Απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο - Πώς κινούνται σήμερα τα μέσα μεταφοράς

Απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο - Πώς κινούνται σήμερα τα μέσα μεταφοράς

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, παραμένει το κυκλοφοριακό χάος - Χωρίς μετρό και ΗΣΑΠ σήμερα - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

apergia-kentro-arthrou
Με κεντρικό σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας - Ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα και στην εγκληματική πολιτική» πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων και μαζικών φορέων στο Σύνταγμα.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, απεργοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διατράνωσαν την «αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά, στην κοροϊδία της κυβέρνησης με τις τριετίες, στην εγκληματική πολιτική που βουλιάζει δικαιώματα, ζωές και περιουσίες στη λάσπη».

Υπογράμμισαν την απόφασή τους «να μην αποδεχθούν τη σύγχρονη σκλαβιά, με όσους νόμους και διατάξεις κι αν την επικυρώσουν, κράτος και κυβερνήσεις».

Διεκδίκησαν «Συλλογικές Συμβάσεις, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, σταθερό ωράριο εργασίας, δουλειά με δικαιώματα». Εξέφρασαν, επίσης, την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες από τις πλημμύρες και διεκδίκησαν «άμεσες αποζημιώσεις στο 100%, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους».

Το εργασιακό νομοσχέδιο «νεκρώνει» τη χώρα, ενώ το επιβατικό κοινό επίσης, θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται, λόγω της πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα με αφορμή τη ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

Την πανελλαδική 24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου δεκάδες συνδικάτα της χώρας με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν: στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση πραγματοποιείται στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα  έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ και το ΕΚΑ πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στην πορεία για το εργασιακό νομοσχέδιο συμμετείχε η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Η κ. Αχτσιόγλου κατέβηκε στην απεργία μαζί με τους εργαζόμενους, όπου συνομίλησε και συζήτησε μαζί τους.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ενώ έχει καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.






Κλείσιμο
poreia-15
poreia-14



Την ίδια ώρα, σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται στους δρόμους της πρωτεύουσας λόγω της απεργίας στα μέσα μεταφοράς, ενώ αυτή την ώρα παραμένει και το κέντρο της Αθήνας κλειστό, λόγω των συγκεντρώσεων της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Συντάγματος.

Δείτε βίντεο

Απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο: Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις (1)





Και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε το παρών στις συγκεντρώσεις, στο πλευρό των πυροσβεστών 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην πορεία με τους πυροσβέστες


apergia-zoi

Δείτε φωτογραφίες από τις προσυγκεντρώσεις

poreia-3
poreia-4
poreia-13

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εποχικοί πυροσβέστες. Συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα γράφουν: «Εμείς για τον πολίτη δίνουμε την ψυχή μας».


Ξεκίνησε η πορεία στο Σύνταγμα για το εργασιακό νομοσχέδιο


apergia-pirsvestes


Κανονικά οι πτήσεις

Ωστόσο, κανονικά θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομη την απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), η οποία είχε ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών είχαν προσφύγει κατά της απεργίας η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το υπουργείο Μεταφορών.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Παράνομη κρίθηκε επίσης η στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Αθήνας από την έναρξη της βάρδιας στις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας στις 12 τα μεσάνυχτα. Οπότε τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα κινηθούν κανονικά καθώς το συνδικάτο ανέστειλε την κινητοποίηση. Ωστόσο οι συνδικαλιστές παροτρύνουν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν στην απεργία και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Νόμιμη κρίθηκε η απεργία στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Τα λεωφορεία θα «τραβήξουν χειρόφρενο» από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Κατά τ΄άλλα μετ΄εμποδίων θα κινηθεί σήμερα το επιβατικό κοινό λόγω των στάσεων εργασίας που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στο Μετρό, το Τραμ, τον ηλεκτρικό και τα τρόλεϊ.

Ειδικότερα, η γραμμή 1 ( ηλεκτρικός) και οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό θα ακινητοποιηθούν λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Όμως αυτό βρίσκεται υπό αίρεση, καθώς η διοικηση της ΣΤΑΣΥ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, προσέφυγε εκ νέου στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας σε Μετρό και ΗΣΑΠ. Η υπόθεση θα εκδικαστεί σήμερα, Πέμπτη. Το τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη κυκλοφορίας ως τις 13:30 στο πλαίσιο της παροχής της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας καθώς το δικαστήριο δεν έκρινε παράνομη τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.

Αντίθετα χωρίς τρόλεϊ θα είναι η Αθήνα το πρωί έως ότου εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου που θα κρίνει αν είναι παράνομη η απεργία, η οποία εκδικάζεται σήμερα.

Επιπλέον, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής ανακοίνωσε στάση εργασίας από 13:30 έως τη λήξη της βάρδιας.

Δεμένα θα μείνουν και τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά. Οι ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το εργατικό κέντρο Πειραιά. Κανονικά θα πραγματοποιούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας, αλλά και εκείνα με προορισμό τον Πειραιά.

Βίντεο με τις δηλώσεις Κουτσούμπα από την πλατεία Συντάγματος 
Απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο: Δήλωση Κουτσούμπα


Όλες οι  συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα,  έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Στο Αλιβέρι,  στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου. Στη Βέροια, στην πλατεία Δημαρχείου. Στα Γιάννενα, στο Εργατικό Κέντρο.

Ακόμα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλ. Ελευθερίας. Στην Ιστιαία, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στο Μαντούδι, στην πλατεία. Στη Νάουσα,στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στο Εργατικό Κέντρο. Στα Χανιά, στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.

Ειδήσεις σήμερα

Τουλάχιστον 200 νεκροί και 10.000 εκτοπισμένοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Ταραχές στο Γερεβάν

Δύο νεκροί από έκρηξη κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην Ουγγαρία - Δείτε βίντεο

«Έγινε κάτι, είναι σκληρό και αιτία χωρισμού» είπε η Μαριάντα Πιερίδη για την κρίση στον γάμο της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης