Ναυάγιο στην Πύλο: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν 40 επιζώντες

Ναυάγιο στην Πύλο: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν 40 επιζώντες

Οι επιζώντες, με μήνυση στο Ναυτοδικείο Πειραιά, καταγγέλλουν τις Ελληνικές Αρχές για σειρά παραβιάσεων – Ζητούν αποτελεσματική διερεύνηση του ναυαγίου

pylos_4365_2
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν χθες στο Ναυτοδικείο Πειραιά, 40 επιζώντες από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.

Δια των συνηγόρων τους, οι επιζώντες καταγγέλλουν «σειρά παραβιάσεων των υποχρεώσεων των Ελληνικών Αρχών να διασφαλίσουν την προστασία της ζωής των επιβαινόντων», ενώ υποστηρίζουν ότι αντί για ενέργειες διάσωσης, προχώρησαν στην προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να βυθιστεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικτύου για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το Ναυάγιο της Πύλου και την Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), οι επιζώντες «ζητούν τη διενέργεια αποτελεσματικής έρευνας σχετικά με τις συνθήκες του πλέον πολύνεκρου ναυαγίου στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια».

«Οι Ελληνικές αρχές παρέλειψαν να παρέμβουν άμεσα και να οργανώσουν εγκαίρως κατάλληλη επιχείρηση για τη διάσωση των επιβαινόντων» καταγγέλλουν επίσης, επισημαίνοντας ότι ήταν υπόχρεες σε διάσωση με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το Δίκαιο προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Δίκαιο της ΕΕ, όσο και το Εθνικό Δίκαιο.

Κατηγορούν τις ελληνικές αρχές για τη ρυμούλκηση του πλοίου

«Αν και ενημερώθηκαν ευθύς εξ αρχής και εν συνεχεία διαπίστωσαν και από κοντά τον επικείμενο κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζαν οι επιβαίνοντες στο πρόδηλα μη αξιόπλοο και υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος. Με βάση τις καταγγελίες αυτές, οι Ελληνικές Αρχές όχι μόνο απείχαν από τις οφειλόμενες ενέργειες διάσωσης, ήδη από τον χρόνο εντοπισμού του σκάφους, αλλά αντίθετα, προχώρησαν στην προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου, με αποτέλεσμα την ανατροπή και βύθιση αυτού» αναφέρουν.

Οι μηνυτές αξιώνουν και ζητούν την άμεση, ενδελεχή και αξιόπιστη διερεύνηση και τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών για τις πράξεις και παραλείψεις των Ελληνικών Αρχών.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες μάλιστα επισημαίνει ότι παρά το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου και τη δέσμευση της Ελλάδας για έρευνα, τρεις μήνες μετά, κανείς από τους επιζώντες δεν έχει κληθεί να καταθέσει για τις συνθήκες του ναυαγίου.




Ειδήσεις σήμερα:

Στην Αθήνα η σορός της 32χρονης που πέθανε από αλλαντίαση στο Μπορντό - Είχε παντρευτεί πρόσφατα στο Παρίσι

Ανακοινώσεις της NASA: «Κάπου στο σύμπαν πρέπει να υπάρχει εξωγήινη ζωή, μυστήριο και πιθανή απειλή τα UFO»

Τι είναι η αλλαντίαση εξαιτίας της οποίας πέθανε η 32χρονη Ελληνίδα στο Μπορντό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης