Κόρινθος: Από το ουράνιο τόξο και όχι την σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ τα χρώματα στο σχολείο, λέει ο αρχιτέκτονας

Κόρινθος: Από το ουράνιο τόξο και όχι την σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ τα χρώματα στο σχολείο, λέει ο αρχιτέκτονας

«Τελικά όλοι οι ομοφοβικοί έχουν δικαίωμα να έχουν και αρχιτεκτονική άποψη» σχολιάζει στο protothema.gr ο αρχιτέκτονας  Ιωάννης Γκεζερλής

sxoleio-korinthos
Καμία σχέση με την σημαία της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας δεν έχουν τα χρώματα με τα οποία βάφτηκαν κατά την φάση ανακαίνισης τα ταβάνια του 2ου δημοτικού σχολείου της Κορίνθου.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο εμπνευστής, αντιδήμαρχος Κορίνθου και αρχιτέκτονας Ιωάννης Γκεζερλής, το αποτέλεσμα παραπέμπει στο ουράνιο τόξο και δεν έχει καμία σχέση με όσα κάποιοι ομοφοβικοί τον κατηγορούν τις τελευταίες ώρες:

«Τελικά όλοι οι ομοφοβικοί έχουν δικαίωμα να έχουν και αρχιτεκτονική άποψη. Είμαι αρχιτέκτονας και καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Πεσκάρα στην Ιταλία με 3.500χιλ έργα στο ενεργητικό μου» αναφέρει και προσθέτει :

«Σύμφωνα με το μύθο του ουράνιου τόξου αυτό βγαίνει μέσα από ένα κουτί θησαυρού και αντανακλά στο επόμενο κουτί. Για μένα ο θησαυρός της γνώσης είναι το σχολείο. Έτσι εμπνεύστηκα να δημιουργήσω το ουράνιο τόξο και όχι στην κυκλική του μορφή γιατί για μένα το μπαλκόνι είναι τμήμα της φιλοσοφία κι επειδή τα παιδιά είναι αυτά που επηρεάζονται ψυχολογικά από τα χρώματα νομίζω πως εκείνα θα κοιτάζουν συνεχώς ψηλά κι όχι χαμηλά».

Κλείσιμο
Την ίδια άποψη έχει και ο Πρόεδρος της πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Κορίνθου Μιχάλης Κλεπετσάνης:  «Κάναμε μια ανακαίνιση στο σχολείο και μετά από πρόταση του αρχιτέκτονα αποφασίσαμε κάτω από τα ταβάνια να δημιουργήσουμε το ουράνιο τόξο. Το αποτέλεσμα είναι όμορφο και χαρούμενο. Υπάρχει μια μερίδα ατόμων που μας κατηγορεί πως προσπαθήσαμε να φτιάξουμε την σημαία των ΛΟΑΤΚΙ + καμία σχέση. Μιλάμε για το ουράνιο τόξο και τίποτα άλλο. Είναι ντροπή τα όσα ομοφοβικά λέγονται. Μιλάμε για ρατσιστές και κομπλεξικούς».

Το χρονικό της υπόθεσης στην Κόρινθο

Αρκετοί γονείς μαθητών του 2ου δημοτικού σχολείου Κορίνθου, αντέδρασαν και κατήγγειλαν ότι κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και βαψίματος των κτηριακών εγκαταστάσεων σχεδιάστηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Μέχρι τις 11 Αυγούστου, που φέρεται ότι ολοκληρώθηκαν οι σχετικές εργασίες ανακαίνισης του σχολείου, τα ταβάνια των μπαλκονιών του είχαν βαφτεί σε χρώμα κίτρινο για το ισόγειο και πορτοκαλί για τον πρώτο όροφο. Στη συνέχεια, ωστόσο, τα μπαλκόνια βάφτηκαν εκ νέου με κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, μπλε και μωβ, όπως φαίνεται κι από ανάρτηση στο Facebook, χωρίς ωστόσο να γίνεται γνωστό αν πρόκειται για απλά μια συλλογή χρωμάτων ή αν επιλέχθηκαν συγκεκριμένα για να παραπέμπει στη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Οι αντιδράσεις τον γονέων δεν αρκέστηκαν σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά έστειλαν και επιστολές με αποδέκτες τον δήμο, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας, την Ιερά Μητρόπολη, τη διεύθυνση του σχολείου και τον σύλλογο γονέων.

Φρεσκοβαμμένο ολόκληρο το σχολείο μας! Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Mixalis Klepetsanis

Posted by Σύλλογος Γονέων 2ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου on Friday, August 11, 2023
Η απάντηση από τον σύλλογο Γονέων 2ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,
Επικοινωνούμε μαζί σας με αφορμή τα δημοσιεύματα που αφορούν την επιλογή των χρωμάτων του σχολείου μας καθώς και λόγω της δημοσιότητας που έχει λάβει το θέμα πανελληνίως.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όντας σε προεκλογική περίοδο για την αυτοδιοίκηση και λίγο πριν λήξει η θητεία του νυν ΔΣ του Συλλόγου μας, γίναμε αποδέκτες μεμονωμένων ερωτημάτων και διαμαρτυριών από μέλη του Συλλόγου, γονείς παιδιών που φοιτούν στο σχολείο μας. Οι διαμαρτυρίες και τα ερωτήματά τους αφορούσαν την επιλογή των χρωμάτων που κοσμούν τα ταβάνια των εξωτερικών χώρων του σχολείου μας και απευθύνονταν στον Δήμο, την Διευθύντρια του Συλλόγου και το ΔΣ του Συλλόγου.

Εξαρχής, το ΔΣ του Συλλόγου, όπως επικοινωνήθηκε και σε προσωπικό επίπεδο από την Πρόεδρο, ουδεμία ανάμειξη είχε στην επιλογή των χρωματισμών, αντιθέτως είχε προτείνει άλλη προσέγγιση στον χρωματισμό και ενημερώθηκε άτυπα για την συγκεκριμένη επιλογή. Το γεγονός αυτό έγινε σαφές μεταγενέστερα και από τις ανακοινώσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου. Πάραυτα μεμονωμένοι γονείς μαθητών, μέλη του Συλλόγου, στράφηκαν εναντίον του Προεδρείου και του ΔΣ ως συνυπεύθυνων μαζί με την Διευθύντρια και τον Δήμο για την επιλογή των χρωμάτων στα πλαίσια οργανωμένου σχεδίου με αλλότριους σκοπούς.

Οι αντιρρήσεις και οι διαμαρτυρίες διατυπώθηκαν, τόσο σε προσωπικό επίπεδο προς την Πρόεδρο του Συλλόγου όσο και δημοσίως. Μέσω κοινωνικών δικτύων τέθηκαν ερωτήματα προς τον Σύλλογο Γονέων, τα οποία υπονοούσαν την εμπλοκή του ΔΣ καθώς και της Διευθύντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων σε σχέδιο που αποσκοπεί στην ηθική διαφθορά και στον εκφυλισμό των συνειδήσεων των μαθητών του σχολείου, το οποίο σχέδιο μάλιστα προερχόταν από το Υπουργείο Παιδείας μέσω συγκεκριμένης ΜΚΟ.

Ως ΔΣ αποφύγαμε εσκεμμένα να εμπλακούμε σε δημόσιες αντιπαραθέσεις αν και προκληθήκαμε δημοσίως με χυδαίες αναφορές και με τη χρήση ρητορικής μίσους μέσω σχολιασμών στα κοινωνικά δίκτυα τόσο στο προφίλ του Συλλόγου αλλά και σε προφίλ γονέα του σχολείου μας. Προτιμήσαμε να δώσουμε μια λιτή απάντηση και να μπλοκάρουμε τα υβριστικά σχόλια από το προφίλ του Συλλόγου.

Μετά την δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα και τα λιβελλογραφήματα που διασύρουν το σχολείο μας από συγκεκριμένα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ως ΔΣ και εκπροσωπώντας την πλειοψηφία των γονέων του σχολείου είμαστε αναγκασμένοι να δηλώσουμε δημοσίως τα παρακάτω:

1. Η επιλογή των συγκεκριμένων χρωμάτων, αν και ατυχής λόγω των συνειρμών που μπορεί να επιφέρει, δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην λειτουργία του σχολείου αντιθέτως δημιουργεί ένα ευχάριστο περιβάλλον για τα παιδιά. Οποιοσδήποτε συνειρμός προκαλείται και οποιαδήποτε προσέγγιση επί του συγκεκριμένου χρωματισμού βασίζονται σε υποκειμενικά κριτήρια και σε προσωπικές αντιλήψεις.

2. Επιδιώκουμε την λειτουργία ενός σχολείου που θα αποδέχεται το δικαίωμα στην διαφορετικότητα και θα ενισχύει τον σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού.

3. Θεωρούμε πως η χρήση των μέσων δικτύωσης και η δημοσιοποίηση των θεμάτων που απασχολούν τα μέλη μας θα πρέπει να γίνεται με την δέουσα προσοχή και χωρίς να προκαλεί και να θίγει την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των υπολοίπων γονέων ή των δασκάλων του Σχολείου. Η δημοσιότητα που μπορεί να λάβουν τέτοια θέματα δεν ωφελεί το κλίμα ομόνοιας, ασφάλειας και αλληλεγγύης που επιδιώκουμε να επικρατεί στο σχολείο μας.

4. Οι ισχυρισμοί και οι κατηγορίες περί οργανωμένου σχεδίου με στόχο αυτά που ισχυρίζονται μεμονωμένοι διαμαρτυρόμενοι γονείς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και πλήττουν την λειτουργία του σχολείου και τις υπολείψεις των ανθρώπων στους οποίους απευθύνονται.

5. Διαψεύδουμε τα αναληθή και ανυπόστατα δημοσιεύματα περί εκφοβισμού στο σπίτι διαμαρτυρόμενου μέλους του Συλλόγου από πρωτοβουλία θετικά προσκείμενη σε συγκεκριμένη κοινότητα και καλούμε αυτούς που τροφοδοτούν αυτά τα δημοσιεύματα να απαιτήσουν την ορθή δημοσίευση των γεγονότων ή να κατονομάσουν τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία.

6. Είμαστε πεπεισμένοι πως η συνείδηση των παιδιών μας δεν κινδυνεύει από τα βαμμένα ταβάνια του σχολείου αλλά από το παράδειγμα που δίνουμε με την συμπεριφορά μας εντός και εκτός των χώρων εκπαίδευσης και από την κακή δημοσιότητα που τέτοια ζητήματα μπορεί να λάβουν.

7. Στόχο του ΔΣ αποτελεί, με εποικοδομητικές δράσεις και συνεργασίες με φορείς, να εξωραΐσει την εικόνα το σχολείου μας και να αναβαθμίσει το εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο που επιτελείται σε αυτό. Προσπαθούμε να ενημερώνουμε τα μέλη μας για ό,τι συμβαίνει στο σχολείο μας αλλά διαθέτουμε και προσωπικές οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις που δεν μας το επιτρέπουν πάντα στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε.

Ως ΔΣ συχνά εκπροσωπούμαστε από την Πρόεδρο αλλά η λήψη των αποφάσεων που αφορούν τον Σύλλογο γίνονται από το ΔΣ. Θεωρούμε πως οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες για κάθε θέμα είναι σεβαστές, για αυτό και η Πρόεδρος εξ αρχής έσπευσε να απαντήσει σε προσωπικό επίπεδο και δημοσίως πως θα επιληφθεί του θέματος. Μετά τις ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν από τους αρμόδιους σχετικά με την επίλυση του θέματος και δεδομένου ότι οι μεμονωμένες αντιδράσεις δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των μελών γονέων του συλλόγου δεν προτιθέμεθα να προβούμε σε καμία άλλη ενέργεια σχετικά με το θέμα για να διαφυλάξουμε την ηρεμία της εκπαιδευτικής κοινότητας εντός και εκτός σχολείου. Σε περίπτωση που συνεχίσουν να διακινούνται δημοσίως ψεύδη και συκοφαντίες από μέλη του Συλλόγου ή μέσα ενημέρωσης θα επανεξετάσουμε τη στάση μας.

Τέλος, καλούμε όλα τα μέλη του Συλλόγου να πράξουν το ίδιο μη δίνοντας συνέχεια στο θέμα αλλά να συμμετάσχουν σε κλίμα ομόνοιας και αλληλεγγύης, όλοι ανεξαιρέτως, στην επικείμενη εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του μήνα, και να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές του Συλλόγου. Επιθυμούμε το επόμενο ΔΣ να συνεχίσει με το ίδιο σκεπτικό και να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα συνεργασίας με τον Σύλλογο Διδασκόντων και τους αρμόδιους φορείς, χωρίς να υιοθετεί ακραίες θέσεις και ανυπόστατες κατηγορίες και πάντα με γνώμονα την ομαλή πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας.

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες, Επικοινωνούμε μαζί σας με αφορμή τα δημοσιεύματα που αφορούν την επιλογή των χρωμάτων...

Posted by Σύλλογος Γονέων 2ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου on Sunday, September 3, 2023


Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο με έναν 23χρονο νεκρό στην Πέτρου Ράλλη - Η μοτοσικλέτα του «καρφώθηκε» σε φορτηγό

Σε αποδρομή οι «Σπαρτιάτες» - Αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση του κόμματος

Αλήθειες και ψέματα για τον Stefanos: Η Goldman Sachs, η αποζημίωση των $7,5 εκατ. και ο εξωδικαστικός του πατέρα του

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης