Νέο σκάνδαλο στην Κύπρο για διευκόλυνση Ρώσων ολιγαρχών

Νέο σκάνδαλο στην Κύπρο για διευκόλυνση Ρώσων ολιγαρχών

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι τα στοιχεία που θα αποκαλυφθούν αφήνουν εκτεθειμένα πολιτικά πρόσωπα

kyprosne
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται κυβέρνηση, πολιτικά πρόσωπα, δικηγόροι και ελεγκτές στη Κύπρο, εν αναμονή αποκαλύψεων που αφορούν κυρίως τη διευκόλυνση Ρώσων ολιγαρχών να αποφύγουν τις κυρώσεις, ή να ξεπλύνουν χρήματα. Το κονσόρτσιουμ ερευνητικών δημοσιογράφων ICIJ (International Consortium of Investigative Journalist), έχει ανακοινώσει πως στις 6 το απόγευμα θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη τους τελευταίους μήνες με τη συμμετοχή 270 δημοσιογράφων.

Επίσης με τη Κύπρο και την χρησιμοποίηση της από Ρώσους θα ασχοληθεί και εκπομπή του γερμανικού καναλιού ZDF η οποία θα μεταδοθεί στις 10 το βράδυ.

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι το ICIJ έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μεγάλο όγκο εγγράφων και στοιχείων από ελεγκτικό οίκο που εδρεύει στη Κύπρο και ο οποίος φέρεται να διευκόλυνε Ρώσους ολιγάρχες να αποκτήσουν κυπριακή (ευρωπαϊκή) υπηκοότητα και να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία. Το χρονικό πεδίο της έρευνας αφορά τη τελευταία δεκαετία, κατά την οποία η Ρωσία είχε αποκτήσει σημαντικές προσβάσεις στη Κύπρο, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επίπεδο θεσμών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα στοιχεία που θα αποκαλυφθούν αφήνουν εκτεθειμένα πολιτικά πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη πολιτική ζωή της Μεγαλονήσου, αλλά και δικηγορικά γραφεία τα οποία είχαν αναλάβει μεγάλο αριθμό Ρώσων που χρησιμοποιούσαν τη Κύπρο για να αποκτήσουν πρόσβαση στην ΕΕ και να ξεπλύνουν χρήματα. Κάποιοι εξ αυτών φαίνεται να συνδέονται με το περιβάλλον του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κλείσιμο
Οι αποκαλύψεις αναμένεται να αγγίξουν και θεσμούς, οι οποίοι αντί να καταπολεμήσουν τη διαφθορά φαίνεται να έκαναν τα στραβά μάτια και να διευκόλυνα καταστάσεις που εκθέτουν τη Κύπρο.

Πριν λίγα χρόνια το δίκτυο Al Jazeera είχε αποκαλύψει σημαντικές πτυχές του προγράμματος παροχής κυπριακής υπηκοότητας έναντι επενδύσεων. Κάτω από την πίεση των αποκαλύψεων, η κυπριακή κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να διακόψει το πρόγραμμα ενώ ξεκίνησαν έρευνες που οδήγησαν στην ανάκληση υπηκοοτήτων, που είχαν δοθεί κυρίως σε Ρώσους, Κινέζους, Ουκρανούς και Καμποτιανούς.

Λόγω των αποκαλύψεων αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο τότε Προεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος δικάζεται και ο τότε βουλευτής του ΑΚΕΛ Χ. Τζιοβάννης ο οποίος επίσης βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ειδήσεις σήμερα:

Τρολάρουν τον Τζεφ Μπέζος και τη Λόρεν Σάντσεζ για τη φωτογράφησή τους στη Vogue

Αποκαλυπτήρια για το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής: Οι αλλαγές για μετρητά, Airbnb, ελεύθερους επαγγελματίες

Βίντεο: Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μπαίνει σε τούνελ της Χαμά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης