Παναγιώτης Καρύδης: Το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel ήταν σαν σεισμός 8,5 Ρίχτερ - Καμπανάκι για τα θεμέλια των κτηρίων

Παναγιώτης Καρύδης: Το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel ήταν σαν σεισμός 8,5 Ρίχτερ - Καμπανάκι για τα θεμέλια των κτηρίων

Ανησυχία από τον καθηγητή Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ και για τον άργιλο που χρησιμοποίειται κατά κόρον ως συνδετικό υλικό για τους τοίχους

ktiria-thessalia-plimires
Τον προβληματισμό του για την κατάσταση των θεμελίων των κτηρίων στις πλημμυρισμένες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές στη Θεσσαλία μετέφερε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης, παρομοιάζοντας το «χτύπημα» με σεισμό 8,5 Ρίχτερ ακριβώς κάτω από τα θεμέλια.

Όπως εξήγησε «στα κτήρια σχεδιάζουμε πάντα τις κατασκευές με ορισμένες προδιαγραφές οι οποίες μας υποχρεώνουν και έχουμε ποινικές ευθύνες ως μηχανικοί αν δεν τις τηρήσουμε. Οι προδιαγραφές αυτές υπήρχαν για μικρό διάστημα, όχι 30-40 χρόνια πίσω».

Για το λόγο αυτό συμπλήρωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «στην περιοχή αυτή θεωρώ ότι είναι επικίνδυνα να γίνουν τα ίδια και τα ίδια».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvfybwey8sh5)


Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρύδη μετά από τέτοια φαινόμενα «υπάρχει το φαινόμενο της υποσκαφής των θεμελίων. Τα θεμέλια, δηλαδή, έχουν υποστεί βλάβες λόγω της καθολικής μετατόπισης που έχει φύγει το χώμα. Όμως υπάρχουν πολλές κρυφές-δυσδιάκριτες βλάβες κάτω από τα θεμέλια, πιο μέσα από το κτήριο που δεν είναι ορατές εκ πρώτης όψεως».

Ο δεύτερος κίνδυνος που επισήμανε ο καθηγητής του ΕΜΠ είναι το γεγονός ότι πάρα πολλά κτήρια στην περιοχή έχουν φτιαχτεί χρησιμοποιώντας άργιλο ως συνδετικό κρίκο των τοίχων καθώς το υλικό αυτή ήταν σε αφθονία. «Ξέρουμε όλοι αυτό (σ.σ. ο άργιλος) είναι πολύ καλό συνδετικό, αποδίδει και στον σεισμό όταν είναι ξερό και δεν έχει υποστεί υγρασία. Μόλις αποκτήσει υγρασία, από καλό συνδετικό με αντοχή γίνεται ολισθηρό και δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας στο κτήριο».

Κατά τον Παναγιώτη Καρύδη, τέλος, «η παρουσα κατάσταση είναι μια τεράστια ευκαιρί για μια σωστή τεκμηριωμένη μελέτη ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Να μην γυρίσουμε με κατασκευές ή επανακατασκευές με παλαιούς όρους».


Ειδήσεις σήμερα:

Blue Horizon: Η δικογραφία για το πλοίο της ντροπής - Ο πλοίαρχος ενημέρωσε «άνθρωπος στη θάλασσα» και... απέπλευσε

Οι φυλές των «ΨΕΚ» που αφορίζουν τις νέες ταυτότητες

Πώς οι έφηβοι έγιναν λάτρεις της ακριβής κατανάλωσης - Οι 10 μάρκες που έγιναν σύμβολα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης