Γερμανός δημοσιογράφος... υμνούσε τον Πούτιν με χορηγία 700.000 δολαρίων

Γερμανός δημοσιογράφος... υμνούσε τον Πούτιν με χορηγία 700.000 δολαρίων

Τα έγγραφα που διέρρευσαν από διάφορους ελεγκτικούς οίκους της Κύπρου αποκαλύπτουν ότι ο Hubert Seipel είχε συμφωνία με τον ολιγάρχη Alexey Mordashov, ώστε να εισπράξει από τα ταμείο μιας εταιρείας κέλυφος 700.000 δολάρια, ως χορηγία

Hubert-Seipel-and-Putin
Τα όσα αποκαλύπτονται τα τελευταία χρόνια και συνδέουν την Κύπρο με τη δραστηριότητα Ρώσων ολιγαρχών, δίνουν την εντύπωση ότι η μεγαλόνησος λειτουργούσε ως η πίσω αυλή του Κρεμλίνου. Όλοι γνώριζαν πως υπάρχει, αλλά λίγοι την είχαν δει. Ωστόσο τα στοιχεία που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητα ξεκαθαρίζουν την εικόνα η οποία δεν είναι καθόλου κολακευτική για ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Μέσα στα πολλά που ανακάλυψαν οι δημοσιογράφοι που εργάστηκαν στην έρευνα «Cyprus Confidential» του ICIJ, ήταν και ο λόγος για τον οποίο ένας γνωστός Γερμανός δημοσιογράφος αποφάσισε να γράψει δύο βιβλία ύμνους, για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο θαυμασμός του Hubert Seipel, για τον Πούτιν, χρηματοδοτήθηκε με 700.000 δολάρια, χωρίς αυτό να το γνωρίζει ο εκδοτικός οίκος ο οποίος εξέδωσε τα βιβλία, «Πούτιν: Εσωτερικές απόψεις της εξουσίας» και «Η δύναμη του Πούτιν».

Στο οπισθόφυλλο του δεύτερου βιβλίου, ο Seipel περιγράφεται ως ο μόνος δυτικός δημοσιογράφος που έχει άμεση και προσωπική σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εκδοτικό σημείωμα: «Σχεδόν κανένας δεν γνωρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν τόσο καλά όσο ο Hubert Seipel».

Τα έγγραφα που διέρρευσαν από διάφορους ελεγκτικούς οίκους της Κύπρου αποκαλύπτουν ότι ο Seipel είχε συμφωνία με τον ολιγάρχη Alexey Mordashov, ώστε να εισπράξει από τα ταμείο μιας εταιρείας κέλυφος 700.000 δολάρια, ως χορηγία. Τη συμφωνία υπογράφει ο μάρτυρας ο δικηγόρος του ολιγάρχη, Dmitry Fendosov.
Hubert-Seipel-and-Putin1
Ο Seipel, όταν ακόμη και οι υπουργοί του Πούτιν έμεναν σε απόσταση είχε εξασφαλίσει συνέντευξη με τον Ρώσο ηγέτη για το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Norddeutscher Rundfunk (NDR) το 2014
Υπάρχει χειρόγραφο σημείωμα του 2018 στο οποίο αναφέρεται πως η χορηγία αφορά τη συγγραφή ενός βιβλίου για το πολιτικό περιβάλλον στη Ρωσία. Ένα άλλο σημείωμα στο ίδιο αρχείο αναφερόταν επίσης σε μια συμφωνία του 2013 για τη «βιογραφία του Πούτιν».

Ο Seipel απέρριψε αιχμές ότι λειτουργούσε ως πράκτορας του Πούτιν και δήλωσε πως ο Mordashov «σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ή τον κρατικό μηχανισμό και τη κυβέρνηση της Ρωσίας».

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι έλαβε τη χορηγία, υποστηρίζοντας ότι η πράξη ήταν απολύτως νόμιμη. «Ο Mordashov» είπε «είναι ένας επιχειρηματίας που χρηματοδοτεί έργα με προσωπικούς πόρους» και «η υποστήριξή του προοριζόταν μόνο για τη συγγραφή βιβλίων» τα οποία είχαν σκοπό να συμβάλλουν στη δημόσια συζήτηση. «Τα βιβλία έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις και ιδεολογικές μάχες», δήλωσε ο Seipel.

Σύμφωνα με τη συμφωνία χορηγίας που περιλαμβάνεται στην έρευνα «Cyprus Confidential», το 2018 και το 2019, στον Seipel έγιναν δύο πληρωμές από μια εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους με την επωνυμία De Vere Worldwide Corp.
Κλείσιμο
OTIS_seipel_Putin
Ο εκδότης των βιβλίων του Seipel, Hoffmann und Campe Verlag, δήλωσε πως δεν γνώριζε τη συμφωνία χορηγίας για τα βιβλία
Τα αρχεία που διέρρευσαν δείχνουν ότι η De Vere Worldwide ανήκε στον Igor Voskresensky, ο οποίος ήταν διευθυντής σε μια εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ανήκει στον ολιγάρχη Mordashov. Το 2018 και το 2019, δύο εταιρείες του Mordashov μετέφεραν 709.000 δολάρια στην De Vere Worldwide. Μετά από κάθε μεταφορά χρημάτων, η De Vere Worldwide πλήρωνε το Seipel.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Seipel, όταν ακόμη και οι υπουργοί του Πούτιν έμεναν σε απόσταση είχε εξασφαλίσει συνέντευξη με τον Ρώσο ηγέτη για το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Norddeutscher Rundfunk (NDR) το 2014, μετά τη προσάρτηση της Κριμαίας. Ο Seipel είπε πως ποτέ δεν πήρε χρήματα για συνεντεύξεις και ρεπορτάζ που έκανε και η άποψη ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα έπρεπε να τον ρωτούν κάθε φορά αν έχει «απώτερα κίνητρα είναι τουλάχιστον παράλογη».

«Μεσάνυχτα» ο εκδότης
Ο εκδότης των βιβλίων του Seipel, Hoffmann und Campe Verlag, δήλωσε πως δεν γνώριζε τη συμφωνία χορηγίας για τα βιβλία. «Εάν αυτοί οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθείς, επιφυλάσσουμε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα» σε σχέση με τα βιβλία του Seipel, αναφέρει ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου. Το τηλεοπτικό δίκτυο NDR από τη πλευρά του δήλωσε πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς και ότι ο Seipel θα έπρεπε να είχε αποκαλύψει οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση συμφερόντων. O Ρώσος ολιγάρχης και ο δικηγόρος του δεν δέχθηκαν να σχολιάσουν τη συμφωνία.

Μηχανισμός προπαγάνδας
Ο Seipel συνεργάστηκε με σημαντικά γερμανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το Stern και το Der Spiegel. Για πολλά χρόνια δημιούργησε την εικόνα του ανθρώπου, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο σκέψης του Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του ICIJ, «τώρα στα 70 του, καυχιέται ότι είχε συναντήσει τον Ρώσο Πρόεδρο πολλές φορές και μάλιστα έπαιξε μπιλιάρδο μαζί του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ, «Το πορτρέτο του Πούτιν» το 2012.
Ich, Putin - Doku von Hubert Seipel (2012) - eine Arbeit des  Lobby - Journalisten
Τότε είχε κατηγορηθεί για τις πάσες που έκανε στον Ρώσο Πρόεδρο αποφεύγοντας κάθε δύσκολη ερώτηση. Στο ντοκιμαντέρ, ο Seipel και ο Πούτιν μιλάνε στα γερμανικά, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος γνωρίζει τη γλώσσα από τη δεκαετία του 1980, όταν υπηρετούσε ως πράκτορας της KGB στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας που κατέκτησε ο Πούτιν τη δεκαετία του 1980 όταν εργαζόταν ως αξιωματικός της KGB στη Δρέσδη, της Ανατολικής Γερμανίας. Εκείνο το ντοκιμαντέρ το παρακολούθησαν σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι και μεταδόθηκε συνολικά 51 φορές, σύμφωνα με το NDR.

Το 2021, η ασυνήθιστη υποστήριξη του Seipel στον Πούτιν ανάγκασε ραδιοφωνικό σχολιάστη να τον ρωτήσει ευθέως αν πληρώνεται από το Κρεμλίνο. Ο Seipel απάντησε απλώς «όχι».

Προσφάτως ο Seipel εμφανίστηκε σε αυστριακό τηλεοπτικό κανάλι λέγοντας ότι γράφει ένα βιβλίο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι έχει συναντήσει τον Πούτιν στη Μόσχα μία φορά μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Seipel είπε ότι ρώτησε τον Ρώσο πρόεδρο γιατί είχε ξεκινήσει τον πόλεμο, αλλά ο Πούτιν δεν του έδωσε άμεση απάντηση, αλλά έκανε αυτός ερωτήσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Θα ζήσουμε κάτι από χειμώνα το Σαββατοκύριακο προειδοποιεί ο Μαρουσάκης - Δείτε χάρτες

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των 4 που άνοιγαν σπίτια σε Αττικη, Εύβοια - Είχε πεθάνει ηλικιωμένος αφού τον έκλεψαν

Ισραηλινά τανκς εισέβαλαν τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης