Πανελλαδικές 2024: Γιορτές με πρόγραμμα για τους υποψηφίους - Δείτε προτεινόμενα πλάνα και χρήσιμες συμβουλές

Πανελλαδικές 2024: Γιορτές με πρόγραμμα για τους υποψηφίους - Δείτε προτεινόμενα πλάνα και χρήσιμες συμβουλές

Μικρά… μυστικά για τους μαθητές που ετοιμάζονται για Πανελλαδικές – Η περίοδος των εορτών προσφέρεται για επαναλήψεις – Δείτε ενδεικτικά προγράμματα και φτιάξτε το δικό σας

panelladikes_mak34
Η ατμόσφαιρα των ημερών, εορταστική. Τα σχολεία κλείνουν, οι ρυθμοί πέφτουν.

Ωστόσο, για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών, τα Χριστούγεννα δεν είναι «ανέμελες» διακοπές αλλά διακοπές «εργασίας». Η αξιοποίηση του δεκαπενθημέρου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους μαθητές της τρίτης λυκείου. Η οργάνωση της μελέτης τους, απαραίτητη. Αυτό που χρειάζονται τώρα τα παιδιά, είναι «Γιορτές με Πρόγραμμα».

Η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων προσφέρεται για επαναλήψεις. Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών, έχουν καλύψει ως τώρα πάνω από το 60% της ύλης – περί τα τέλη Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η ύλη κατά τη φροντιστηριακή προετοιμασία. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα παιδιά είναι αποσυντονισμένα, αφού έχουν προηγηθεί οι πενθήμερες εκδρομές του Δεκεμβρίου – είναι κατάκοπα, συχνά κουβαλούν ιώσεις… έχουν απορρυθμιστεί. Με αυτή την έννοια, το διάστημα των εορτών χρειάζεται η σταδιακή τους επανένταξη. Και αυτή, να συνδυαστεί με τις συστηματικές επαναλήψεις. Τα διαγωνίσματα προσομοίωσης, έρχονται μετά τις γιορτές.

Ημερήσιο πλάνο: Τουλάχιστον μία ώρα κάθε μάθημα - Πρώτα τα δύσκολα

Συχνή και οργανωμένη μελέτη με προγραμματισμένα διαλείμματα – αυτή είναι η συνταγή.

Κλείσιμο
«Απαραίτητο για τις μέρες των διακοπών, είναι ένα πλάνο, στο οποίο θα είναι καταγεγραμμένες οι διδακτικές υποχρεώσεις των μαθητών. Τα ίδια τα παιδιά, θα καθορίσουν συγκεκριμένα τί διαβάζουν και πότε. Τέσσερα τα εξεταζόμενα μαθήματα, οπότε συνιστάται έστω μία ώρα μελέτης για το κάθε ένα, κάθε μέρα. Ας ξυπνούν πιο αργά το πρωί, αρκεί να τηρούν το πρόγραμμα», ορίζει το βασικό πλαίσιο ο κ. Γιώργος Χατζητέγας, φυσικός του ομίλου φροντιστηρίων «Πουκαμισάς».

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των μαθημάτων, «πάντα προηγούνται τα δυσκολότερα όπως και εκείνα που προϋποθέτουν αποστήθιση».

Ένα μικρό «μυστικό», που θα διευκολύνει τη μελέτη, είναι τα χρωματιστά αυτοκόλλητα: «Για την ευκολότερη κατανομή των ωρών, συστήνουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν μεγάλα και μικρά χρωματιστά αυτοκόλλητα, που θα κολλούν στο χαρτί με το πρόγραμμα. Κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε ένα μάθημα. Τα μεγάλα θα κολληθούν όταν ολοκληρωθεί η ωριαία ημερήσια μελέτη και τα μικρά, μετά τη μισάωρη μελέτη».

Το πιο σημαντικό μάθημα, είναι το διάλειμμα

«Ημίωρη μελέτη, πεντάλεπτο διάλειμμα. Αυτή είναι η λογική της αποδοτικής μελέτης, καθώς με αυτό τον τρόπο διατηρείται ψηλά η ικανότητα της μάθησης.

Δεν πρέπει να λείπουν και οι «ανταμοιβές» μετά την ολοκλήρωση της μελέτης: η έξοδος, η βόλτα, η άθληση. «Αυτό είναι πάντα λυτρωτικό και αγχολυτικό», σχολιάζει ο εκπαιδευτικός.


Η σημασία της θεωρίας και των σχολικών βιβλίων

Δεν πρέπει κανείς να παραβλέψει τη σημασία της θεωρίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Εκτός των θεωρητικών μαθημάτων, όπου η απομνημόνευση – δυστυχώς, και η αποστήθιση – είναι απαραίτητη, εξίσου σημαντική, είναι η θεωρία και για τα θετικά μαθήματα, αφού αποτελεί τη βάση της μελέτης.

Να τονιστεί, επίσης, πως βασική πηγή των υποψηφίων, πέρα από τα εγχειρίδια των φροντιστηρίων, πρέπει να είναι τα σχολικά βιβλία. «Αυτά κρατούν στα χέρια τους οι θεματοδότες των Πανελλαδικών, από αυτά εμπνέονται», τονίζει ο κ.Χατζητέγας και προσθέτει: «η επανάληψη πρέπει να βασίζεται στη σχολική θεωρία. Το πιο σημαντικό είναι να έχει ο υποψήφιος ως κεκτημένο τη θεωρία».

Τέλος, είναι ευεργετική η εναλλαγή των διδακτικών αντικειμένων στη διάρκεια της ημερήσιας μελέτης – όχι όλη τη μέρα μόνο ένα μάθημα.

pinakes_xrus__1_
Ενδεικτικό πρόγραμμα μελέτης
pinakes_xrus__2_
Ενδεικτικό πρόγραμμα μελέτης



Τα διαφορετικά μαθησιακά προφίλ

Μπορεί η κοινή συνισταμένη όλων των υποψηφίων να είναι η ανάγκη συστηματικής προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές, ο κάθε μαθητής όμως μελετά σύμφωνα με το μαθησιακό του τύπο.

«Οι «διαπροσωπικοί», μαθαίνουν με τη συναναστροφή, την ανταλλαγή των πληροφοριών. Θα πάρουν τηλέφωνο τους συμμαθητές τους από το σχολείο ή το φροντιστήριο, θα κάνουν ερωτήσεις. Οι ίδιοι, μπορούν να βοηθηθούν περισσότερο όταν ζητήσουν από την οικογένεια να κρατάει το βιβλίο στη μελέτη της ιστορίας, για παράδειγμα.

Οι «κινητικοί», είναι εκείνοι που αλλάζουν συχνά το χώρο της μελέτης τους – από το σαλόνι στην κουζίνα κι από κει στο δωμάτιό τους.

Οι «ενδοπροσωπικοί» αποτελούν τη μικρότερη μερίδα, καθώς δεν αντιστοιχούν στον «μεσογειακό» πρότυπο: προτιμούν να είναι κλεισμένοι συνεχώς σε ένα δωμάτιο, να κάθονται για να διαβάσουν.

Οι «κιναισθητικοί» είναι όσοι κινούνται διαρκώς στο χώρο για να μελετήσουν, δυσκολεύονται να καθίσουν σε μία καρέκλα για ώρες.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες δύο κατηγορίες υποψηφίων:

Ο «ακουστικός» τύπος, κυρίως για τις θεωρητικές επιστήμες, όπου υπάρχει απομνημόνευση σε μαθήματα όπως τα αρχαία ή η ιστορία. Θα τον δούμε να βαδίζει πάνω κάτω στο δωμάτιο και να απαγγέλει το μάθημα, γιατί είναι ένας τρόπος απομνημόνευσης, καθώς ακούγοντας το μάθημα, το καταγράφει καλύτερα.

Ο «οπτικός» τύπος, σε μικρότερο βαθμό. Είναι εκείνος, ο οποίος «φωτογραφίζει» τις σελίδες, υποσημειώνει και μπορεί και συνθέτει μέσα από λέξεις κλειδιά τα κείμενά του», συνοψίζει τα προφίλ των μαθητών ο κ. Χατζητέγας.

Οι Παγίδες της Τελειότητας και της Προφητείας

«Θα ξεκινήσω την επανάληψή μου τη Δευτέρα, θα τα περάσω όλα». «Να περάσουν οι γιορτές και μετά θα κάνω τις επαναλήψεις».

Η μεγαλύτερη παγίδα, είναι εκείνη της τελειότητας, η οποία σε συνδυασμό με τη διαρκή αναβλητικότητα, που χαρακτηρίζει την εφηβεία, δεν οδηγεί πουθενά. «Είναι η παγίδα της τέλειας επανάληψης, που όμως δεν θα γίνει ποτέ – όπως οι δίαιτες, που αρχίζουν από Δευτέρα… Συνήθως, αυτός ο στόχος, παραβιάζεται», σημειώνει ο κ.Χατζητέγας και συμπληρώνει την έτερη «παγίδα» των υποψηφίων, εκείνη της «αυτό-εκπληρούμενης προφητείας» – είτε αρνητικά, είτε θετικά. «Από τους πεσιμιστές έως τους υπεραισιόδοξους. Από το «α, εγώ δεν θα τα καταφέρω, είναι πολύ δύσκολα… ας τα παρατήσω» μέχρι το «όταν έρθει η ώρα, θα διαβάσω. Εγώ θα γράψω, ό,τι και να γίνει». Και οι δύο προσεγγίσεις, είναι προφανές ότι δεν οδηγούν πουθενά», καταλήγει.

pinakes_xrus__3_
Ενδεικτικό πρόγραμμα μελέτης
pinakes_xrus__4_
Ενδεικτικό πρόγραμμα μελέτης


Μακριά το κινητό

«Αποτελεί τη μεγαλύτερη αιτία διάσπασης του χρόνου της μελέτης», δηλώνει ο κ.Χατζητέγας.

«Χωρίς να το δαιμονοποιούμε, ωστόσο δεν γίνεται να διαβάζει κανείς απερίσπαστος όταν ταυτόχρονα αλλεπάλληλα μηνύματα στο κινητό. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε στους μαθητές να αφήνουν εκτός του χώρου μελέτης το κινητό τους και να μην το πιάνουν στα χέρια τους κατά το πεντάλεπτο διάλειμμα, που θα σηκωθούν για να χαλαρώσουν ή για να πάνε στο ψυγείο. Αν το ανοίξουν, θα κολλήσουν. Χρειάζεται αυτό-πειθαρχία».


Τα μικρά «μυστικά» των υποψηφίων:

• Άγχος: τόσο, όσο
• Κατάτμηση της ύλης
• Έμφαση στη θεωρία
• Συστηματική μελέτη με σύντομα διαλείμματα
• Διαρκείς επαναλήψεις σε εβδομαδιαία βάση
• Παλαιά θέματα πανελλαδικών


Φτιάξτε κι εσείς το δικό σας πρόγραμμα κατεβάζοντας το pdf


Ειδήσεις σήμερα:

Με το wallet του Gov.gr η είσοδος στα γήπεδα – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

«Όλα έγιναν εν βρασμώ ψυχής» είπε στην αστυνομία ο 16χρονος που δολοφόνησε τον πατέρα του στα Καλύβια

Αρχίζει η μάχη για τους συσχετισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι δύο πόλοι, τα νέα μέλη και το Συνέδριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης