Πρύτανης ΟΠΑ: Οι Ημέρες Καριέρας βασικό «εργαλείο» διασύνδεσης των αποφοίτων με την αγορά εργασίας

Πρύτανης ΟΠΑ: Οι Ημέρες Καριέρας βασικό «εργαλείο» διασύνδεσης των αποφοίτων με την αγορά εργασίας

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) διοργάνωσε πρόσφατα την εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας ΟΠΑ» στο Ζάππειο Μέγαρο - Τι δήλωσε ο πρύτανης Δημήτρης Μπουραντώνης

hmeres-karieras

Το Γραφείο Διασύνδεσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), διοργάνωσε πρόσφατα την εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας ΟΠΑ», στο Ζάππειο Μέγαρο. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 1.300 φοιτητές και φοιτήτριες καθώς και απόφοιτοι του ΟΠΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν δια ζώσης συνεντεύξεις με τους εκπροσώπους 98 αναγνωρισμένων επιχειρήσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Είμαι απόφοιτη του τμήματος Marketing, τελειώνω τη διπλωματική μου - ready to go! Ήρθα σήμερα για να γνωρίσω εταιρείες, να μάθω την πολιτική τους, τις αξίες τους και να δώσω το βιογραφικό μου. Έχω περάσει από τρεις συνεντεύξεις ως τώρα», θα πει η Κατερίνα. Ο Κώστας, τελειόφοιτος του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, έχει ήδη περάσει από 5-6 συνεντεύξεις: «Νόμιζα ότι θα ήμουν πιο αγχωμένος αλλά τελικά, μου βγήκε άνετα. Είχα κάνει τη ‘μελέτη’ μου για κάποιες εταιρείες, που μου είχαν τραβήξει την προσοχή. Πιο πολλή ικανοποίηση νιώθω όταν διαπιστώνω ότι με τους υποψήφιους εργοδότες ευθυγραμμίζονται οι στόχοι μας. Είμαι τυχερός, επειδή στη σχολή μας αποκτούμε πολλά εφόδια πριν βγούμε στην αγορά εργασίας».

Πάνω από το 75% των αποφοίτων βρίσκει γρήγορα δουλειά

«Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την πρωτοπορία του στην επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητριών και φοιτητών του. Η υψηλή απορροφησιμότητα των αποφοίτων του ΟΠΑ, που ξεπερνά πλέον το 75%, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις Ημέρες Καριέρας, οι οποίες αποτελούν το βασικό ‘εργαλείο’ διασύνδεσής τους με την αγορά εργασίας. Η εκδήλωση αυτή, όπως και άλλες συναφείς δράσεις, αποτελεί ήδη παράδειγμα εξωστρέφειας και σε άλλα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας», δήλωσε ο Πρύτανης Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης ενώ όπως προσθέτει η Επίκουρη Καθηγήτρια Λήδα Παναγιωτοπούλου, Ιδρυματικά Υπεύθυνη του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης και Διασύνδεσης του ΟΠΑ, «για εμάς, η διασύνδεση δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη εκδήλωση καθώς ξεκινά από τις αίθουσες διδασκαλίας, όπου γίνεται συνειδητή προσπάθεια σύνδεσης θεωρίας και πράξης ενώ παράλληλα, δίνονται ευκαιρίες πρακτικής άσκησης όσο σπουδάζουν τα παιδιά. Η προσπάθεια κορυφώνεται με δράσεις όπως οι Ημέρες Καριέρας, που είναι αποτέλεσμα της πολυετούς δικτύωσης του Γραφείου Διασύνδεσης με τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας».

Εκτός των θέσεων εργασίας, που μπορούν να εξασφαλιστούν μέσω εκδηλώσεων, όπως η συγκεκριμένη, το γεγονός ότι οι εταιρείες βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το ΟΠΑ, λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στους νέους καθώς, αφενός διασφαλίζεται η απασχόλησή τους σε αντικείμενο, που αντιστοιχεί στα προσόντα τους και αφετέρου, δύσκολα πέφτει κανείς ‘θύμα εκμετάλλευσης’, όταν θωρακίζεται από το ΟΠΑ.

«Το Γραφείο Διασύνδεσης γνωρίζει τους συνεργάτες, τα παιδιά θα παραπονεθούν αν κάτι τους προβληματίζει κι εμείς θα τα προστατέψουμε. Άλλωστε, οι εταιρείες ξέρουν ότι το δυναμικό που θα βρουν σε μας είναι πολύ υψηλού επιπέδου και δεν θα ήθελαν να χαραμίσουν την πολυετή μας συνεργασία», υπογραμμίζει η κ.Παναγιωτοπούλου. Σχετικά με την προετοιμασία των νέων για την επαφή τους με τους υποψήφιους εργοδότες, οι καθηγητές τους στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο προσπαθούν να τους εκπαιδεύσουν από νωρίς στην ανάπτυξη των λεγόμενων ‘soft skills’: «Προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά να καταλάβουν πώς επικοινωνούμε, πώς δουλεύουμε ομαδικά, τί σημαίνει ‘προθεσμία’, ανάληψη πρωτοβουλίας αλλά και ανταπόκριση στην ανατροφοδότηση – τα βοηθάμε να χτίσουν τη νοοτροπία του ‘είμαι επαγγελματίας’», καταλήγει η ίδια.

 Οι υποψήφιοι εργοδότες: «Τα παιδιά έρχονται με αυτοπεποίθηση»

 «Η συνεργασία μας με το ΟΠΑ ξεκίνησε το 2016, έχουμε απορροφήσει τουλάχιστον 50 εργαζόμενους από τότε ενώ ανανεώσαμε για μία ακόμη τριετία το μνημόνιο συνεργασίας προ ημερών. Επίσης, πάντα παίρνουμε φοιτητές από εδώ στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης», αρχίζουν να λένε οι κυρίες Κονετά και Φωτεινακοπούλου, υπεύθυνες για τις συνεντεύξεις από την Ίντερσπορτ. Όπως εξηγούν οι ίδιες για τη διαδικασία των συνεντεύξεων, «αν για τη θέση υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα, όπως στα Οικονομικά ή στο IT, εξετάζουμε πρώτα αν οι υποψήφιοι τα διαθέτουν. Θα κοιτάξουμε το βιογραφικό αλλά το Α και το Ω, είναι όλο το ‘πακέτο’ - η προσωπικότητα, η διάθεση. Αυτά σκεφτόμαστε για να κατασταλάξουμε στο ποιος ήταν εκείνος, που μας έκανε την καλύτερη εντύπωση». Όσο για τη στάση των υποψηφίων, οι εκπρόσωποι της Ίντερσπορτ, σημειώνουν πως «τα παιδιά έρχονται με θάρρος και αυτοπεποίθηση. Έχουν μάθει να πουλάνε το brand τους πολύ καλά πλέον».

«Βλέπω διαφορά στη νέα γενιά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δύσκολα θα δεις τα παιδιά τρακαρισμένα. Έχουν άνεση, δυναμισμό. Ειδικά στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, λόγω καλού επιπέδου σπουδών, είναι έτοιμα για την αγορά εργασίας – κι ας μην έχουν εργασιακή εμπειρία», θα συμφωνήσει η κ. Ψωματάκη από τον Όμιλο Σφακιανάκη, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του αυτοκινήτου και έχει 60 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Όπως δε συμπληρώνει η ίδια, «εκτός από την άμεση στελέχωση θέσεων, που είναι ανοιχτές, διατηρούμε τουλάχιστον για 6 μήνες επαφή με τα προφίλ των υποψηφίων, που συναντάμε εδώ. Παράλληλα, οι εργοδότες, που βρίσκονται στη διοργάνωση αυτή, επιδιώκουν να συστηθούν στη νέα γενιά επαγγελματιών. Εδώ, συναντάς και παιδιά, που θέλουν άμεσα μία δουλειά αλλά έρχονται κι εκείνα, που θέλουν απλώς να δουν πως είναι μία συνέντευξη. Υπάρχουν, επίσης, τα παιδιά που θέλουν να κάνουν την προσπάθειά τους στην Ελλάδα και να ετοιμαστούν για το εξωτερικό - αν και τα τελευταία χρόνια, ακούω όλο και λιγότερο το εξωτερικό. Νομίζω ότι αρχίζουμε να κρατάμε τους νέους μας». 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Δ. Μπουραντώνης, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνος Τσακλόγλου, οι Αντιπρυτάνεις του ΟΠΑ κ.κ. Β. Βασδέκης, Γ. Λεκάκος, Κ. Δράκος και Β. Παπαδάκης καθώς επίσης και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τύπου «Π» το Σαββατοκύριακο

Μύλος το κόμμα της Κωνσταντοπούλου: Ανακοινώθηκε στη Βουλή η ανεξαρτητοποίηση της Παπαϊωάννου

«Καλή αρχή», είπε ο Μητσοτάκης στον Κασσελάκη - Τι συζήτησαν μπροστά στις κάμερες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης