Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Ιδρύονται δύο νέα τμήματα και ενσωματώνονται έξι υφιστάμενα

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Ιδρύονται δύο νέα τμήματα και ενσωματώνονται έξι υφιστάμενα

Το Δ.Π.Θ. αναδεικνύεται το 3ο σε μέγεθος πανεπιστήμιο της Ελλάδας

dpth
Δύο νέα τμήματα ιδρύονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ενώ ενσωματώνονται σ’ αυτό έξι ήδη υφιστάμενα Τμήματα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Οι αλλαγές αυτές, πρόκειται να αναδείξουν το Δημοκρίτειο στο τρίτο σε μέγεθος Πανεπιστήμιο της χώρας μας.

Στις συγκεκριμένες αλλαγές αναφέρθηκε στην πρώτη, για το Νοέμβριο, εβδομαδιαία ανασκόπηση για το κυβερνητικό έργο στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Περνάω σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες μας στον χώρο της εκπαίδευσης. Η πρώτη είναι ότι ενισχύουμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με την ίδρυση δύο νέων τμημάτων και την ενσωμάτωση σε αυτό έξι υφιστάμενων τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Έτσι, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο καθίσταται το τρίτο σε μέγεθος ΑΕΙ της χώρας, εξέλιξη που πιστεύω θα συμβάλει στην ανάπτυξη και υποστήριξη της Θράκης μας» - (η δεύτερη αλλαγή αφορά στην ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης). 

Σε ό,τι αφορά τα νέα τμήματα, που πρόκειται να ιδρυθούν στο Δημοκρίτειο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, «αναβαθμίζουμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ιδρύοντας νέα τμήματα σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης και εντάσσοντας σε αυτό υφιστάμενα τμήματα, που ήδη λειτουργούν στην περιφέρεια. Στο ίδιο πλαίσιο, υλοποιούμε μικρής κλίμακας αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη».

Ειδικότερα, ο υπουργός εξήγησε ότι στο Δημοκρίτειο πρόκειται να ενσωματωθούν όλα τα τμήματα, που είναι εγκατεστημένα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθιστώντας το με αυτό τον τρόπο, το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας.

Κλείσιμο
Για τη σημασία της ενδυνάμωσης, ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ., Καθηγητής Φώτιος Μάρης, θα πει: «Μας οδηγεί στην ολοκλήρωση του πανεπιστημίου. Μετά από την ενίσχυση αυτή, πιο πλήρες από εμάς σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση των σπουδών στην Ελλάδα, θα είναι μόνο το Αριστοτέλειο ενώ έτσι, προσεγγίζουμε την τρίτη θέση στη χώρα».

Συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί να ιδρυθούν δύο τμήματα - Ψυχολογίας και Εργοθεραπείας - στο Διδυμότειχο και στην Κομοτηνή. Να ενσωματωθούν έξι ήδη υφιστάμενα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος - δύο από τη Δράμα, τέσσερα από την Καβάλα. Επίσης, το παράρτημα της Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο,να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη. Να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών. Να αξιοποιηθούν οι υποδομές του δασικού χωριού στην Ελατιά Δράμας και να ξεκινήσει η λειτουργία στην ίδια περιοχή του διεθνούς κέντρου Περιβαλλοντικής και Αθλητικής Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Οι αλλαγές, που δρομολογούνται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σηματοδοτούν την έναρξη μίας νέας εποχής. Όπως επισημαίνει ο Πρύτανης, «αυτή η ενίσχυση και η ανάπτυξή μας και στους πέντε νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μας δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα να σχεδιάζουμε ολοκληρωμένα για την περιοχή μας και να κεφαλαιοποιούμε από το σύνολο της περιφέρειάς μας. Προετοιμαζόμαστε με αυτό τον τρόπο για δύο σημαντικές προκλήσεις, που ορθώνονται μπροστά μας: αφενός, τον ανταγωνισμό, τόσο μεταξύ των ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων - οσονούπω και των μη κρατικών πανεπιστημίων. Αφετέρου, την υπογεννητικότητα, η οποία μας υποχρεώνει να αναδιαταχθούμε, με σκοπό να αναζητήσουμε φοιτητές, οι οποίοι θα μας διατηρήσουν ψηλά. Επειδή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μέχρι το 2028 η υπογεννητικότητα θα οδηγήσει στην απώλεια του 30% των μαθητών, που τελειώνουν το λύκειο, προβλέπεται να ασκηθεί αυξημένη πίεση στα πανεπιστήμια της περιφέρειας, μεγαλύτερη από εκείνη στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Προσβλέπουμε, επομένως, σε εσωτερική αναδιάρθρωση, ώστε να προσφέρουμε πλήρεις και ποιοτικές σπουδές για να μπορούμε να κρατάμε τους φοιτητές μας ενώ στρεφόμαστε και στην προσέλκυση περισσότερων φοιτητών στα μεταπτυχιακά αλλά και στα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών».

Το πρώτο εξάμηνο του 2024, αναμένεται η έγκριση από την ΕΕ για τη χρηματοδότηση του Δημοκρίτειου, ώστε να αξιοποιηθεί ο θεσμός της Συμμαχίας των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. «Ήδη συμμετέχουμε σε συγκεκριμένη συμμαχία με οκτώ ακόμη πανεπιστήμια από την ΕΕ, που έχουν κοινό χαρακτηριστικό την περιφερειακότητά τους. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών για το τμήμα Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη, τη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Κομοτηνή σε συνεργασία με το Helwan University της Αιγύπτου και δύο ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών από την πολυτεχνική μας σχολή», θα πει ο Πρύτανης.

Η ενίσχυση του Δημοκρίτειου με την ενσωμάτωση των τμημάτων, είναι το πρώτο βήμα. Το πανεπιστήμιο προετοιμάζεται και για τα επόμενα: λειτουργεί κοιτίδα 48 νεοφυών επιχειρήσεων, δημιουργήθηκε Κόμβος Καινοτομίας με τον ευρωπαϊκό κόμβο Digiagrifood να ξεχωρίζει – είναι ο ψηφιακός κόμβος μετασχηματισμού του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα. «Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Η τωρινή ενσωμάτωση όλων αυτών των τμημάτων στο Δημοκρίτειο, αποτελεί το προϊόν μίας ολόκληρης στρατηγικής», καταλήγει ο Πρύτανης.

Σχετικά με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) – Δρομολογούνται λύσεις για τη στέγαση των φοιτητών

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έχει παραρτήματα σε όλη τη Θράκη: στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα με 8 Σχολές, 20 Τμήματα καθώς και πολλά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Ο φοιτητικός πληθυσμός αριθμεί περίπου 29.000 άτομα ενώ το ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, ξεπερνά τα 700 άτομα.
Όπως δε αναφέρει ο Πρύτανης, Καθηγητής Φώτιος Μάρης, «υλοποιούμε ένα πρόγραμμα για τη στέγαση των φοιτητών μας, το οποίο το 2027 θα μας οδηγήσει σε ένα πανεπιστήμιο που θα παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες στην Ελλάδα. Το δημοπρατημένο έργο περιλαμβάνει την ανακατασκευή της μεγάλης φοιτητικής εστίας στην Ξάνθη, δυναμικού 550 κλινών, όπου υπάρχουν οκτώ κτίρια – το πρώτο παραδίδεται τα Χριστούγεννα, το δεύτερο το Πάσχα και πάει λέγοντας. Ταυτόχρονα, το 2024, φιλοδοξώ να ξεκινήσουμε τις εργασίες για την κατασκευή σύγχρονων φοιτητικών εστιών, 350 κλινών στην Κομοτηνή και 362 κλινών στην Αλεξανδρούπολη. Και οι δύο, θα συνδυαστούν με την κατασκευή σύγχρονων φοιτητικών εστιατορίων. Συνδυάζοντας τις νέες συνθήκες με την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος – αντί των 3.400.000 ευρώ ετησίως, που εκταμιεύαμε για το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών μας, τώρα εκταμιεύουμε 6.300.000 το χρόνο. Απαντάμε έτσι σε μεγάλο βαθμό στο πρόβλημα της στέγασης ενώ φιλοδοξούμε να είμαστε το πανεπιστήμιο, που οι φοιτητές θα μας επιλέγουν όχι μόνο για τις ποιοτικές μας σπουδές αλλά και για τη δυνατότητα να σπουδάζουν με καλύτερες οικονομικές συνθήκες».

Ειδήσεις σήμερα:

Η συμμορία των 155 Pομά που άρπαξε 6 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς

«Φέρτε τα όπλα σας»: Η εντολή από στόμα σε στόμα που έδωσε το έναυσμα για το μακελειό της Χαμάς

Βίντεο: Η τρομακτική στιγμή που 23χρονη κινηματογραφεί τον φίλο της να την πυροβολεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης