Καιρός: Οι Αλκυονίδες φέρνουν λιακάδα και 20 βαθμούς στην «καρδιά» του χειμώνα - Πόσο θα διαρκέσουν

Καιρός: Οι Αλκυονίδες φέρνουν λιακάδα και 20 βαθμούς στην «καρδιά» του χειμώνα - Πόσο θα διαρκέσουν

Οι Αλκυονίδες φέρνουν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 21 βαθμούς αυτή την εβδομάδα - Μέχρι πότε θα κρατήσουν

alkionides-kairossimera-kairosdeutera
Καλοκαιρία τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες προβλέπει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, καθώς οι Αλκυονίδες ημέρες ήρθαν για να… μείνουν με τη θερμοκρασία να σημειώνει σημαντική άνοδο.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του γνωστού μετεωρολόγου, τουλάχιστον μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου δεν αναμένεται κάποια ψυχρή εισβολή, ενώ το θερμόμετρο θα συνεχίσει να ανεβαίνει με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Πέμπτη, θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο και λίγες καταιγίδες, καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο. Ξανά τοπικές βροχές θα έχουμε την Κυριακή στα δυτικά. Με τους ανέμους όλες τις ημέρες δυτικούς νοτιοδυτικούς και τη θερμοκρασία στους 17 με 20 βαθμούς, αναζητούμε έναν χειμώνα που ουσιαστικά δεν έχει έρθει ακόμη.

kairosaurio-alkionidesmeres
Αλκυονίδες ημέρες: Θερμοκρασίες έως και 18 με 19 βαθμούς δείχνει ο ευρωπαϊκός χάρτης στα κεντρικά τμήματα της χώρας - 18άρια και στη Θεσσαλονίκη


Η πρόγωση Γιαννόπουλου

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cywvz47m6luh)
Κλείσιμο

Τι λέει ο Μαρουσάκης 

Ανοιξιάτικη καιρικά βλέπει την εβδομάδα που ανοίγεται μπροστά μας και ο μετεωερολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης με τον υδράργυρο τοπικά να προσεγγίζει και τους 22° με 24° και με έμφαση την ανατολική ηπειρωτική χώρα εκεί όπου ο δυτικός νοτιοδυτικός άνεμος λειτουργεί σαν καταβάτης θερμαίνοντας περισσότερο τις εκεί περιοχές. 

Ανοιξιάτικη καιρικά η νέα μας εβδομάδα με τον υδράργυρο τοπικά να προσεγγίζει και τους 22° με 24° και με έμφαση την...

Posted by Klearhos Marousakis on Sunday, February 4, 2024Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές. Αυτό συμβαίνει γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

Αλκυονίδες ημέρες ορίζονται οι «ημέρες καλοκαιρίας» μεταξύ της 16ης Δεκεμβρίου και της 16ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελάχιστη θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 4 βαθμούς και η μέγιστη υπερβαίνει τους 16 βαθμούς Κελσίου.

Τις ημέρες αυτές, για να τις ονομάσουμε Αλκυονίδες, ο καιρός θα πρέπει να «κυλήσει» με λίγα σύννεφα και η μέση ταχύτητα του ανέμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 κόμβους, δηλαδή η μέση ένταση του ανέμου να μην ξεπερνά τα 2 μποφόρ.

Η συμπεριφορά των Αλκυονίδων δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. Θα είχαμε την εμφάνιση ακόμη περισσότερων τέτοιων ημερών, αν δεν υπήρχε κυρίως το κριτήριο της ελάχιστης θερμοκρασίας. Ετσι, μπορεί σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχουμε αλκυονίδες ημέρες και σε άλλες να μην έχουμε.

Πάντως στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές. Αυτό συμβαίνει γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική, δηλαδή δημιουργείται ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, που «παγιδεύει» τις θερμές μάζες της ατμόσφαιρας στο ίδιο σημείο για περισσότερες ημέρες.Έρχεται ψύχος από τη Ρωσία

Αν και τις επόμενες μέρες ο Φερβρουάριος θα θυμίζει Άνοιξη καθώς διανύουμε τις Αλκυονίδες μέρες, αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ, καθώς σύντομα η «πύλη του ψύχους» από τη Ρωσία θα επηρεάσει και την Ελλάδα, όπως αναφέρει το meteology.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναμένεται να σχηματιστούν υψηλές πιέσεις στη βορειοδυτική Ευρώπη και τον βόρειο Ατλαντικό, ανοίγοντας εκ νέου, την «πύλη του ψύχους» από την Ρωσία προς την Ευρώπη. Η ροή αυτή, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως θα διοχετεύεται τουλάχιστον ο κύριος όγκος της, προς την δυτική Ευρώπη και την κεντροδυτική Μεσόγειο.

«Αυτό σημαίνει, πως η Μεσόγειος, από ένα καθεστώς αδράνειας, θα μπει σε μια εξαιρετικά δραστήρια περίοδο διαδοχικών κυκλογενέσεων και σημαντικών κακοκαιριών» σημειώνει το meteology. Παράλληλα, πολλές περιοχές της Ευρώπης, θα δουν ένα διάστημα με πολύ κρύο καιρό και χιονοπτώσεις, κυρίως προς τα τέλη του μήνα.

Η «πύλη του ψύχους» αναμένεται και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πρώτες προγνώσεις για τον καιρό θα υπάρξει επίσης σημαντική αλλαγή στην στασιμότητα της βαρομετρικής διάταξης των τελευταίων ημερών του Φεβρουάριου. Η κάθοδος του ψύχους/ αυλώνων στην Μεσόγειο, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές κυκλογενέσεις στα δυτικά και κεντρικά της τμήματα.

Πιθανόν να υπάρξουν βαρόμετρα, ακόμα και κάτω από τα 980hpa μέσα στον Φεβρουάριο. Αυτό μεταφράζεται ως νοτιάδες, στο σύνολο της περιόδου. Αναμένονται δε υετοφόροι νοτιάδες, με τον καιρό να γίνεται «δυτικός» και να αφήνει πολύ μεγάλα ύψη βροχής στη δυτική Ελλάδα και όχι μόνο.

Παράλληλα, τα βαρομετρικά αυτά συστήματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα αντλούν και ψυχρότερες αέριες μάζες από τα δυτικότερα της Μεσογείου, και θα δώσουν πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στον άξονα της Πίνδου, όπου και αναμένονται οι πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις των τελευταίων τριών ετών.

Την ίδια ώρα κατά πάσα πιθανότητα, στον νότιο τομέα, με έμφαση την Κρήτη, το σκηνικό θα είναι τελείως διαφορετικό και θερμοκρασιακά. Η περιοχή θα βρίσκεται υπό την επιρροή θερμών νοτιάδων, ενώ στα δυτικά και βόρεια, ο καιρός αναμένεται να είναι χειμερινός, με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και σε χαμηλά υψόμετρα. Σε γενικές γραμμές πάντως, αξιόλογα επεισόδια βροχοπτώσεων, θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ο καιρός σήμερα

Αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές μόνο νεφώσεις κατά διαστήματα. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη, τόσο έως το πρωί όσο και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -3 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 0 έως 18, στη Θεσσαλία από 2 έως 19, στην Ήπειρο από 1 έως 15, στη Δυτική Στερεά από 1 έως 16, στην υπόλοιπη Στερεά από 1 έως 20, στην Πελοπόννησο από 1 έως 18 στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 16, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 3 έως 18, στις Κυκλάδες από 6 έως 17, στα Δωδεκάνησα από 10 έως 17 και στην Κρήτη από 5 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cywa09lwnzc1)


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί και στη Θράκη δυτικοί νοτιοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στην Κρήτη 5 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στις Κυκλάδες θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις στα βόρεια μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά τόπους μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι δυτικοί νοτιοδυτικοί.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cywa1jucwu81)


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 06-02-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά.
Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν δυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και στα κεντρικά και τα νότια θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Θα φτάσει τους 18 με 20 και τοπικά στα νότια τους 21 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 07-02-2024
Αρχικά σχεδόν αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά και τα βορειοανατολικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια νότιοι 3 με 5 και στην υπόλοιπη χώρα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια, ωστόσο θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 08-02-2024
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες κυρίως στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, όμως θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09-02-2024
Στο ανατολικό Αιγαίο παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Ειδήσεις σήμερα:

Ηλίας Μαροσούλης: Ο Λιάκος από το Διάσελο που έγινε κυρίαρχος της νύχτας

Μητρόπολη Κέρκυρας: Τι απαντά ο Μητροπολίτης Νεκτάριος για το viral βίντεο με τον ίδιο να ζητά να απομακρυνθεί ΑμεΑ

«Αιώνιοι» οι μισοί φοιτητές ενώ η κυβέρνηση καταθέτει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης