Οι «τσιγαράδες» που έβαλαν στόχο τους νονούς της Greek Mafia - Η αλυσίδα θανάτων και οι έρευνες

Οι «τσιγαράδες» που έβαλαν στόχο τους νονούς της Greek Mafia - Η αλυσίδα θανάτων και οι έρευνες

Τα συμφέροντα ομάδας που εμπλέκεται στο λαθρεμπόριο τσιγάρων θίχτηκαν από τις δραστηριότητες της ομάδας Σκαφτούρου και θέλησαν να τον «βγάλουν από τη μέση»

greekmafia12
Ακριβά συμβόλαια θανάτου με στόχους «αρχινονούς», πόλεμος μεταξύ εγχώριων και ξενόφερτων γκάνγκστερ για επικράτηση, εκβιασμοί, εμπρησμοί, απειλές και λαθρεμπόριο εκατομμυρίων συνθέτουν το αιματηρό κουβάρι της «νύχτας» την άκρη του οποίου καλούνται να βρούνε τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με τις υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος. 

Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των θανάτων ανθρώπων της επονομαζόμενης και Greek Mafia, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 με τη δολοφονία του Βασίλη Γρίβα έξω από το σχολείο του γιου του στα Γλυκά Νερά, αποτελεί η άγρια εκτέλεση του Βαγγέλη Ζαμπούνη τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής στον Νέο Κόσμο. 

Εκτέλεση η οποία ενώ στην αρχή θεωρήθηκε από τους ερευνητές ως «απάντηση» από αντίπαλη ομάδα της εγχώριας μαφίας, πλέον εξετάζεται και ως πιθανό «χτύπημα» από αλλοδαπό εγκληματικό δίκτυο λαθρεμπορίου. 

Πόλεμος μεταξύ ξένων και εγχώριων γκάνγκστερ 

Σενάριο το οποίο αποκτά υπόσταση έπειτα και από την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης στην οποία συμμετείχαν οι εκτελεστές δύο εκ των μεγαλύτερων «παικτών» της «νύχτας», των Γιάννη Σκαφτούρου ή αλλιώς «θείου Τζο» και Βασίλη Ρουμπέτη ο οποίος είχε το ψευδώνυμο «Ράμπο». Ο λόγος για σκληρούς ποινικούς οι οποίοι προέρχονται κυρίως από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και, μεταξύ άλλων, φέρονται να δραστηριοποιούνται στο λαθρεμπόριο τσιγάρων. Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται πως τα συμφέροντα των «τσιγαράδων» θίχτηκαν από τις δραστηριότητες της ομάδας Σκαφτούρου και θέλησαν να τον «βγάλουν από τη μέση». 

Κλείσιμο
Η δολοφονία του 55χρονου «θείου Τζο» έγινε τον Απρίλιο του 2022 στο εξοχικό του στα Σκούρτα Βοιωτίας. Έναν χρόνο και δύο μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2023, έλαβε χώρα στον Πειραιά η εκτέλεση του Βασίλη Ρουμπέτη (στενού συνεργάτη του Σκαφτούρου) καθώς και του κουμπάρου του Δ. Μουζακίτη. Πρόκειται για δύο εγκληματικές ενέργειες που έγιναν από μέλη της ίδιας εγκληματικής ομάδας και ήταν αυτές που άρχισαν να αποκαλύπτουν τόσο τις ταυτότητες όσο και τα κίνητρα τους.

Ένα λοιπόν από τα σενάρια που έχουν μπει στο τραπέζι των αναλύσεων είναι το ενδεχόμενο και η δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη, του επονομαζόμενου και «Ζαμπόν», να έγινε από παρόμοιο ξενόφερτο εγκληματικό δίκτυο ή από εισαγόμενη ομάδα εκτελεστών. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών, η εκτέλεση έχει ομοιότητες τόσο με τη δολοφονία Μήτσου στον Γέρακα όσο και με τη δολοφονία ενός Αλβανού ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων που έγινε το 2021 στην Πέτρου Ράλλη. 

Το εν λόγω σενάριο ενισχύεται και από το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ο Βαγγέλης Ζαμπούνης θεωρούνταν ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στον χώρο της νύχτας διαθέτοντας ισχύ, επιρροή και δύναμη. Ως εκ τούτου, και μετά τη δολοφονία Ρουμπέτη που θεωρούνταν ο βασικός ανταγωνιστής του, θα ήταν δύσκολο να αποτελέσει στόχο εγχώριων μαφιόζων λόγω της υψηλής δυναμικής του. 

«Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι οι δολοφονίες ανθρώπων της νύχτας που έγιναν τελευταία να μην προήλθαν έπειτα από διαμάχη μεταξύ εγχώριων εγκληματικών ομάδων αλλά να έγιναν από ξένες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας» ανέφεραν σχετικά στο «ΘΕΜΑ» καλά ενημερωμένες πηγές. 

Οι έρευνες των Αρχών για τους εκτελεστές Ζαμπούνη αλλά και για τους «εγκεφάλους» της μαφιόζικης εκτέλεσης έχουν επικεντρωθεί στα κινητά του θύματος, στις εικόνες από τις κάμερες που κατέγραψαν την άγρια επίθεση αλλά και σε καταθέσεις μαρτύρων.

Παράλληλα υπό έρευνα έχει τεθεί και το αυτοκίνητο που παράτησαν πίσω τους καμένο οι δράστες, με αστυνομικές πηγές ωστόσο να εκτιμούν πως δύσκολα θα προκύψουν στοιχεία από το εν λόγω όχημα λόγω της καταστροφής που έχει υποστεί. 

Οι δολοφονίες που έδειξαν τους «τσιγαράδες»

Και ενώ η έρευνα για τους εκτελεστές και τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας Ζαμπούνη βρίσκεται σε εξέλιξη, σημαντικές είναι οι αποκαλύψεις που προέκυψαν από τη σύλληψη των δύο ανδρών που εμπλέκονται στις δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουμπέτη. Και αυτό γιατί καταδείχθηκε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο ότι στη χώρα μας, εκτός από τις εγχώριες εγκληματικές οργανώσεις, δρουν και δραστηριοποιούνται και ξένες, ιδιαίτερα ισχυρές, οι οποίες, όταν θιχτούν τα συμφέροντά τους, δεν διστάζουν να τα βάλουν ακόμη και με τα μεγαλύτερα «κεφάλια» της Greek Mafia.

Όπως προαναφέρθηκε, τα μέλη της εν λόγω ομάδας προέρχονται κυρίως από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δραστηριοποιούνται κυρίως στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ο αρχηγός τους βρίσκεται στην Ουκρανία. 

Οι Αρχές ταυτοποίησαν επτά από αυτούς, ενώ εξετάζεται και η εμπλοκή ακόμη 10 ατόμων. Εκτός των δύο συλληφθέντων, δύο από την ομάδα είναι ήδη έγκλειστοι στις φυλακές Λάρισας και Μαυροβουνίου, δύο διαφεύγουν στο εξωτερικό και ένας εκτιμάται πως βρίσκεται στη χώρα μας και αναζητείται.

Η δράση τους περιλαμβάνει από εκβιασμούς, εμπρησμούς και απειλές μέχρι λαθρεμπόριο και ανθρωποκτονίες, ενώ αποκαλύφθηκε έπειτα από επισταμένη έρευνα του Ανθρωποκτονιών και του Οργανωμένου Εγκλήματος. Παράλληλα καταλυτική ήταν και η συνδρομή των ειδικών ερευνητών της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και του επιστημονικού προσωπικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. 

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους ξεκίνησε έπειτα από τις δολοφονίες του «θείου Τζο» και του «Ράμπο». Μέσα από αποτυπώματα, γενετικό υλικό και ψηφιακά αρχεία οι ερευνητές κατάφεραν να φθάσουν στα ίχνη τους και να τους περάσουν χειροπέδες. 

Το πρώτο σημαντικό στοιχείο βρέθηκε στη μηχανή που χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονίας του Γιάννη Σκαφτούρου. Μετά την εκτέλεση, οι δράστες αποχώρησαν με μία μηχανή την οποία στη συνέχεια εγκατέλειψαν με αποτέλεσμα να ανευρεθεί από τις Αρχές. Κατά την εξερεύνηση που διενεργήθηκε στη μοτοσικλέτα βρέθηκαν στην μπαταρία τρία τμήματα αποτυπωμάτων που, όπως προέκυψε από την έρευνα, ανήκουν σε έναν εκ των δύο συλληφθέντων. Πρόκειται για στοιχείο που έβαλε την αστυνομική έρευνα σε νέα κατεύθυνση και λειτούργησε καταλυτικά για την εξιχνίαση της υπόθεσης.
 
Εξίσου σημαντικά ήταν τα ευρήματα που σχετίζονται με τις δολοφονίες των Β. Ρουμπέτη και Δ. Μουζακίτη. Στην υπόθεση αυτή το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται έπειτα από τον εντοπισμό ενός κλεμμένου αυτοκινήτου στον Ασπρόπυργο τον Μάιο του 2023. 
 
Μέσα στο αυτοκίνητο εντοπίστηκαν δύο κινητά τηλέφωνα τα οποία και μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για ανάλυση. Από την έρευνα που έγινε σε αυτά εντοπίστηκαν στοιχεία που συνέδεαν τους χρήστες τους με τις δολοφονίες Ρουμπέτη – Μουζακίτη αλλά και με τη δολοφονία Σκαφτούρου. 
 
Τα κινητά είχαν αγοραστεί από την Οδησσό της Ουκρανίας και ενεργοποιήθηκαν στον ελλαδικό χώρο στις 3 Απριλίου του 2023. Στη συνέχεια απενεργοποιήθηκαν στις 23 του ίδιου μήνα.
 
Όπως διεφάνη από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., ο χρήστης των τηλεφώνων είχε συμμετάσχει στην παρακολούθηση του Βασίλη Ρουμπέτη στο πλαίσιο προετοιμασίας της επιχείρησης εξόντωσής του. Αποδείχθηκε συγκεκριμένα πως ένα από τα κινητά είχε βρεθεί ενεργό σε κεραίες κοντά στο σπίτι του Ρουμπέτη στον Κορυδαλλό, στο πατρικό του στη Νίκαια, στο γήπεδο «Καραϊσκάκης» καθώς και στην οδό όπου διατηρούσε το πρατήριο καυσίμων του. 
 
Παράλληλα, τα εν λόγω κινητά ενεργοποίησαν και κεραίες κοντά στο σπίτι ενός ατόμου που είχε θεωρηθεί ύποπτο για συμμετοχή στη δολοφονία Σκαφτούρου. Όπως προέκυψε στη συνέχεια, αποτύπωμα του ίδιου ατόμου -πρόκειται για έναν εκ των δύο συλληφθέντων- είχε βρεθεί και στη μηχανή των εκτελεστών του Σκαφτούρου. 
 
Επιπλέον, εκτός από τα κινητά, στο εν λόγω αυτοκίνητο βρέθηκαν και τα αποτυπώματα δύο μελών της οργάνωσης. Μάλιστα, ένας από αυτούς ταυτοποιήθηκε και ως ένας από τους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας ενός 47χρονου από το Ουζμπεκιστάν ο οποίος είχε δεχθεί πυρά ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του στην Πιερία.
 
Οι βομβιστικές επιθέσεις σε εταιρείες συμφερόντων Σκαφτούρου
 
Εκτός όμως από ανθρωποκτονίες, τα μέλη της οργάνωσης φέρονται να εμπλέκονται και σε βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις που έγιναν σε ένα βενζινάδικο συμφερόντων της οικογένειας Σκαφτούρου και σε μία βιομηχανική αποθήκη στην οποία βρέθηκε εξοπλισμός παρασκευής παράνομων τσιγάρων.
 
Η επίθεση στο βενζινάδικο έγινε στις 10 Ιουνίου 2023. Τότε, τέσσερα άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, προσέγγισαν τον υπαίθριο χώρο του πρατηρίου και αφού ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων δύο υπαλλήλους, προκάλεσαν πυρκαγιές και εκρήξεις σε σταθμευμένα φορτηγά.

Δείτε φωτογραφίες από τη δράση της οργάνωσης που εμπλέκεται στις δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουμπέτη:

avin1
Φθάνουν στο πρατήριο με παρατεταμένα τα όπλα
avin2
avin4


 
Μεταξύ των οχημάτων που στοχοποιήθηκαν ήταν και ένα στο εσωτερικό του οποίου ανευρέθηκε ένα μηχάνημα παρασκευής καπνικών προϊόντων. Σύμφωνα μάλιστα με εταιρεία καπνοβιομηχανίας, το εν λόγω μηχάνημα αποτελεί πλήρες σετ μηχανημάτων που απαιτούνται για την παραγωγή και συσκευασία τσιγάρων.
 
Το δεύτερο χτύπημα έγινε την 16η Ιουνίου 2023 σε βιομηχανική αποθήκη στον Ασπρόπυργο η οποία λειτουργούσε ως παράνομο καπνεργοστάσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, και αυτή η αποθήκη ελεγχόταν από άτομα του περιβάλλοντος Σκαφτούρου.
 
Οι κυνικοί διάλογοι

Στο μεταξύαποκαλυπτικοί είναι και οι διάλογοι μεταξύ των μελών της οργάνωσης των εκτελεστών καθώς, σε κάποιους από αυτούς, εξέφραζαν την υπερηφάνεια τους για το γεγονός ότι σκοτώνουν αντιμετωπίζοντας με κυνισμό τα θύματά τους.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cyi3zulyx209)


Σε διάλογο που κατέγραψαν οι Αρχές, ένας από τους συλληφθέντες συνομιλεί με έναν φίλο του και αναφέρεται σε δολοφονίες που έχει διαπράξει. Ο ίδιος υπερηφανεύεται πως κλέβει και σκοτώνει και όταν ο φίλος του ρωτάει τον 21χρονο πώς αισθάνεται εκείνος απαντάει, «πολύ καλά».

Ακολουθεί ο διάλογος:

21χρονος: Κλέβω, πυροβολάω, σκοτώνω, δύο φορές σκοτώνω.
Φίλος: Εσύ τα κάνεις όλα αυτά, ε;
21χρονος: Ναι εγώ,
Φίλος: Και;
21χρονος: Αυτά.
Φίλος: Πώς αισθάνεσαι;
21χρονος: Πολύ καλά.
Φίλος: Μπράβο, μπράβο.

Ειδήσεις σήμερα:

Σύσφιξη σχέσεων με Powerpoint, κρασιά, τσίπουρα και τραγούδια για τον ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες

Έρχεται οριζόντια μείωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης - Πού έχουν εντοπιστεί οι μεγαλύτερες αδικίες

Δεσμεύονται τα χρήματά μου από πνευματικά δικαιώματα, είπε ο Λαμπάτος για τα χρωστούμενα στον Σεφερλή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης