Στην πορεία για το Πολυτεχνείο η αδερφή της Νορβηγίδας «Μόνα Λίζα» - Είχε σκοτωθεί από πυρά ελεύθερου σκοπευτή

Στην πορεία για το Πολυτεχνείο η αδερφή της Νορβηγίδας «Μόνα Λίζα» - Είχε σκοτωθεί από πυρά ελεύθερου σκοπευτή

Η 22 ετών τότε Τόριλ Μαριέτε Έγκελαντ είχε τραυματιστεί θανάσιμα ενώ βρισκόταν στα σκαλοπάτια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

toril
Με το μπλοκ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων συμμετέχει στη σημερινή πορεία για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η αδελφή της Τόριλ Μαργκρέτε Ενγκελαντ, που έχασε τη ζωή της από πυρά ελεύθερων σκοπευτών σε ηλικία 22 ετών τη νύχτα της 16ης Νοεμβρίου 1973, στα σκαλιά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφέρει πως πίσω από το πανό του μεταξύ των μελών και των φίλων του Συλλόγου είναι η κυρία Liv Kari Engeland.



Κλείσιμο
Μάλιστα η Λιβ Κάρι Ένγκελαντ το μεσημέρι της Πέμπτης πέρασε το κατώφλι του Πολυτεχνείου και άφησε μία φωτογραφία της αδερφής της πάνω στην τσακισμένη πόρτα του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με μαρτυρίες έκατσε στον χώρο για αρκετή ώρα και αν τακτά χρονικά διαστήματα πήγαινε προς το σημείο όπου είχε ακουμπήσει τη φωτογραφία στην οποία είχε γράψει ««50 years 1973-2023, Toril 22 years old ❤️».


Παράλληλα χθες βράδυ βρέθηκε στα σκαλάκια του Μουσείου, εκεί όπου η αδερφή της δέχθηκε τις σφαίρες των ελεύθερων σκοπευτών. Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέφθηκε το Πολυτεχνείο. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί τ0 1996, το 2006 και το 2013. Τη σχετική ανάρτηση έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Κώστας Πασχαλίδης.

16 Νοεμβρίου 1973, ώρα 23:30, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο «Το όνομά της το έμαθα όταν απολύθηκα, γιατί τότε ήμουν...

Posted by Kostas Paschalidis on Thursday, November 16, 2023

Η ιστορία της Νορβηγίδας φοιτήτριας

Ένα από τα 24 επιβεβαιωμένα θύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι και η Νορβηγίδα φοιτήτρια Τόριλ Μαργκρέτε Ενγκελαντ. Είχε έρθει στην Ελλάδα τον Μάιο του 1973 και βρισκόταν στο τελευταίο εξάμηνο των σπουδών της, στο πανεπιστήμιο του Όσλο. Ήθελε να επισκεφθεί την Ιταλία για να δει από κοντά τα μουσεία της. Εκεί γνωρίστηκε με κάποιους Αμερικανούς και στη συνέχεια τους ακολούθησε στην Κέρκυρα. Επόμενος σταθμός της η Αθήνα. Όταν έφτασε νοίκιασε ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Φρόντιζε να επικοινωνεί συχνά με την οικογένειά της είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω γραμμάτων. 

Η τελευταία της επικοινωνία ήταν το πρωί της 16ης Νοέμβρη. Το βράδυ της Παρασκευής το οικοδομικό τετράγωνο πέριξ του Πολυτεχνείου ήταν εμπόλεμη ζώνη με τους ήχους των σφαιρών να διαπερνούν την ατμόσφαιρα. Η 22χρονη φοιτήτρια, βρισκόταν στα σκαλοπάτια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου όταν δέχθηκε τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών. Δίπλα της ακριβώς βρισκόταν ο Κώστας Βοσταντζόγλου, γιος του μεγάλου Μποστ, ο οποίος μαζί με ένα φίλο του την μετέφεραν ημιθανή στο ξενοδοχείο Acropol.



Για τη Νορβηγίδα φοιτήτρια έχει μιλήσει και ο Νίκος Α. Βερνίκος ο οποίος τράβηξε κρυφά πλάνα με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ευρισκόμενος σε ένα γωνιακό παράθυρο του ξενοδοχείου Acropol. «Θανάσιμα τραυματισμένη από πυρά, ξεψύχησε από αιμορραγία στην καρωτίδα στα χέρια μου και στα χέρια του Γιώργου Λαζαρίδη, οδοντογιατρού που τη μετέφερε νεκρή στον κοντινό Σταθμό Α’ Βοηθειών στην 3ης Σεπτεμβρίου. Στιγμές που ο χρόνος συμπυκνώνεται και τα δευτερόλεπτα μετράνε για αιώνες».



Σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου, ο διπλωματικός αντιπρόσωπος της Νορβηγίας στην Αθήνα δήλωσε ότι η Τόριλ πέθανε από «τραύματα στο στήθος και το λαιμό, αφού χτυπήθηκε από σφαίρα υψηλού διαμετρήματος». Στις 18 Νοεμβρίου ένας κληρικός χτύπησε το κουδούνι της πόρτας της οικογένειας Ένγκελαντ μεταφέροντάς τους το μήνυμα ότι η κόρη τους είχε σκοτωθεί στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. 

Ο Τύπος της εποχής είχε γράψει πως η Τόριλ ήταν τουρίστρια, ενώ υπήρχαν αναφορές πως σκοτώθηκε στην πλατεία Αιγύπτου, που σχετίζεται πιθανώς με την απόδοση του αιγυπτιακού ονόματος «Τόριλ Τεκλέτ» στην άτυχη Νορβηγίδα, το οποίο συναντά κανείς στις πρώτες εκθέσεις της Αστυνομίας και σε κάποιες λίστες θυμάτων αργότερα. Μάλιστα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου την είχαν αποκαλέσει «Μόνα Λίζα» της Νορβηγίας για τα πυκνά, στιλπνά μακριά μαλλιά της και το συγκρατημένο χαμόγελό της.

Στον κατάλογο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών αναγράφονται τα εξής για την Τόριλ Έγκελαντ Μαργκρέτε:

«4. Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο ξενοδοχείο "Ακροπόλ" και αργότερα, νεκρή ήδη, στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως "Αιγυπτία Τουρίλ Τεκλέτ" και η παρεξήγηση αυτή επιβιώνει ακόμη σε κάποιους "καταλόγους νεκρών"».






Ειδήσεις σήμερα:

Στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου - Κλειστό το κέντρο της Αθήνας

Βίντεο από την καταδίωξη δύο διακινητών στην Κέα - Είχαν αποβιβάσει μετανάστες στο Πόρτο Ράφτη

Πήγε στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο ο Κασσελάκης, φωτογραφήθηκε κι έφυγε - Δεν ακολούθησε την πορεία (βίντεο και φωτογραφίες)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης