Συμβολαιογράφοι: Κρίσιμη συνάντηση σήμερα για την αποχή - Πού υπάρχει κοινός τόπος με την κυβέρνηση

Συμβολαιογράφοι: Κρίσιμη συνάντηση σήμερα για την αποχή - Πού υπάρχει κοινός τόπος με την κυβέρνηση

Πρώτη αχτίδα για αναστολή της αποχής η στροφή της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων μετά την κριτική

simvolaiografoi
Ελπίδες για την αναστολή της αποχής διαρκείας την οποία έχουν προαναγγείλει οι συμβολαιογράφοι για το ψηφιακό συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτων γεννά ο «πυρετός» διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr σήμερα το πρωί, εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων, αναμένεται να περάσουν την πόρτα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στη συνάντηση με τον υπουργό, Δημήτρη Παπαστεργίου και τον υφυπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, θα επιχειρηθεί να βρεθεί κοινός τόπος ώστε να μην προχωρήσουν τελικά οι συμβολαιογράφοι σε κινητοποιήσεις.

Πάντως οι πρώτες «αχτίδες» συνεννόησης φάνηκαν χθες, όταν διεφάνη αλλαγή στάσης από το συνδικαλιστικό όργανο των συμβολαιογράφων, μετά τη σκληρή κριτική που άσκησε ο κ. Κυρανάκης, μιλώντας για «αντίσταση στην ψηφιοποίηση» και αναφέροντας τα σημεία των μεταξύ τους θεσμικών συναντήσεων, καθώς και τις αντιδράσεις της αγοράς.

Αρχικά, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογράφων με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι δεν διαφωνεί με το ψηφιακό συμβόλαιο, αλλά με τη φόρμα ανάρτησής τους και κάποια άλλα σημεία. Έπειτα, στη διάρκεια της εκπομπής «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνομίλησε στον τηλεοπτικό αέρα με τον πρόεδρο της Ένωσης Συμβολαιογράφων, Γιώργο Ρούσκα, στον οποίο επεσήμανε τη σημασία των αλλαγών που φέρνει το ψηφιακό συμβόλαιο που θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2024 και θα μετατρέψει την πολύμηνη διαδικασία της μεταβίβασης ενός ακινήτου σε μια εύκολη διαδικασία που θα διαρκεί μόνο μια μέρα, με την κατάργηση προσκόμισης ΤΑΠ, την κατάργηση προσκόμισης κτηματολογικού διαγράμματος, με το ψηφιακό αντίγραφο συμβολαίου «και δεν θα στήνονται στην ουρά οι πολίτες, δεν θα πηγαίνουν με τα χαρτιά και τους φακέλους τους να ταλαιπωρούνται».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwzj9cn0x76x)
Κλείσιμο


«Οι πολίτες θέλουν να σταματήσει αυτός ο Γολγοθάς, αυτός ο κυκεώνας ταλαιπωρίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ξέρετε ότι κάνουμε μια σειρά από αλλαγές, κάποιες εκ των οποίων μας έχετε προτείνει και εσείς. Τα έχουμε συζητήσει πέντε φορές σε θεσμικές συναντήσεις. Το λέω αυτό προς τα μέλη σας, γιατί μας κατηγορούν ότι πάμε σε αλλαγές χωρίς διαβούλευση. Είναι ψευδές» τόνισε ο κ. Κυρανάκης.

Ο κ. Ρούσκας ξεκαθάρισε ότι οι συνδικαλιστές συμβολαιογράφοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το ψηφιακό συμβόλαιο και συμφωνούν με την ψηφιακή μεταρρύθμιση και τις αλλαγές στο Κτηματολόγιο, επισημαίνοντας ότι οι διαφωνίες τους εστιάζονται στις ψηφιακές υπογραφές των συμβαλλόμενων. Ο κ. Κυρανάκης άδραξε αυτή την ευκαιρία για να επισημάνει ότι «μας λέτε δημοσίως σήμερα ότι συμφωνείτε. Άρα, λοιπόν, εφόσον εμείς λέμε δημοσίως κάποια πράγματα και εσείς μας λέτε ότι συμφωνείτε, δεν υπάρχει λόγος αποχής. Να το ξεκαθαρίσουμε».

Η συνέχεια του διαλόγου μεταξύ των συνδικαλιστών συμβολαιογράφων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται σήμερα, δια ζώσης. Φαίνεται πάντως ότι από την πλευρά του υπουργείου υπάρχει αταλάντευτη απόφαση να προχωρήσει η ψηφιοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών, ενώ άλλωστε, ακόμα η πολιτική του ηγεσία δεν έχει κατανοήσει τον λόγο για τον οποιο κατέρχονται σε αποχή διαρκείας.

Αυτό το είπε άλλωστε και ο κ. Κυρανάκης χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, όταν είπε «προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί διαμαρτύρονται» και κάλεσε τους συμβολαιογράφους να άρουν την απόφασή τους, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε πίσω. Οι πολίτες θέλουν να σταματήσει ο Γολγοθάς της ταλαιπωρίας για τα ακίνητα. Δεν φταίνε οι συμβολαιογράφοι σε αυτό, θέλω να είμαι ξεκάθαρος, αλλά θέλουμε να είναι μέρος της λύσης, και πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Να πάρουν πίσω την αποχή».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwz9jvgpyqs9)


Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση Sky News: Η στήριξη των συμμάχων στο Ισραήλ δεν είναι πλέον τόσο δεδομένη - Γιατί αλλάζουν ρητορική

Η αληθινή ιστορία: Η κρυφή ζωή του Μπερνστάιν και όσα δεν καταγράφει η ταινία «Maestro» για τη σχέση του με τον Μητρόπουλο

Πτώση της θερμοκρασίας και ενισχυμένοι βοριάδες σήμερα - Επιδείνωση του καιρού το Σάββατο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης