Ρέντης: Βρήκαν DNA και ίχνη από πυρίτιδα σε πάνω από 30 άτομα

Ρέντης: Βρήκαν DNA και ίχνη από πυρίτιδα σε πάνω από 30 άτομα

Στο κάδρο έχουν μπει τουλάχιστον τρία πρόσωπα ως ενορχηστρωτές  - Θα κατηγορηθούν για εγκληματική Οργάνωση - Υπό εξέταση το δεύτερο αίτημα του 18χρονου κατηγορούμενου προκειμένου να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
dna-astynomikos-arthrou
Στην τελική ευθεία βαίνει η έρευνα για την ομάδα χούλιγκαν που το βράδυ της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα ένας 31χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ, ο οποίος συνεχίζει μέχρι και σήμερα να δίνει μάχη για τη ζωή του.

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ» από καλά ενημερωμένες πηγές, οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται την υπόθεση έχουν στα χέρια τους στοιχεία, μαρτυρίες και καταθέσεις που δείχνουν πως πίσω από την επίθεση που έγινε εκείνο το βράδυ στους αστυνομικούς βρίσκεται οργανωμένη ομάδα που λειτουργεί στα πρότυπα εγκληματικής οργάνωσης με «αρχηγούς», «υπαρχηγούς» και «στρατιώτες».

Η χαρτογράφηση της ομάδας κρούσης έχει σχεδόν τελειώσει και η δικογραφία που πρόκειται να σχηματιστεί στις αρχές του νέου έτους θα είναι ογκωδέστατη καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει περισσότερα από 40 άτομα.

Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της έρευνας για το δέσιμο της εγκληματικής οργάνωσης είχαν τα τεστ ανίχνευσης πυρίτιδας στα οποία υπεβλήθησαν οι οπαδοί που βρίσκονταν στο γήπεδο, καθώς για δεκάδες από αυτούς -ίσως και περισσότερους από 30- βγήκαν θετικά. Κάτι που σημαίνει πως εκείνο το βράδυ συμμετείχαν στα επεισόδια και, όπως λένε οι γνωρίζοντες τα πράγματα, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Κλείσιμο
«Τα τεστ πυρίτιδας που έγιναν σε δεκάδες οπαδούς βγήκαν θετικά. Πρόκειται για άτομα τα οποία φαίνονται να βρίσκονται μέσα στο γήπεδο και λίγο πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια να βγαίνουν έξω από αυτό. Οπως αποδεικνύεται από τα εν λόγω τεστ, κρατούσαν είτε κροτίδες, είτε φωτοβολίδες, είτε κάτι άλλο που περιέχει πυρίτιδα και ως εκ τούτου συμμετείχαν στα επεισόδια. Οποιος έχει ταυτοποιηθεί ότι βρισκόταν στο γήπεδο και βγαίνει θετικός στο τεστ θα εξετάζεται ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης», σημείωσαν χαρακτηριστικά γνώστες της υπόθεσης.

Ξέρουν τους ενορχηστρωτές

Οσον αφορά τους ενορχηστρωτές της επίθεσης, αυτούς δηλαδή που οργάνωσαν την επίθεση και φρόντισαν για το πολεμικό υλικό, πληροφορίες αναφέρουν πως στο κάδρο έχουν μπει τουλάχιστον τρία πρόσωπα, γνωστά στις Αρχές για παρόμοια θέματα, τα οποία φέρεται να δρουν στα δυτικά προάστια της Αττικής.

Τα πρόσωπα αυτά φέρεται να είχαν τον ρόλο καθοδηγητή, κάτι που μένει να πιστοποιηθεί και μέσω των τηλεφωνικών συνομιλιών αλλά και μέσω αποτυπωμάτων και DNA. Παράλληλα, στο στόχαστρο έχουν μπει και συγκεκριμένοι σύνδεσμοι, για τους οποίους εξετάζεται αν λειτούργησαν ως μέσο καλέσματος σε οπαδούς για την επίθεση που είχε προγραμματιστεί.

«Εχει αρχίσει να προκύπτει ο ρόλος συγκεκριμένων προσώπων για την επίθεση που έγινε στους αστυνομικούς. Πρόκειται για ομάδα που λειτουργεί στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Οι αρχηγοί έδωσαν την εντολή στους “από κάτω” τους και έτσι φτάσαμε στα επεισόδια που οδήγησαν στον βαρύτατο τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού», ανέφεραν πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Προστασία μαρτύρων

Την ίδια ώρα, αρκετά είναι τα άτομα που, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να υπαχθούν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Καθημερινά στο κτίριο της ΓΑΔΑ προσάγονται αρκετά άτομα τα οποία είτε σχετίζονται με όσα συνέβησαν έξω από το γήπεδο είτε είχαν γνώση των επεισοδίων και εξετάζονται από τους αστυνομικούς, άλλοτε τυπικά και άλλοτε άτυπα.

Αρκετοί από αυτούς φέρεται να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να υπαχθούν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων με αντάλλαγμα να ανοίξουν το στόμα τους και να μιλήσουν με ονόματα και διευθύνσεις. Κάτι όμως που δεν είναι και τόσο εύκολο καθώς, όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει πρώτα να καταθέσει σχετικά για όσα γνωρίζει και εν συνεχεία να κριθεί αν θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία ώστε να υπαχθεί στο πρόγραμμα.

Το αίτημα του 18χρονου

Παράλληλα, υπό εξέταση βρίσκεται το δεύτερο αίτημα του 18χρονου κατηγορούμενου προκειμένου να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα ως προς το σκέλος εκείνο που είναι ακόμη ανοικτό στην αστυνομική προανάκριση.Ο 18χρονος, παρόλο που είναι κατηγορούμενος και ως εκ τούτου η ταυτότητά του είναι γνωστή, εκφράζει φόβους για τη ζωή του και ζήτησε να ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα προκειμένου να υπάρξουν νέα στοιχεία για την υπόθεση και η έρευνα να εξελιχθεί. Το πρώτο αίτημα του 18χρονου το απέρριψε η ανακρίτρια Πειραιά, καθώς έχει καταστεί ήδη κατηγορούμενος και δεν μπορεί παράλληλα να έχει και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Ετσι υπέβαλε εκ νέου αίτημα ζητώντας να καταστεί προστατευόμενος μάρτυρας ως προς το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης που εκκρεμεί, κάτι που αναμένεται να κριθεί τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, ανάλογο αίτημα να ενταχθούν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα έχουν υποβάλει τρία ακόμα εμπλεκόμενα άτομα στην υπόθεση. Εφόσον τεθούν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων τόσο ο 18χρονος όσο και οι άλλοι τρεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, τότε ξεκινάει η συνεργασία τους με τις Αρχές.

Αυτό σημαίνει πως θα κληθούν να δώσουν στοιχεία και ονόματα ατόμων που εμπλέκονται ή καθοδηγούν τη βία στα γήπεδα, ενώ παράλληλα θα έχουν καθεστώς πλήρους προστασίας, όπως είναι προσωπική ασφάλεια (εφόσον θα είναι ελεύθεροι), ψευδώνυμο κ.λπ. Τώρα, ως προς τον 18χρονο που είναι ήδη προφυλακισμένος θα υπάρξουν μέτρα ασφαλείας εντός της φυλακής, όπως ότι θα είναι σε κελί μόνος τους με αυξημένη φρούρηση, θα αυλίζεται μόνος του και ότι θα καταθέτει με ψευδώνυμο που θα του δοθεί και όχι με το πραγματικό του όνομα.


Ειδήσεις σήμερα:

Λογαριασμοί ρεύματος: Πράσινο, μπλε ή κίτρινο τιμολόγιο; Ο τελευταίος Οδηγός λίγο πριν λήξει η προθεσμία

Η άλλη πλευρά ενός μεγάλου λαϊκού ερμηνευτή: Ο Βασίλης Καρράς είχε γράψει στίχους και μουσική για 150 τραγούδια

Χριστούγεννα 2023 - meteo: Ανοιξιάτικες θερμοκρασίες - Σε ποια περιοχή ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 22 βαθμούς Κελσίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης