Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης είναι και πάλι τα
χάρτινα καλαμάκια, όχι λόγω του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος αλλά εξαιτίας του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με ευρήματα νέας έρευνας.
Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά.
Mιλώντας για τις υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) που περιέχονται στα καλαμάκια ο κ. Θωμαΐδης υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη ομάδα πλαστικών ουσιών έχει αναδειχθεί σε ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, διότι χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cv7cuznn2jq1)
«Έχει αποδειχθεί ότι βιομεγεθύνονται και
καταλήγουν στο πιάτο μας. Έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο οικοσύστημα, αλλά
είναι πολύ δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε γιατί έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Nίκος Θωμαΐδης.
«Και άλλες ουσίες είναι τοξικές για την ανθρώπινη υγεία»
Σχολιάζοντας τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων αποκάλυψε ότι «έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό» προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο ανακυκλωμένο χαρτί».
Και όπως είπε χαρακτηριστικά «
πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με την αντικατάσταση του πλαστικού, με ανακυκλωμένο χαρτί», και δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες. «Πρέπει να μελετηθεί επαρκώς», πρόσθεσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας.
«Κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να δώσει κάποιες χημικές ουσίες μέσω “μετανάστευσης”, από το υλικό στο τρόφιμο» είπε επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ποσότητες αυτές είναι απειροελάχιστες στα καλαμάκια.