ότι “

Δεν αντικαθίστανται οι όροι μητέρας, μητρότητα, πατέρας.

Το νομοσχέδιο και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνουν στην ανθρώπινη βιολογία ούτε θα ασχοληθούμε με τα φύλα που είναι 2”.

Τέλος, απαντώντας σε αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είπε “Μας λέτε γιατί τώρα; Δεν έχουμε άλλα προβλήματα; Αυτό προέχει; Δεν είναι η σημαντικότερη προτεραιότητα για την κοινωνία. Όμως οι σοβαρές φιλελεύθερες δημοκρατίες οφείλουν να μεριμνούν και για τα δικαιώματα και τα προβλήματα των μειοψηφιών”

Συρεγγέλα (ΝΔ): για εμάς γονιός σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα

Η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα τόνισε πως το σχέδιο νόμου επιχειρεί να ρυθμίσει μια υπάρχουσα κατάσταση γι αυτό και δεν προωθεί “εκτεταμένες παρεμβάσεις”.

“Με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου η Ελλάδα θα γίνει η 37η χώρα που θα εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Και αυτό γίνεται χωρίς εκτεταμένες παρεμβάσεις, αλλά μόνο με τις άκρως απαραίτητες προσαρμογές στον Αστικό Κώδικα, στην εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, που συνοψίζονται σε 15 άρθρα, με μοναδικό σκοπό να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και να προστατεύονται τα αυτονόητα για μια δημοκρατική κοινωνία- συμφέροντα των παιδιών που ανατρέφονται σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών” είπε αρχικά η κυρία Συρεγγέλα. Αναφορικά με τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου ανέφερε: “

Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού

Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών

Δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών

Δεν κάνει καμία αναφορά σε γονέα 1 ή γονέα 2 αφού για εμάς ξεκάθαρα γονιός σήμαινε, σημαίνει και θα σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα”.

Ακρίτα (ΣΥΡΙΖΑ): σημαντική αλλαγή για την χώρα μας

“Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί το δίκαιο. Να γίνει το αυτονόητο. Να εφαρμοστεί επιτέλους το Σύνταγμα γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, χωρίς αστερίσκους” ανέφερε η κυρία Έλενα Ακρίτα για να επισημάνει σε άλλο σημείο πως “Έστω και με σημαντική καθυστέρηση το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική αλλαγή για την χώρα μας”.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως στα δικαιώματα δεν υπάρχει αντίθετη άποψη και δημοψηφίσματα και πρόσθεσε “Καμία σκοταδιστική αντίληψη και μεσαίωνας δεν θα μας γυρίσει πίσω.

Δεν κατοχυρώνουμε δικαιώματα για κάτι που θα έρθει. Κατοχυρώνουμε δικαιώματα για κάτι που υπάρχει”. Παράλληλα ζήτησε να αντικατασταθεί ο όρος “ομόφυλων” ζευγαριών στην διάταξη για τον γάμο και να αντικατασταθεί με τον όρο άτομα “ανεξαρτήτως φύλου” ενώ υποστήριξε πως πρέπει να επιτραπεί η παρένθετη μητρότητα. Τέλος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο “δεν αποτελεί Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την κυβέρνηση. Δεν θα προσφέρει εξιλέωση για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου”.

Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ): η απουσία νομοθετικής αναγνώρισης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ομόφυλες οικογένειες

Σε γραμμή υποστήριξης του νομοσχεδίου κινήθηκε και η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη.

“Καμία θρησκεία δεν μπορεί να επιβάλλει στο κράτος τι θα ορίζει ως πολιτικό γάμο. Η ελευθερία δύο ενηλίκων να συνάπτουν γάμο δεν έχει επίπτωση στις ελευθερίες άλλων ανθρώπων. Δεν προσβάλλει καμία και κανένα” είπε ο κ. Χρηστίδης για να προσθέσει “Η οικογένεια δεν εξαντλείται στην επόμενη παραδοσιακή οικογένεια. Αυτό που μάθαμε ως πατέρας μητέρα και παιδία. Υπάρχουν και οικογένειες με έναν μόνο γονέα, οικογένειες χωρίς παιδία. Οικογένειες ομόφυλων με ή χωρίς παιδία. Η απουσία νομοθετικής αναγνώρισης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτά τα άτομα. Η οικογένεια και ελληνικός πολιτισμός δεν διαλύθηκαν επειδή οι γυναίκες κράτησαν το επίθετο τους. Επειδή εργάζονται έξω από το σπίτι”.

Δάγκα (ΚΚΕ): το παιδί δεν έχει ανάγκη από φροντιστές αλλά από μητέρα και πατέρα

Την πόρτα για την εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας ανοίγει το σχέδιο νόμου σύμφωνα με το ΚΚΕ. Η βουλευτής του Περισσού Παρασκευή Δάγκα εξηγώντας τους λόγους που το κόμμα της καταψηφίζει τις ρυθμίσεις είπε “αρνούμαστε την εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας. Υπονομεύονται στα δικαιώματα του παιδιού δηλαδή η κοινωνική του ανάγκη να έχει δεσμούς με μητέρα και πατέρα. Τα παιδιά δεν χρειάζονται φροντιστές, έχουν ανάγκη από μητέρα και πατέρα και αυτό το δημιουργικό περιεχόμενο στερούν από γονείς οι κυβερνήσεις με τα 12ωρα σπαστά ωράρια”.

“ Η Ευρωπαϊκή πείρα δεν είναι αλα καρτ. Μπορούμε να δούμε που πάει το πράγμα. Όταν γίνει κανονισμός υποχρεωτικά θα αναγνωριστεί ο γονέας 1 και γονέας 2. Το νομοσχέδιο ανοίγει τέτοιους δρόμους και το ΚΚΕ το καταψηφίζει επι της αρχής” είπε.

Σαράκης (Ελληνική Λύση): θέλουμε τα παιδιά να έχουν μητέρα και πατέρα και όχι γονείς νούμερα

Για παραβίαση του Συντάγματος μίλησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης. “Οι ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 21 του Συντάγματος που αναφέρει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο συντήρησης και προαγωγής του Έθνους” είπε για να προσθέσει σε άλλο σημείο “Η αλυσίδα κυοφορίας, τοκετός, γέννηση, φροντίδα δεν είναι τεχνικές διαδικασίες. Ο γάμος και η οικογένεια είναι θεσμοί κοινωνικοί. Τα περί υιοθεσίας από ζευγάρια που δεν έχουν μητρικό πρότυπο άγουν προς λάθος κατεύθυνση. Αποτελούν μοντερνισμό της Δύσης που παρακμάζει. Ο γάμος είναι ένωση ετερόφυλων προσώπων γιατί από την φύση του οδηγεί στην αναπαραγωγή”.

“Η Ελληνική Λύση είναι κάθετα και βροντερά αντίθετη στο νομοσχέδιο. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Θέλουμε τα παιδιά να έχουν γονείς, μητέρα και πατέρα και όχι αφύσικα γονέας; 1 και 2. Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν γονείς και όχι γονείς νούμερα”.

Τζανακόπουλος (Νέα Αριστερά) : ημέρα νίκης για τα κινήματα

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα νίκης για τα κινήματα της Λοατκι κοινότητας” είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση προς την Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ που καταψηφίζουν το νομοσχέδιο. “Έχουμε ακούσει σήμερα πάρα πολλά μαργαριτάρια. Δεν μας προκαλούν προβληματισμό όταν ακούγονται από την άκρα δεξιά όπως η Ελληνική Λύση. Όταν όμως ακούγονται από το ΚΚΕ μας προκαλούν” είπε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς για να προσθέσει σε άλλο σημείο “Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ο μοναδικός λόγος που κάποιος αρνείται την υπερψηφίσει είναι γιατί θεωρεί κατώτερης ηθικής θέσης τη σχέση ομόφυλων ζευγαριών. Καμία άλλη δικαιολογία. Μου κάνει τρομερή εντύπωση για το ΚΚΕ που μιλά σήμερα για βιολογική συμπληρωματικότητα”.

Δημητριάδης (Σπαρτιάτες): όχι στο νομοσχέδιο

Την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο εξέφρασε και ο αγορητής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης. “Σκοταδισμός είναι να πηγαίνεις σε τόπο λατρείας και να γράφεις προσβλητικά συνθήματα. Αυτό είναι σκοταδισμός και μισαλλοδοξία” είπε ο ίδιος.

Αποστολάκης (Νίκη): δημοψήφισμα

“Όχι μόνο θα καταψηφίσουμε αλλά ζητάμε να γίνει δημοψήφισμα για να τοποθετηθεί ο λαός που δεν ρωτήθηκε προεκλογικά. Η θέση της κυβέρνησης ότι τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα δείχνει τον αυταρχισμό της” υποστήριξε ο αγορητής της Νίκης Γιώργος Αποστολάκης. Ο ίδιος έσπευσε παράλληλα να διευκρινήσει πως “η Νίκη και οι άνθρωποι της με την αντίθετη θέση μας δεν αντιμαχόμαστε όσους αποκλίνουν σεξουαλικά από την ευλογημένη σχέση. Τους αγαπούμε ως εικόνες Θεού”. Ο ίδιος εκτίμησε δε ότι το “τόξο των δικαιωματιστών” θα προωθήσουν και τον “πολυπρόσωπο γάμο”.

Μπιμπίλας (Πλεύση Ελευθερίας): επικροτούμε την ισότητα στον πολιτικό γάμο

“Επικροτούμε την ισότητα στον πολιτικό γάμο και επικροτούμε την νομική προστασία των οικογενειών ώστε να υπάρξουν δικαιώματα στις γκέι οικογένειες και στα παιδιά τους” ανέφερε ο κ. Σπύρος Μπιμπίλας εκφράζοντας την θετική στάση της Πλεύσης Ελευθερίας στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Ο ίδιος σημείωσε βέβαια πως “Η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο για λόγους αποπροσανατοπλισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα” και επανέλαβε: “ Εμείς είμαστε εδώ και υποστηρίζουμε και προασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων

Είμαστε παιδία του ίδιου σύμπαντος και απόλυτα φυσιολογικοί . Του ίδιου Θεού για όσους ενστερνίζονται αυτή την διάσταση.”

Ειδήσεις σήμερα:

Βασιλιάς Καρόλος: Ο καρκίνος δεν είναι στον προστάτη, διαγνώστηκε τώρα και η πρόγνωση είναι καλή

Αλέξης Κούγιας: Τα φτωχικά παιδικά χρόνια, το πάθος για τα ακίνητα και η φορά που έκλαψε

Πέθανε ο εμβληματικός τροχονόμος της «Αγίας Βαρβάρας» Νίκος Κωτσάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης