Αυτά είναι τα 1.115 σπίτια της «Little Athens» που πωλούνται στο Ελληνικό

Αυτά είναι τα 1.115 σπίτια της «Little Athens» που πωλούνται στο Ελληνικό

Με μέση τιμή 7.600 ευρώ ανά τ.μ. και θέα στον «Riviera Tower» - Τα βόρεια προάστια μετακομίζουν προς τα νότια, ενώ ένα 10% με 15% των αγοραστών είναι ξένοι επενδυτές - Στην αγορά και 115 καταστήματα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
little_athens_arthro
Αυτές τις μέρες και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024 ξεκινούν να βγαίνουν πιο μαζικά στην αγορά τα νέα σπίτια στο mega project του Ελληνικού από την καινούρια οικιστική γειτονιά της «Μικρής Αθήνας» με πάνω από 1.100 κατοικίες, την ίδια στιγμή που το τέλος του 2023 σηματοδοτεί και ένα μεγάλο ορόσημο για τον εμβληματικό Πύργο Κατοικιών. Oποιος περνά από τη Λεωφόρο Ποσειδώνoς στο ύψος του παλιού αεροδρομίου, εκεί όπου η Lamda Development έχει «φουλάρει» πλέον τις μηχανές με εν εξελίξει έργα σε πολλαπλά μέτωπα, θα μπορεί να δει τους δύο πρώτους ορόφους του «Riviera Tower», οι οποίοι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα είναι ορατοί από τους διερχόμενους στο νέο αρχιτεκτονικό τοπόσημο της παραλίας.

Οι εργασίες για τον μεγαλύτερο παραθαλάσσιο, πράσινο, αστικό ουρανοξύστη της Μεσογείου, ύψους 200 μέτρων και 50 ορόφων, που φέρει την υπογραφή του διεθνώς αναγνωρισμένου και πολυβραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Foster + Partners (οι κατασκευαστές του είναι η κοινοπραξία Bouygues-Intrakat, ενώ η Jacobs-Mace είναι project manager), θα ολοκληρωθούν στο πρώτο μισό του 2026, οπότε και θα είναι έτοιμος να δεχτεί τους ενοίκους του. Οι 171 κατοικίες του Πύργου είναι προ πολλού… sold out, όπως και οι υπόλοιπες 143 οικιστικές μονάδες στο παραλιακό μέτωπο (28 οικόπεδα με βίλες και 115 σπίτια στο συγκρότημα- condos- διαμερισμάτων και διπλοκατοικιών με χαμηλές κατασκευές, το «Cove Residences»), με τα νούμερα να επιβεβαιώνουν την υψηλή ζήτηση για τα σπίτια στην περιοχή.

little_athens__3_
Άποψη από τη γειτονιά «LIttle Athens», που αποτελείται από 1.115 διαμερίσματα και 115 καταστήματα


Κλείσιμο
Συνολικά το project του Ελληνικού σε όλες τις φάσεις του θα περιλαμβάνει κοντά στις 8.000-8.500 διαμερίσματα, σε βάθος χρόνου, έως το 2037. Από αυτά, τα περίπου 1.500 της πρώτης φάσης έως το 2027 βγαίνουν στην αγορά έως και το 2024 για ολοκλήρωση μέσα στην τριετία. Τα οικιστικά έργα της πρώτης φάσης από τη Lamda Development αφορούν καταρχάς τις ήδη πουλημένες 314 κατοικίες του παραλιακού μετώπου και τώρα τη νέα γειτονιά της «Μικρής Αθήνας» ή αλλιώς «Little Athens», με 1.115 διαμερίσματα και επιπλέον τα 115 καταστήματα λιανικής που θα εξυπηρετούν τα σπίτια. Πέραν αυτών των οικιστικών, στις κατοικίες της πρώτης φάσης του έργου του Ελληνικού προστίθενται και οι «επώνυμες» (branded) των δύο ξενοδοχείων 5 αστέρων σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. των ομίλων Κωνσταντακόπουλου - Olayan, όπως και οι επίσης «επώνυμες» πολυτελείς κατοικίες από την Orilina Properties AEEAΠ κατόπιν της σχετικής συμφωνίας με τη Lamda Development.

Οι τιμές

Για τη νέα γειτονιά «Little Athens», με το ψηλότερο κτίριο «Park Rise» των 50 μέτρων και τα υπόλοιπα κτίρια των 14-20 μέτρων, ξεκινούν από αρχές Δεκεμβρίου και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 πιο εντατικά οι πωλήσεις, με τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο χαμηλότερες αυτών του παραλιακού μετώπου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Lamda Development, όπως αυτά παρουσιάστηκαν προ ημερών και στους επενδυτές στο Λονδίνο, η μέση τιμή πώλησης στις κατοικίες του παραλιακού μετώπου υπολογίζεται στα 12.300 ευρώ ανά τ.μ., αν και η ανώτατη τιμή στον «Riviera Tower», όπως λέγεται, φαίνεται ότι ξεπέρασε τα 30.000 ευρώ, φτάνοντας ακόμη και τα 32.000 ευρώ ανά τ.μ. Συνολικά, από τις 314 κατοικίες του παραλιακού μετώπου του project, οι οποίες έχουν πουληθεί ήδη (σ.σ.: μόλις 19, οι 7 στον Πύργο και οι 12 στο συγκρότημα των διπλοκατοικιών είναι στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων), η Lamda Development υπολογίζει ότι έχει λαμβάνειν 1,118 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 625 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στα συμβόλαια του «Riviera Tower», τα 279 εκατ. ευρώ στα διαμερίσματα του «Cove Residences» και τα 214 εκατ. ευρώ στα οικόπεδα με τις βίλες. Μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς, μάλιστα, υπολογίζεται ότι θα έχουν δοθεί από τις προκαταβολές κοντά στα 600 εκατ. ευρώ.

little_athens__2_
Tο συγκρότημα κατοικιών «Park Rise» στη γειτονιά της «Little Athens». Το υψηλότερο κτίριο φτάνει τα 50 μέτρα και τα υπόλοιπα τα 14-20 μέτρα


Ως προς τη νέα, μεγάλη οικιστική γειτονιά της «Μικρής Αθήνας» που βγαίνει τώρα μέσα στον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο πιο μαζικά στην αγορά, η μέση τιμή πώλησης με βάση τα τωρινά δεδομένα υπολογίζεται στα 7.600 ευρώ ανά τ.μ. Τα συνολικά έσοδα που υπολογίζει η εταιρεία από το συγκεκριμένο project των 1.115 σπιτιών, συν 115 καταστημάτων στην περιοχή της Ποσειδώνος και της Αλίμου, αντιστοιχούν στα 1,171 δισ. ευρώ. Πιλοτικά μέσα στο καλοκαίρι, η Lamda έβγαλε στην αγορά 33 σπίτια από το «Park Rise», το πρώτο συγκρότημα με τα 88 διαμερίσματα στο ψηλό κτίριο των 50 μέτρων της γειτονιάς του «Little Athens», που φέρει αρχιτεκτονικά την υπογραφή των Bjarke Ingels Group (BIG) από τη Δανία και αισίως έχουν ήδη «κλείσει» από αγοραστές τα 21. Εν ολίγοις, η διοίκηση της Lamda υπολογίζει ότι έχει λαμβάνειν από τις κατοικίες της πρώτης φάσης του έργου 2,289 δισ. ευρώ, με μέση τιμή πώλησης στα 9.400 ευρώ ανά τ.μ.

Οι αγοραστές

Ως προς το προφίλ των αγοραστών, στα σπίτια του Ελληνικού μέχρι στιγμής η πλειονότητα είναι ελληνικό κοινό, εγχώριο ή ομογενείς, με ένα 10%-15% να αφορά το διεθνές κοινό. Ειδικότερα, κατά τις πληροφορίες, ποσοστό 60%-65% αντιστοιχεί στο εγχώριο κοινό, ένα 20%-25% στους Ελληνες του εξωτερικού και το υπόλοιπο ποσοστό είναι οι ξένοι από αγορές εντός αλλά και εκτός Ευρώπης: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Κάτω Χώρες, Κύπρος, Ελβετία αλλά και Μέση Ανατολή, ΗΠΑ και Καναδάς συνθέτουν αυτή τη στιγμή τη «γεωγραφία» των μελλοντικών ενοίκων του Ελληνικού, όπου μάλιστα, όπως εκτιμάται, πρόκειται πολύ σύντομα να αυξηθούν οι ξένοι αγοραστές, με δεδομένες και τις κινήσεις προώθησης του φορέα της επένδυσης με εκτενείς παρουσιάσεις εκτός Ελλάδος.

Για το ελληνικό κοινό έχει ενδιαφέρον ότι είναι αρκετοί οι αγοραστές από τα βόρεια προάστια της Αθήνας που ετοιμάζονται να… μετακομίσουν από το 2026 προς τα νότια, αναμένοντας τη μεταμόρφωση της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Για τα διαμερίσματα, ειδικά του «Riviera Tower», υπήρξαν μέχρι και λίστες αναμονής μεταξύ ενδιαφερομένων για τις κατοικίες που διαθέτουν πανοραμική θέα από το Σούνιο και το Αιγαίο μέχρι τη μαρίνα, το Μητροπολιτικό Πάρκο και τον Υμηττό, αλλά και ιδιωτική πισίνα σε κάθε δεύτερο επίπεδο από τους 50 ορόφους του project.

little_athens__5_
little_athens__4_
Το εσωτερικό των διαμερισμάτων του «Park Rise» και δεξιά το συγκρότημα «Pavilion Terraces», με σούπερ μάρκετ στο ισόγειο, που εντάσσεται επίσης στη «Little Athens»


Kαι ιδού μερικά από τα χαρακτηριστικά των 170 κατοικιών του «Riviera Tower», όπως αυτά περιγράφονται στις μπροσούρες που έλαβαν οι αγοραστές: Πολυτελείς κατοικίες με όλες τις προδιαγραφές ενός «έξυπνου» κτιρίου, 1 έως 4 υπνοδωματίων και μία περιορισμένη συλλογή με σπίτια των 5 υπνοδωματίων, με μεγάλους εξωτερικούς χώρους και μπαλκόνια, προσφέροντας εσωτερική και εξωτερική διαβίωση λόγω των αναδιπλούμενων κουφωμάτων. Ακόμη και οι ιδιωτικές πισίνες, σε κάθε δεύτερο επίπεδο ορόφου του Πύργου, θα προσφέρουν άμεση θέα προς τη θάλασσα. Παρεμπιπτόντως, οι αγοραστές έχουν ήδη κληθεί και διαλέξει από τρεις διαφορετικές παλέτες υλικών, μία πιο προκαθορισμένη και άλλες δύο χρωματικές επιλογές, έχοντας και μία επιπλέον δυνατότητα για περαιτέρω αναβάθμιση υλικών για τους εσωτερικούς τους χώρους.

Καθιστικό, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, αθλητικές εγκαταστάσεις στο οικόπεδο του Πύργου με γήπεδο τένις και μπάσκετ, πισίνες στους εξωτερικούς χώρους και σε κάθε δεύτερο επίπεδο επιχειρηματικό κέντρο είναι μερικές μόνο από τις παροχές που προσφέρονται στο «Riviera Tower» για «κοινωνικοποίηση, ευεξία και ευχαρίστηση», όπως αναφέρεται σχετικά, με τους σχεδιαστές να περιγράφουν το έργο ως «πρότυπο βιοφιλικού σχεδιασμού νέας γενιάς, μία προσέγγιση που φέρνει το αστικό περιβάλλον και το φυσικό τοπίο σε αρμονία». Σε άμεση εγγύτητα υπάρχει η παραλία του Ελληνικού και φυσικά η μαρίνα με 400 θέσεις ελλιμενισμού και τα πολυτελή καταστήματα, για τα οποία ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, έκανε λόγο για «εντυπωσιακά» ονόματα διεθνών οίκων, για τα οποία μέχρι στιγμής υπάρχει η δέσμευση της εμπιστευτικότητας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, εντός του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί όλος ο στατικός φορέας του Πύργου, όμως οι εσωτερικές διαμερισματώσεις ξεκινούν νωρίτερα ανάλογα με τον όροφο και εν συνεχεία έρχονται οι τοποθετήσεις των υλικών, ώστε τα σπίτια να παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους πρώτους μήνες του 2026. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026 αναμένεται να παραδοθούν στους αγοραστές τους από τη Lamda Development και τα 115 σπίτια στο συγκρότημα διαμερισμάτων και διπλοκατοικιών με χαμηλές κατασκευές, το «Cove Residences», όπου έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή θεμελίωσης. Εκεί η κατασκευή «τρέχει» σαφώς πιο γρήγορα και θα «τρέξει» περισσότερο εντός του 2024 δεδομένου ότι πρόκειται για πιο χαμηλές κατασκευές.

little_athens__1_
Οι τιμές στον «Riviera Tower» έφτασαν ακόμη και τα 32.000 ευρώ/τ.μ.


Υποδομές

Αντίστοιχα, στο κομμάτι των υποδομών, με βάση την τελευταία παρουσίαση της Lamda Development, είναι σε πλήρη εξέλιξη αυτή τη στιγμή οι εργασίες σε πολλαπλά «μέτωπα», είτε πρόκειται για τις εκσκαφές στις οδοποιίες στο παραλιακό μέτωπο και στην περιοχή της κατασκευής των κατοικιών είτε και για τα πιο «βαριά» έργα στην έκταση για την απορρύπανση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων, με εξυγίανση της συνολικής επιφάνειας του «The Εllinikon» με ελαχιστοποίηση παραγωγής αποβλήτων.

Ενδεικτικά, 60.000 τόνοι ρυπασμένων εδαφών που αντιστοιχούν σε 14 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων και 3.700 κυβικά μέτρα υπογείων υδάτων έχουν εξυγιανθεί, με το έργο να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023. Σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά και το έργο του ρέματος των Τραχώνων ως μέρος της αντιπλημμυρικής προστασίας του project, το ρέμα με 3 χιλιόμετρα μήκος και 8 μέτρα μέγιστο βάθος εκσκαφής οριοθετείται και απελευθερώνεται η κοίτη του, έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής το 60% των εκσκαφών, ενώ η ζώνη του θα μετατραπεί σε πράσινη περιοχή αναψυχής. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας θα ολοκληρωθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Οι υποδομές στο παραλιακό μέτωπο προβλέπονται να είναι έτοιμες πριν από την παράδοση των κατοικιών στους ιδιοκτήτες τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης