Ραφήνα: Έδεσε στο λιμάνι το «Fast Ferries Andros» με τους 731 επιβάτες ύστερα από 18 ώρες (βίντεο και φωτογραφίες)

Ραφήνα: Έδεσε στο λιμάνι το «Fast Ferries Andros» με τους 731 επιβάτες ύστερα από 18 ώρες (βίντεο και φωτογραφίες)

Ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια από τρία ρυμουλκά πλοία - Η στιγμή που φτάνει στο λιμάνι και «απελευθερώνονται» οι επιβάτες

fast-ferries7382
Μετά απο 18 ώρες εγκλωβισμού και απίστευτης ταλαιπωρίας οι 731 επιβάτες του  επιβατηγού-οχηματαγωγού Fast Ferries Andros το οποίο «έδερναν» άνεμοι εντάσεις 7 μποφόρ αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας. Το πλοίο ρυμούλκησαν με ασφάλεια τρία ρυμουλκά.

Το ειδικό συνεργείο χρειάστηκε σχεδόν τέσσερις ώρες για να κόψει τις αλυσίδες απο τις άγκυρες που είχαν τυλίξει την μία από τις δύο προπέλες του.

Βίντεο από τη στιγμή που το πλοίο φτάνει στο λιμάνι και «απελευθερώνονται» οι επιβάτες

Κλείσιμο
375477849_1007822083749505_7607416027759795670_n
377251660_1432919800772337_6566378552717845966_n


Ο Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος Γραφείου Τύπου ΥΝΑΝΠ, ανέφερε:

«Η όλη επιχείρηση έγινε με γνώμονα την ασφάλεια των επιβατών και την αποφυγή οποιαδήποτε περίπτωσης κινδύνου. Τόσο για αυτούς όσο και για τους ανθρώπους που επιχείρησαν υπό δυσμενεστατες καιρικές συνθήκες...με επιτυχία.

Σίγουρα όταν φεύγεις για ταξίδι και δεν πας στο προορισμό σου υπάρχει εκνευρισμός... σίγουρα υπάρχει μια κούραση αλλά το σημαντικότερο είναι ότι όλοι είναι ασφαλείς και αποβιβαστηκαν με ασφάλεια κανονικά στη προβλήτα».

Σημειώνεται ότι αύριο από το Λαύριο θα γίνουν οι αναχωρήσεις του «Superferry» και «Αικατερίνη Π.», ενώ από τη Ραφήνα θα φύγει μόνο το «Superexpress».

Επί τέσσερις ώρες προσπαθούσαν να κόψουν την αλυσίδα της άγκυρας

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, συνεργείο έκοψε την αλυσίδα της άγκυρας στην προπέλα του πλοίου και ρυμουλκά  βοήθησαν το «Fast Ferries Andros» να μπει στο λιμάνι. Συγκεκριμένα, έγιναν υπερεντατικές προσπάθειες από το ειδικό συνεργείο για το κόψιμο της καδένας και άρα της απελευθέρωσης του πλοίου, οι οποίες διήρκεσαν τέσσερις ώρες.

Δείτε βίντεο από τις επιχειρήσεις των δυτών στο πλοίο:Οι 731 επιβάτες του πλοίου που θα ταξίδευε για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο-Πάρο και τα 50 μέλη του πληρώματος συμπλήρωσαν συνολικά 18  ώρες στη θάλασσα καθώς έφυγε από το λιμάνι της Ραφήνας  στις 07:30 π.μ. και επέστρεψε πίσω στη 1:00 π.μ τα ξημερώματα της Κυριακής (10/09).

Μεταξύ των επιβατών επικράτησε εκνευρισμός. Στο πλοίο υπήρχαν ηλικιωμένοι και παιδιά, ενώ ο έντονος κυματισμός μεγάλωνε την ταλαιπωρία των επιβατών.Στην περιοχή έπνεαν το απόγευμα άνεμοι έντασης 6  μποφόρ, από 7-8 μποφόρ το πρωί. Λόγω των ανέμων κάθε σκέψη για μετεπιβίβαση των επιβατών και μεταφορά τους στη στεριά είχε αποκλειστεί.

Στο πλοίο εστάλησαν  δύο ρυμουλκά με τρόφιμα και εφόδια για τους επιβάτες.

Στη Ραφήνα βρίσκονται από το πρωί ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύρχος Γιώργος Αλεξανδράκης, ο γενικός γραμματεάς του υπουργείου Ναυτιλίας Βαγγέλης Κυριαζόπουλος, ο διευθυντής Θαλασσίων Συγκοινωνιών πλοίαρχος Γιώργος Ρίγγας και ο διοικητής της περιφέρειας Αττικής, υποναύαρχος Νικόλαος Πολέμης.

Όλες οι ενέργειες έγιναν με γμώμονα την ασφάλεια των επιβατών, όπως τόνισαν από το Λιμενικό.

Τι συνέβη στη Ραφήνα

Όλα έγιναν το πρωί του Σαββάτου, όταν έμπλεξαν οι άγκυρες δύο επιβατηγών πλοίων. Στις 7:30, ήταν προγραμματισμένο να φύγει το Ε/Γ-Ο/Γ Fast Ferries Andros για να εκτελέσει το δρομολόγιο Άνδρος-Τήνος-Μύκονος-Πάρος.

Λόγω της μεγάλης έντασης των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η καδένα της άγκυρας του Fast Ferries Andros έμπλεξε με την αριστερή καδένα της άγκυρας του Ε/Γ-Ο/Γ Αικατερίνη Π το οποίο ήταν δεμένο στον ντόκο και βρισκόταν στη διαδικασία επιβίβασης και είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο για τις 08.05 για Τήνο-Μύκονο-Νάξο.Καταστράφηκε η προπέλα του Fast Ferries Andros

Το περιστατικό οδήγησε στην καταστροφή της προπέλας του Fast Ferries Andros, ενώ το «Αικατερίνη Π» έχασε τη μία άγκυρα.

«Πέρασαν από δίπλα μας σε απόσταση σχεδόν ενός μέτρου» είπε στο protothema.gr αυτόπτης μάρτυρας.

Το πλήρωμα του Super Ferry έκοψε τους κάβους και ανοίχτηκε στο αγκυροβόλιο. Εκεί, με εντολή του Λιμεναρχείου πήγαν για προληπτικούς λόγους και τα δύο πρώτα πλοία που έμπλεξαν οι άγκυρές τους.

Το πλοίο «Αικατερίνη Π» με 391 επιβάτες θα κατευθυνόταν προς το Λαύριο με μία άγκυρα, αλλά αυτοδύναμα. Στο λιμάνι, οι επιβάτες θα αποβιβάζονταν από το πλοίο και θα μεταφέρονταν με λεωφορεία πίσω στο λιμάνι της Ραφήνας.

Με καθυστέρηση απέπλευσε το Super Ferry με 551 επιβάτες.

Από τις λιμενικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος και ότι ζητήθηκε η συνδρομή των ρυμουλκών για να δέσει το πλοίο στο λιμάνι με ασφάλεια, καθώς η μία από τις προπέλες είχε πάθει ζημιά, γιατί γύρω της είναι τυλιγμένη η αλυσίδα-καδένα της άγκυρας του Ε/Γ-Ο/Γ Αικατερίνη Π.

Στο λιμάνι της Ραφήνας υπάρχει και πρόβλημα ασφαλείας. Στον βυθό του παραμένουν οι δύο άγκυρες και υπάρχει κίνδυνος για τα πλοία που θα έρθουν.

Αντίθετα, τα πλοία 'Ανδρος Κουίν, Θεολόγος Π και Super Ferry επρόκειτο να καταπλεύσουν στον λιμένα Λαυρίου, αντί για τη Ραφήνα, λόγω αδυναμίας προσέγγισης για λόγους ασφαλείας. Όλοι οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν ενημερώνονται με μέριμνα των εταιρειών μέσω SMS καθώς και από τα αρμόδια λιμεναρχεία. 
.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού

Πρωινές ώρες σήμερα, κατά την διαδικασία απόπλου του Ε/Γ-Ο/Γ «ΦΑΣΤ ΦΕΡΡΙΣ ΑΝΔΡΟΣ» Ν.Π. 11124 από τον λιμένα Ραφήνας, εν λόγω πλοίο παρέσυρε την καδένα του εν όρμω Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» Ν.Π. 10688, με αποτέλεσμα την μετατόπισή του προς το παρακείμενα αγκυροβολημένο Ε/Γ-Ο/Γ «ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ» Ν.Α. 620. Επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή (ΒΒΑ 7-8 BF).

Στη συνέχεια, προς αποφυγή σύγκρουσης, το Ε/Γ-Ο/Γ «ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ» διενήργησε αναγκαστικό απόπλου, έχοντας επιβιβάσει 481 επιβάτες, 55 άτομα πλήρωμα, 69 ΙΧΕ, 2 Φ/Γ, 1 Λεωφορείο και 7 Δίκυκλα, ενώ απεμπλάκη με ασφάλεια αφήνοντας την αριστερή άγκυρα και την καδένα του, με σκοπό την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του.

Προκειμένου να αποφευχθεί τραυματισμός ατόμων και για την ασφάλεια του «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» πραγματοποιήθηκαν χειρισμοί απόπλου του, μαζί με την κίνηση του «ΦΑΣΤ ΦΕΡΡΙΣ ΑΝΔΡΟΣ». Από τις παραπάνω κινήσεις κόπηκαν διαδοχικά οι κάβοι πρόσδεσης των ανωτέρω πλοίων χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ή υλικές ζημιές. Κατά την διάρκεια των προαναφερόμενων χειρισμών, η αριστερή καδένα του «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» τυλίχτηκε στην δεξιά προπέλα του «ΦΑΣΤ ΦΕΡΡΙΣ ΑΝΔΡΟΣ».

rafina_limani2
Επιπλέον, επιχειρήθηκε από τους Πλοιάρχους των εν λόγω πλοίων απεμπλοκή τους, κατά την διάρκεια της οποίας, ακολούθησε επακούμβηση της πλώρης του «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» με την πρύμνη του Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΝΔΡΟΣ» χωρίς να υπάρξει ρήγμα κατά δήλωση Πλοιάρχων των πλοίων. Εν συνεχεία το «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π», απέπλευσε προς λιμένα Λαυρίου, με 391 επιβάτες, 41 ΙΧΕ, 3 Φ/Γ, 2 Λεωφορεία και 3 Δίκυκλα όπου κατέπλευσε ασφαλώς και αποβίβασε τους επιβάτες και τα οχήματά τους, ώστε στη συνέχεια να επιθεωρηθεί από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα, για διαπίστωση τυχόν βλάβης. Οι επιβάτες του, πρόκειται να προωθηθούν στον λιμένα Ραφήνας, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Το «ΦΑΣΤ ΦΕΡΡΙΣ ΑΝΔΡΟΣ» παραμένει αγκυροβολημένο πλησίον του λιμένα Ραφήνας, δεμένο ασφαλώς επί ρυμουλκού, αναμένοντας την άφιξη δύο ακόμα (02) ρυμουλκών, με σκοπό την ασφαλή πρόσδεση και κατάπλου του στον λιμένα Ραφήνας (730 επιβάτες, 48 άτομα πλήρωμα, 66 ΙΧΕ, 13 Φ/Γ, 6 Λεωφορεία και 8 Δίκυκλα).

rafina_limani5
Και δεύτερο ρυμουλκό προσεγγίζει το πλοίοrafina_ploia_mk
rafina_ploia___2_
rafina_ploia___3_
ploia_agkyra_limani_rafinas9Ειδήσεις σήμερα:

Λευτέρης Πετρούνιας: Αποσύρθηκε από τον τελικό στην Ουγγαρία - Το μήνυμά του για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Μαρόκο: Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί μετά τον καταστροφικό σεισμό 6,8 Ρίχτερ - Αγωνία για όσους βρίσκονται στα ερείπια

ΓΕΣ: Παροπλισμένα τα ελικόπτερα Χιούι που πλημμύρισαν στο Στεφανοβίκειο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης