Καθηγητής Καρύδης: Η γέφυρα Κατεχάκη είναι μια χαρά

Καθηγητής Καρύδης: Η γέφυρα Κατεχάκη είναι μια χαρά

 «Δεν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος», ανέφερε

gefira
«Χθες Κυριακή, επειδή πραγματικά είπαμε πολλά πράγματα πήγα και είδα το τη γέφυρα Κατεχάκη, του Καλατράβα. Περίπου μιάμιση ώρα δαπάνησα εκεί, είδα μπουλόνια, είδα τους τένοντες που είναι ένα εξαιρετικά βασικό στοιχείο για τη στατικότητα της κατασκευής, είδα τις στηρίξεις, είδα διαβρώσεις αν υπάρχουν, είδα ό,τι μπορεί να δει κανείς και το οποίο μπορεί να σε βάλει σε κάποια υποψία ότι μπορεί να έχει πρόβλημα. Και είδα ότι πράγματι είναι μια χαρά και το λέω και το διατυμπανίζω. Δεν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος. Αυτό εννοώ ως έλεγχο. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τον πρωτοβάθμιο οπτικό έλεγχο». Την παραπάνω διαβεβαίωση έδωσε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών ΕΜΠ, σε συνέχεια του ζητήματος που έχει προκύψει με το στέγαστρο του σταδίου στο ΟΑΚΑ.

«Σχετικά με του Καλατράβα (σ.σ. το στέγαστρο) έχει 20 χρόνια να ελεγχθεί. Και τι εννοώ. Το θεωρώ ως ένα μηχάνημα, έχει βίδες, μπουλόνια, συγκολλήσεις, ελατήρια. Όλα αυτά τα πράγματα συνιστούν ένα μηχάνημα. Ένα μηχάνημα λοιπόν το αφήνεις 20 χρόνια χωρίς να δεις αν έχουν τα ελατήρια χαλαρώσει, εάν οι βίδες έχουν χαλάσει, αν είναι σκουριασμένο εκείνο το άλλο, γιατί όλη του η στατικότητα, η ευστάθεια εν πολλοίς στηρίζεται στους τένοντες. Οι τένοντες αυτοί έχουν βασική στατική επιρροή στην ευστάθεια του κτιρίου του στεγάστρου Καλατράβα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρύδης.

Ερωτηθείς, αν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως από τύχη δεν υπήρξε κατάρρευση μέχρι τώρα, ο κ. Καρύδης δήλωσε «αυτό είναι θεωρώ υπερβολή».

Ωστόσο, επισήμανε πως θα έπρεπε να υπάρχει ένα πρωτόκολλο συντήρησης.

Κλείσιμο
«Έχουμε 20 μέτρα τένοντες, τα λοξά, αυτά που βλέπουμε μετά τα σύρματα. Αυτά το καλοκαίρι χαλαρώνουν διότι επεκτείνεται λόγω θερμοκρασίας το μήκος. Τον χειμώνα σφίγγουν διότι μειώνεται η θερμοκρασία. Αυτό το πράγμα δημιουργεί κόπωση. Η χαλάρωση αυτή πρέπει να ελέγχεται, αρχή καλοκαιριού, τέλος καλοκαιριού και όποτε χρειάζεται σταδιακά. Ο έλεγχος εξαρτάται από το επίπεδο, από το είδος του στατικού μέλους που θα πας να ελέγξεις. Αλλιώτικο είναι το ολόκληρο, οι στηρίξεις στην θεμελίωση, που όλα πρέπει να ελέγχονται, αλλά αυτά μπορεί να ελέγχονται κάθε 5-6 χρόνια» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ειδήσεις σήμερα:

Μετά το φτυάρι και το πριβέ συνεργείο ο Κασσελάκης πάει Σακελλαροπούλου και ψάχνει «μορατόριουμ» με Φίλη

Σαφάρι με 5 μέτρα για τους φοροφυγάδες - Στόχος να βρεθούν 2 δισ. για να χρηματοδοτηθούν πρόσθετες παροχές

Φωτογραφίες: Με μικροσκοπικό σουτιέν αξίας 17.200 ευρώ η Κιμ Καρντάσιαν

Περιφερειακές
 & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα.
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης