Το «άριστο» Tchin Tchin Bar με την αλλαντίαση και το φαινόμενο των ψεύτικων κριτικών που ανθεί και στην Ελλάδα

Το «άριστο» Tchin Tchin Bar με την αλλαντίαση και το φαινόμενο των ψεύτικων κριτικών που ανθεί και στην Ελλάδα

Με κορυφαία βαθμολογία είχε αξιολογηθεί το wine bar όπου υπέστη αλλαντίαση η 32χρονη

tchin-arthrou
Το Trip Advisor στο οποίο καταγράφονται δημοσίως κριτικές για τα εστιατόρια ή τα ξενοδοχεία από κάποιους που τα επισκέπτονται, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πόσο παραπλανητική μπορεί να γίνει.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση που έχει ακόμα στην γνωστή πλατφόρμα το Tchin Tchin Bar στο Μπορντώ, όπου έκανε το μοιραίο γεύμα η 32χρονη Ελληνίδα, έχει αξιολογηθεί με το 5, αριθμός που αποτελεί και την κορυφαία βαθμολογία.

Συγκεκριμένα, για το wine bar του Μπορντώ έχουν γίνει μέχρι τώρα 66 κριτικές. Από αυτές οι 62 το κατατάσσουν στην κατηγορία Αριστο, ενώ μόλις μία (1) στην κατηγορία Φρικτό. Η τελευταία ανάρτηση μάλιστα έγινε μόλις προχθές και έχει τίτλο Σοβαρό Περιστατικό Ασφαλείας και αναφέρει «Η οικογένειά μου έφαγε σαρδέλες και πήγε στην εντατική. Η ανηψιά μου πέθανε. Υπόθεση αλλαντίασης από σπιτικά επεξεργασμένες σαρδέλες. Μείνετε μακριά!»

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα με το Trip Advisor είναι το γνωστό «κοινό μυστικό» που ξέρει όλος επιχειρηματικός κόσμος της εστίασης και της φιλοξενίας, ότι δηλαδή μπορούν να αναρτηθούν με διάφορους τρόπους, αποθεωτικές κριτικές για κάποια εστιατόρια ή ξενοδοχεία, οι οποίες τελικά να προέρχονται από το ίδιο το περιβάλλον των ιδιοκτητών / επιχειρηματιών.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να πολλαπλασιαστούν οι δήθεν θετικές κριτικές και να αλλάξουν τελικά την ισορροπία των ποσοστών προς το «καλύτερο» για τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για την αχίλλειο πτέρνα της πλατφόρμας η οποία προφανώς δεν έχει τρόπο να αμυνθεί απέναντι σε αυτό το φαινόμενο δημιουργίας εντυπώσεων που δεν βασίζονται σε αληθινά σχόλια πραγματικών επισκεπτών. Ομοίως, βεβαίως, μπορεί να περιέχει και αρνητικά σχόλια ανταγωνιστικών επιχειρήσεων που επιδιώκουν να δυσφημήσουν μια επιχείρηση γράφοντας ψεύτικα σχόλια για εμπειρίες που δεν είχαν ποτέ.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Trip Advisor θεωρείται από πάρα πολύ κόσμο το λιγότερο αξιόπιστο μέσο για να συμβουλευτεί κανείς πριν επισκεφθεί ένα εστιατόριο ή ένα ξενοδοχείο.

Διάφορα περιστατικά που έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια πιστοποιούν το πόσο ευάλωτο και τελικά αναξιόπιστο είναι το Trip Advisor:

Πρόσφατες αποκαλύψεις έφεραν στην επιφάνεια ένα καταφύγιο αστέγων που με τη χρήση στημένων κριτικών προωθήθηκε στην κατάταξη του TripAdvisor ως ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία της Βρετανίας. Αντίστοιχα ένα εστιατόριο στην Ιταλία παρουσιάστηκε με άριστα 5 από ένα πλήθος αποθεωτικών σχολίων, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν ανύπαρκτο. Οι τουρίστες το αναζητούσαν, αλλά δεν υπήρχε πουθενά. Ομοίως και στην Αγγλία το 2017, ένα εστιατόριο ονομάστηκε “The Shed at Dulwich”, έφτασε με ψεύτικες κριτικές να γίνει το Νο1 του Λονδίνου, σύμφωνα με την πλατφόρμα, αλλά τελικά ούτε υπήρχε.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, μια έρευνα από τους Times του Λονδίνου διαπίστωσε ότι μία στις τρεις (33%) των κριτικών του TripAdvisor είναι πλαστές. Η εταιρεία αρνήθηκε τα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν ότι αποτέλεσμα έχει βάση.

Μια δεύτερη, ευρύτερη ανεξάρτητη έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2019 διερεύνησε 250.000 κριτικές και διαπίστωσε ότι το 15% από αυτές ήταν πλαστές. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, όμως, ήταν ότι όταν επισημάνθηκαν αυτές οι ψεύτικες κριτικές στο ίδιο το TripAdvisor, η διοίκηση της πλατφόρμας παραδέχθηκε ότι το 93% των ξενοδοχείων που είχαν διαπιστωμένα ψεύτικες αξιολογήσεις, είχαν αυτή την πρακτική για πολλά χρόνια, αλλά τελικά συνέχιζαν να βρίσκονται στις προτεινόμενες λίστες και δεν αποβλήθηκαν ποτέ.

Στην Ελλάδα, το φαινόμενο ανθεί, όπως επισημαίνεται στους κλάδους της εστίασης και της φιλοξενίας. Η δημιουργία θετικών εντυπώσεων και κριτικών είναι ικανή να ανεβάσει προβληματικά εστιατόρια ή καταλύματα σε αξιολόγηση πάνω από διαπιστωμένα καλές επιχειρήσεις που αντέχουν στο χρόνο και τηρούν τους κανόνες και τις ποιοτικές υπηρεσίες. Αρκεί μια απλή αναζήτηση στο search της πλατφόρμας για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης