Οπαδική βία: Τους 3 πιθανούς καθοδηγητές για τα επεισόδια στον Ρέντη υπέδειξαν Οικονόμου-Βρούτσης στον Άρειο Πάγο, ψάχνουν ένα-ένα τα βίντεο - Και φάκελος με 200 ονόματα

Οπαδική βία: Τους 3 πιθανούς καθοδηγητές για τα επεισόδια στον Ρέντη υπέδειξαν Οικονόμου-Βρούτσης στον Άρειο Πάγο, ψάχνουν ένα-ένα τα βίντεο - Και φάκελος με 200 ονόματα

Οι 200 χούλιγκαν είναι «σεσημασμένες» περιπτώσεις με ποινικό μητρώο απ' όλες τις ομάδες

oikonomoy_vroytsis_arthro
Φάκελο με περίπου 200 ονόματα σκληρών χούλιγκανς που δραστηριοποιούνται σε όλες ομάδες και σε πανελλαδική κλίμακα κατέθεσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης .

«Ο κατάλογος των ατόμων αυτών αφορά, όλα τα χρώματα και όλη την επικράτεια» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη , ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στον φάκελο που παραδόθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, περιλαμβάνονται πολλά περιστατικά, οπαδικής- και όχι μόνον-βίας που έχουν σημειωθεί την τελευταία χρονιά.

Επίσης, προσκομίστηκαν στοιχεία για την δράση πολλών προσώπων όχι μόνο για την τελευταία χρονιά αλλά και σε βάθος χρόνου (έως και 2007). Πολλά από τα πρόσωπα αυτά διασυνδέονται  με περιστατικά του παρελθόντος, αλλά και με άλλα αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Δηλαδή, πρόσωπα τα οποία είχαν εμπλακεί ποικιλοτρόπως σε  περιστατικά οπαδικής βίας, παράλληλα «συναντώνται»  και σε ποινικές υποθέσεις  ακόμη και  σε εγκληματικές οργανώσεις ή ενέργειες. «Yπάρχουν πρόσωπα, διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου, δηλαδή που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου».

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των σκληρών χούλιγκανς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι η επιλογή τους έγινε από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι αστυνομικές αρχές «και τους καθιστούν "υψηλού κινδύνου" πρόσωπα, σε ό,τι αφορά την οπαδική βία».

Κλείσιμο
Τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αφορούν και εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων οι οποίες συνδέονται άμεσα και με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία, κ.λπ.

Από τα βίντεο θα ταυτοποιήσουν τους υπεύθυνους για τον τραυματισμό του αστυνομικού

Από τα βίντεο που έχουν καταγραφεί τα επεισόδια στο κλειστό γήπεδο του Ρέντη όπου γινόταν ο αγώνας βόλεϊ Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές θα επιχειρήσουν να ταυτοποιήσουν τους δράστες, αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς δηλαδή τους καθοδηγητές της επίθεσης. Διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης υπέδειξαν στην ηγεσία του Αρείου Πάγου τρία πρόσωπα που φέρονται ως οι καθοδηγητές των επεισοδίων που προκάλεσαν τον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού. Οι ρόλοι των εμπλεκομένων στα επεισόδια έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη θα ξεκαθαριστούν αφού ειδικοί αστυνομικοί εξετάσουν καρέ-καρέ όλα τα διαθέσιμα βίντεο και έπειτα διασταυρώσουν τις εικόνες με φωτογραφίες υπόπτων, πολλοί εκ των οποίων επέστρεψαν στο στάδιο και εγκλωβίστηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας που στη συνέχεια έλαβαν δακτυλικά αποτυπώματα και δέιγματα DNA από τους 424 θεατές.  

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, πρόσθεσε ότι επίσης περιλαμβάνονται στο φάκελο που παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαιτητών και δημοσιογράφων που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου). Ακόμη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε ότι τα στοιχεία που προσκομίστηκαν είναι ενδεικτικά καθώς πρόκειται να προσκομιστούν και άλλα από τις αρμόδιες αρχές, εφόσον ζητηθούν από την Εισαγγελία.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cxmagc28ndih)


Το ενδεχόμενο σύστασης εγκληματικής οργάνωσης θα ερευνήσει η κυρία Αδείλινη

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα μελετήσει το φάκελο με τα στοιχεία που τις προσκομίστηκαν και θα διερευνήσει τις δικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, ακόμη και για πιθανή σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Πάντως, η κυρία Αδειλίνη πρόσφατα (8.12.2023) είχε δώσει παραγγελία στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά να εποπτεύει τις έρευνες για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών της ΥΑΣ, έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» και για να διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένες πράξεις, όπως είναι εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λ.π., καθώς και στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Βρούτσης: Η οπαδική βία παραπέμπει σε εγκληματική οργάνωση

«Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση βρεθήκαμε σε μια υψηλού συμβολισμου κίνηση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσουμε πολύ ουσιαστικά στοιχεία για την οπαδική βία. Ο συμβολισμός είναι μεγάλος, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στους αθλητικους χώρους και την ασφάλεια των αξιών του αθλητισμού.
Τα στοιχεία που καταθέσαμε έχουν να κάνουν με πραγματικά περιστατικά που δείχνουν ότι η οπαδική βία ξεπερνάει τα όρια του αθλητισμού και συνδέεται διαχρονικά με πρόσωπα που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης.

«Προσκομίσαμε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρκετά, σοβαρά στοιχεία και ζητήσαμε εκ μέρους της Κυβέρνησης την αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης της όλης διαδικασίας με σκοπό να φτάσουμε στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη τόσο των φυσικών, όσο και των ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών, συμπεριφορών παραβατικών, περιστατικών που συνδέονται με αθλητική βία, είτε με βία με αθλητικό υπόβαθρο. Νομίζω πως τα στοιχεία που δώσαμε στην κα Εισαγγελέα και όσα θα προσκομίσουμε, διότι οι διαδικασίες και οι έρευνες θα βρίσκονται σε εξέλιξη, θα βοηθήσουν σε μία κατεύθυνση που αποτελεί κοινό τόπο για το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και καθοριστικά τις αγέλες των χούλιγκαν, αλλά και όσους, ενδεχομένως, τους ανέχονται ή τους υποκινούν» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε, ότι οι υπουργοί θα προσκομίσουν στην κυρία Αδειλίνη όλα τα στοιχεία εκείνα που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και να διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η Ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

Ακόμη, επισήμανε ο κ. Μαρινάκης ότι κατά την επίσκεψή τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, θα ζητήσουν εκ μέρους της κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

«Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς "ανακαλύπτουν" το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό», τόνισε o κ. Μαρινάκης.

Ειδήσεις σήμερα

Αυτά είναι τα 1.115 σπίτια της «Little Athens» που πωλούνται στο Ελληνικό

Ποιος είναι ο πρόεδρος της Ανκαραγκιουτσού που έβαλε λουκέτο στο ποδόσφαιρο της Τουρκίας με τη γροθιά σε διαιτητή

Φωτογραφία: Τα σκυλιά που σκότωσαν τη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη - Τη δάγκωσαν πάνω από 50 φορές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης