Στο Ζάππειο οι δικηγόροι 46 χωρών για την Ολομέλεια του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης

Στο Ζάππειο οι δικηγόροι 46 χωρών για την Ολομέλεια του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της πρώτης ημέρας στο Ζάππειο

dikos
Στο Ζάππειο Μέγαρο θα πραγματοποιηθούν, το διήμερο, από την Τετάρτη 22 μέχρι και τη Παρασκευή 24.11.2023, οι εργασίες της Ολομέλειας του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE), στην οποία θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι Δικηγορικών Συλλόγων από 46 χώρες.

Το CCBE είναι ο θεσμικός φορέας του δικηγορικού επαγγέλματος στην Ευρώπη στον οποίο συμμετέχουν ως μέλη οι εθνικοί Δικηγορικοί Σύλλογοι από 46 χώρες, εκπροσωπώντας έτσι περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο δικηγόρους. Ως γνωστόν, πρόεδρος του CCBE είναι ο Έλληνας δικηγόρος Παναγιώτης Περάκης.

Η ατζέντα της πρώτης ημέρας στο Ζάππειο περιλαμβάνει εκτός των άλλων, παρουσίαση εκ μέρους της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ Margaret Satterthwaite της έκθεσής της για την ανεξαρτησία δικαστών και δικηγόρων, θέματα συμβολής των Δικηγορικών Συλλόγων στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, παρουσίαση εκ μέρους της αντίστοιχης Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρώπης των νέων δυνατοτήτων εκπαίδευσης των δικηγόρων μέσω του προγράμματος HELP, συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, ενημέρωση για τις εν εξελίξει διαδικασίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την επικείμενη υιοθέτηση Σύμβασης για την προστασία του δικηγορικού επαγγέλματος, νομικές διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, ενημέρωση για την κατάσταση στην Ουκρανία, ιδίως ως προς τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, κ.λπ.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ομιλητής με θέμα τη σχέση δικηγορίας και κράτους δικαίου, ενώ κατά την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός θα καλωσορίσει τα μέλη των 46 ξένων αντιπροσωπειών.

Κλείσιμο
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θ’ απονεμηθεί το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του CCBE, το οποίο τυγχάνει μεγάλης διεθνούς προβολής και αναγνώρισης. Το βραβείο αυτό απονέμεται σε δικηγόρους ή Δικηγορικούς Συλλόγους που ξεχωρίζουν ανά τον κόσμο για τη δράση τους, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία αλλά και για τις υφιστάμενες διώξεις τους, φυλακίσεις και διακινδύνευση της ίδιας της ζωής τους.

Η γνωστοποίηση των προσώπων που έχουν επιλεγεί θα γίνει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και η απονομή θα γίνει από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη.

Ακόμη, το απόγευμα της Παρασκευής 24.11.2023 (6μ.μ.) στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του CCBE ανοικτή εκδήλωση της Ολομέλειας των προέδρων των Ελληνικών Δικηγορικών Συλλόγων με θέμα:: «Η δικηγορία στην Ευρώπη και την Αμερική: παρόν και μέλλον».

Ομιλητές θα είναι ο πρώην πρόεδρος του Γαλλικού Δικηγορικού Συλλόγου Michel Benichou, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Αμβούργου Christian Lemke, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Εσθονίας Imbi Jürgen και η τέως πρόεδρος του Αμερικάνικου Δικηγορικού Συλλόγου Deborah Enix-Ross.

Την εισαγωγική ομιλία θα πραγματοποίηση ο Δημήτρης Βερβεσός, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Παναγιώτης Περάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Θα ζήσουμε κάτι από χειμώνα το Σαββατοκύριακο προειδοποιεί ο Μαρουσάκης - Δείτε χάρτες

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των 4 που άνοιγαν σπίτια σε Αττικη, Εύβοια - Είχε πεθάνει ηλικιωμένος αφού τον έκλεψαν

Ισραηλινά τανκς εισέβαλαν τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης