Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Σήμερα οι πρυτανικές εκλογές

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Σήμερα οι πρυτανικές εκλογές

Μεταξύ δέκα υποψηφίων θα αναδειχθούν τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης

apth
Σήμερα, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, έχουν προγραμματιστεί οι πρυτανικές εκλογές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προκειμένου να αναδειχθούν τα 6 εσωτερικά μέλη του ενδεκαμελούς Συμβουλίου Διοίκησης.

Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Υπογραμμίζεται, πως οι προηγούμενες εκλογές ήταν άγονες. Εάν συμβεί το ίδιο και τώρα, η διαδικασία θα επαναληφθεί μετά από επτά μέρες, δηλαδή στις 3 Οκτωβρίου.

Οι δέκα καθηγητές, οι οποίοι έχουν θέσει υποψηφιότητα είναι οι εξής:

Οι Αντιπρυτάνεις, Φείδας Χαράλαμπος (Τμήμα Γεωλογίας) και Στυλιανίδης Ευστράτιος (Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης).
Οι καθηγητές: Ζαρωτιάδης Γρηγόριος (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών), Αναστασιάδης Κυριάκος (Τμήμα Ιατρικής), Αποστολίδης Απόστολος (Τμήμα Γεωπονίας), Ζιάκα Αγγελική (Τμήμα Θεολογίας), Κίτση Αικατερίνη (Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας) και Ζωγραφίδης Γεώργιος (Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής).

Νέες υποψηφιότητες αποτελούν εκείνες των Αθανασίου Πάλλα (Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών) και Αναστάσιου Τσαγγαλίδη (Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας) καθώς οι προηγούμενοι έξι είχαν εκλεγεί στις προηγούμενες - άγονες - εκλογές.

Παράταση της θητείας των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ

Ο υπουργός  Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει υπογράψει απόφαση, η οποία προβλέπει  την αυτοδίκαιη παράταση της θητείας των υπηρετουσών  πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ έως τις 30 Νοεμβρίου 2023. Για την παράταση της θητείας του Συμβουλίου Διοίκησης, του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων, η έκδοση διαπιστωτικής πράξης του υπουργού Παιδείας αποτελεί προϋπόθεση ενώ η προβλεπόμενη παράταση της θητείας δεν γίνεται να υπερβεί τους τρεις μήνες.

Κλείσιμο
Αν οι διαδικασίες για την εκλογή του Συμβουλίου Διοίκησης ολοκληρωθούν πριν την προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου 2023, τότε λήγει αυτοδίκαια η θητεία των υπηρετουσών Πρυτανικών Αρχών την ημερομηνία, που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του 11μελούς Συμβουλίου Διοίκησης για το διορισμό του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων. Εάν δεν ευδοκιμήσει η διαδικασία εκλογής των πέντε εξωτερικών μελών, αρμόδια για την ανάδειξή τους είναι η Σύγκλητος. Συγκεκριμένα, διενεργείται μυστική ψηφοφορία μεταξύ όλων όσων δήλωσαν υποψηφιότητα για τη θέση του εξωτερικού μέλους. Στην περίπτωση αυτή, αναδεικνύονται ως εξωτερικά μέλη, εκείνοι που συγκέντρωσαν αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών της Συγκλήτου του ΑΕΙ. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί, μόνο που αυτή τη φορά απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου.

Εφόσον εξαντληθεί ο ανώτατος αριθμός συνεδριάσεων - όπως ορίζεται από τον Εσωτερικό Κανονισμό - και πάλι δεν έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την κάλυψη του συνόλου των θέσεων των εξωτερικών μελών, ακολουθεί κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση. Αν δεν υπήρξε ισοψηφία, η κλήρωση θα γίνει μεταξύ εκείνων, που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Υπενθυμίζεται, πως ακριβώς μία εβδομάδα πριν (19/9) έλαβαν χώρα οι πρυτανικές εκλογές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουλάχιστον επτά νεκροί και εννέα αγνοούμενοι λόγω των πλημμυρών στο Μεξικό - Δείτε βίντεο

Πυροβολισμοί σε οικισμό των Ρομά στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας - Πέντε τραυματίες

Προς νέα απεργία στο Χόλιγουντ, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων των ηθοποιών βιντεοπαιχνιδιών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης