Απίστευτο θράσος των πλαστογράφων έργων τέχνης: Πουλούσαν τους «μαϊμού» πίνακες ακόμα και σε οίκους δημοπρασιών

Απίστευτο θράσος των πλαστογράφων έργων τέχνης: Πουλούσαν τους «μαϊμού» πίνακες ακόμα και σε οίκους δημοπρασιών

Πάνω από €6 εκατ. η λεία του κυκλώματος που είχε αρχηγό έναν  35χρονο - 65χρονος με ειδικές γνώσεις είχε την επιμέλεια της διαδικασίας πλαστογράφησης

pinakes-maketa
Τουλάχιστον από το 2014 δρούσαν τα μέλη της οργάνωσης με την επαγγελματική δομή, που πλαστογραφούσαν πίνακες ζωγραφικής διασήμων καλλιτεχνών, τους παρουσίαζαν ως αυθεντικούς με πλαστά πιστοποιητικά γνησιότητας και τους πωλούσαν σε ιδιώτες, συλλέκτες, εμπόρους και οίκους δημοπρασιών σε χώρες του εξωτερικού αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη που υπολογίζονται σε περισσότερα από 6.000.000 ευρώ.

Ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται ένας 35χρονος που είχε αναλάβει το συντονισμό των υπόλοιπων μελών, ερχόταν σε επαφή με οίκους δημοπρασιών με τους οποίους διαπραγματευόταν τις αγοραπωλησίες και διαχειριζόταν τα κέρδη. Τους πλαστούς πίνακες κατάρτιζε ένας 61χρονος με ειδικές γνώσεις σχετικά με τη φύση και την τεχνοτροπία των ζωγράφων.

Τις πληροφορίες για την υποτιθέμενη διαδρομή των έργων από τους αρχικούς δημιουργούς ώσπου να καταλήξουν στα μέλη της οργάνωσης, παρείχε μια 69χρονη αλλοδαπή που παρουσιαζόταν στους υποψήφιους αγοραστές ως συλλέκτρια έργων τέχνης. Την συσκευασία των πινάκων και την παράδοσή τους στις μεταφορικές εταιρείες, την είσπραξη των χρημάτων από τις αγοραπωλησίες και την παραλαβή των πλαστών εγγράφων και των πλαστών σφραγίδων που προμήθευε μια 48χρονη ιδιοκτήτρια καταστήματος είχε αναλάβει ένας 56χρονος που εκτελούσε και χρέη οδηγού της οργάνωσης. Σε έλεγχο που έκανε το Σ.Δ.Ο.Ε. σε τραπεζικούς λογαριασμούς του 35χρονου, του 61χρονου και της 69χρονης, βρέθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά, παρ' όλο που δεν έχουν κάποια επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Κατά την διάρκεια των ερευνών που έχουν γίνει από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης από τον Φεβρουάριο ως και την περασμένη Τετάρτη σε σπίτια και σε μια αποθήκη στην Αττική, βρέθηκαν 18 πίνακες ζωγραφικής εκ των οποίων οι δέκα αποδείχθηκαν πλαστοί. Από την πραγματογνωμοσύνη προέκυψε ότι ήταν εξ’ ολοκλήρου απομιμήσεις της τεχνοτροπίας των ζωγράφων οι οποίοι φέρονται να τους δημιούργησαν, όπως και οι υπογραφές τους.

Κλείσιμο
Ακόμη, κατασχέθηκαν πλήθος σφραγίδων διαφόρων φορέων, πλήθος εξουσιοδοτήσεις, ιδιόχειρες επιστολές, πιστοποιητικά και υπεύθυνες δηλώσεις, δυο φορητοί υπολογιστές, δυο μεταλλικοί φούρνοι που χρησιμοποιούνταν για την παλαίωση έργων τέχνης και πλήθος σωληνάρια, πινέλα και σπάτουλες ζωγραφικής.

Η δράση εγκληματικής οργάνωσης αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνα σε στενή συνεργασία με εκπροσώπους της Europol και του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς των αρχών της Βουλγαρίας, η οποία είχε ξεκινήσει τον περασμένο Φεβρουάριο όταν διακόπηκε η αγοραπωλησία ενός πλαστού πίνακα ο οποίος θα πωλείτο έναντι 12.000.000 ευρώ.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες προμηθεύονταν χαρτί παλαιού τύπου και μηχανήματα παλαίωσης των έργων για τη δημιουργία πλαστών πινάκων και πλαστογραφούσαν την υπογραφή του εκάστοτε δημιουργού για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας. Επιπλέον, αποτύπωναν πλαστές χειρόγραφες αφιερώσεις ενώ χρησιμοποιούσαν πλαστές σφραγίδες μεταβίβασης και ψευδείς τίτλους, που δήθεν είχαν υπογραφεί από επιφανείς ιστορικούς τέχνης της εποχής.

Στη συνέχεια, μέσω διεθνούς δικτύου που είχαν αναπτύξει, αναρτούσαν τους πίνακες σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες και καταλόγους παραπλανώντας οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού για την αυθεντικότητα των έργων, που δήθεν προέρχονταν από συλλέκτες του προηγούμενου αιώνα ή από πολιτικά πρόσωπα. Τέλος, συσκεύαζαν τα έργα σε ξύλινα κιβώτια και τα έστελναν αεροπορικώς στο εξωτερικό μέσω μεταφορικής εταιρείας για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.

pinakes-zografikis1
pinakes-zografikis2
pinakes-zografikis3
pinakes-zografikis4
pinakes-zografikis5
pinakes-zografikis6
pinakes-zografikis7
pinakes-zografikis8
pinakes-zografikis9





Ειδήσεις σήμερα:

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί θα «χτυπήσουν» τη χώρα

Συγκίνηση στην κηδεία του Αλέξανδρου Κομπόγιωργα

Ανθή Φακιδάρη: Η 20χρονη Ελληνίδα καλλονή είναι το νέο top model
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης