Στην Δικαιοσύνη έγκειται η αποκάλυψη των χρηστών που τρολάρουν τον Σκουρλέτη

Στην Δικαιοσύνη έγκειται η αποκάλυψη των χρηστών που τρολάρουν τον Σκουρλέτη

Οι τρεις άξονες που εξετάζονται από το δικαστήριο - Προστασία των χρηστών και οι προβλεπόμενες ποινές

skourletis
Το κλειδί για την αποκάλυψη των προσώπων-χρηστών που κρύβονται πίσω από τα τρολ του διαδικτύου που επιτίθεται στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνο Σκουρλέτη, κρύβεται σε τρείς βασικούς άξονες.

Ο πρώτος είναι οι εισαγγελικές αρχές, ο δεύτερος η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και τρίτος, αλλά σημαντικός, είναι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ» («πρώην twitter»). Κοντολογίς, μπορούν να βρεθούν οι χρήστες που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία των τρολ που επιτίθενται στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα νομικά και μη αναχώματα που υπάρχουν παραπέμπουν το «δια ταύτα» σε βάθος χρόνου.

Ειδικότερα, ο κ. Σκουρλέτης, μετά την κλιμακούμενη επίθεση εναντίον του από τρολ του διαδικτύου μετέβη την περασμένη Παρασκευή στη Δίωξη Ηλεκτρονικό Έγκλημα της ΕΛ.ΑΣ. και υπέβαλλε μήνυση κατά αγνώστων, προσκομίζοντας παράλληλα τις σχετικές αναρτήσεις.  Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε μήνυση ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, μέσω της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε βάρος αγνώστων δραστών και πιο συγκεκριμένα κατά χρηστών στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ» («πρώην twitter»).

Όπως εξηγεί στο protothema.gr η δικηγόρος Σοφία Κατσούλα, η οποία εξειδικεύεται σε υποθέσεις του ηλεκτρονικού εγκλήματος, «οι καταγγελίες του κ. Σκουρλέτη περιγράφουν κατ΄ ελάχιστον το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης (άρθρα 362-363 του Ποινικού Κώδικα) με τη νομική διαδικασία που ακολουθείται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Δηλαδή, συνεχίζει η εν λόγω δικηγόρος, «ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών όταν επεξεργαστεί την μήνυση στο πλαίσιο των ενεργειών του θα παραγγέλλει στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (κατ΄ εφαρμογή των γνωμοδοτήσεων 9/2009, 12/2009 και 9/2011 του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου), να επικοινωνήσει με τα εκάστοτε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ» (πρώην «Twitter»), προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα ηλεκτρονικά ίχνη των συγκεκριμένων λογαριασμών (ipaddress, date, time, timezone) με τις αρμόδιες εταιρείες κινητής και διαδικτύου να προχωρούν στην γνωστοποίηση των στοιχείων των αγνώστων δραστών».

Προστασία των χρηστών

Όμως, επισημαίνει η κυρία Κατσούλα, «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού λάβουν το αίτημα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς γνωστοποίηση των ηλεκτρονικών ιχνών αξιολογούν αν τελούνται πράγματι τα αποδιδόμενα στους χρήστες ποινικά αδικήματα ή αν οι εν λόγω δημόσιες δηλώσεις των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προστατεύονται από την συνταγματικώς κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης γνώμης και άσκησης κριτικής, όπως εν προκειμένω καθιερώνει στους όρους χρήσης του το μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ» («πρώην twitter»).

Δεν παραλείπει, η συνομιλήτρια μας, να υπογραμμίσει, «τα λεπτά όρια μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τέλεσης ποινικώς κολάσιμων πράξεων, που πολλές φορές καταλήγουν να παίζουν κεντρικό ρόλο στην πρόοδο της ποινικής διαδικασίας, αφού η μη γνωστοποίηση των ηλεκτρονικών ιχνών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ουσιαστικά «παραλύει» την διαδικασία και οδηγεί αναπόδραστα στην θέση της υποθέσεως στο αρχείο αγνώστων δραστών και συνακόλουθα στην ατιμωρησία των ενόχων».

Δικαστική συνδρομή

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι η «Χ» («πρώην twitter»), προκειμένου να χορηγήσει τα στοιχεία των χρηστών έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να υπάρξει αίτημα δικαστικής συνδρομής.

Το παράδοξο όμως είναι ότι το αίτημα δικαστικής συνδρομής, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν οι χρήστες, δεν δίδεται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, παρά μόνο για υποθέσεις που αφορούν ειδεχθή εγκλήματα (παιδεραστία, βιασμοί, κ.λπ.). Κατά συνέπεια το βάρος αποκάλυψης των δραστών μεταφέρεται στη Δικαιοσύνη. Εκείνη θα αποφασίσει αν θα αποδεχθεί ή όχι το αίτημα δικαστικής συνδρομής, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για να αποκαλυφθούν οι χρήστες των τρολ.

Κλείσιμο
Τώρα, εφόσον γίνει η γνωστοποίηση των ηλεκτρονικών χρηστών από τις αρμόδιες εταιρείες, συνεχίσει η κυρία Κατσούλα, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών (και όχι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) προχωρά στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των υπαιτίων, η οποία εν συνεχεία καταλήγει ενώπιον των δικαστηρίων
sofia_katsoyla
Η δικηγόρος Σοφία Κατσούλα

Προβλεπόμενες ποινές

Κάθε συκοφαντική πράξη, σύμφωνα με την συνομιλήτρια μας, τιμωρείται με ποινή φυλακίσεως τουλάχιστον 6 μηνών, η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 5 έτη μαζί με την επιβολή χρηματικής ποινής, ενώ συνήθως σε ποινές κάτω των 3 ετών η ποινή φυλάκισης αναστέλλεται από το δικαστήριο.


Ειδήσεις σήμερα:

Διπλή τραγωδία σε Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης - Νεκροί 39χρονος και 38χρονος σε τροχαία

Βίντεο: Κρουαζιέρα του τρόμου για 1000 επιβάτες στον Βισκαϊκό κόλπο - «Θαύμα που επιζήσαμε όλοι»

Πτήση με μαχητικό F-16: «Δυσκολεύομαι να πιστέψω όσα είδα και όσα έζησα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης