Ανδρέας Κονάνος: Ο πρώην ιερέας... της διπλανής σελίδας (του Fb)

Ανδρέας Κονάνος: Ο πρώην ιερέας... της διπλανής σελίδας (του Fb)

Μαθητής του μακαριστού Χριστόδουλου -τον οποίο είχε καταχωρημένο στο κινητό του τηλέφωνο ως «Φλόγα»-  συγγραφέας, διατροφολόγος, life coach, influencer - Μας θύμισε βροντερά τρία χρόνια μετά ότι... έβγαλε τα ράσα με μία δημόσια δήλωση σεξουαλικής ταυτότητας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
konanos_xr
Οταν το καλοκαίρι του 2020 ο Ανδρέας Κονάνος, ο σταρ-ιερέας με τους δεκάδες χιλιάδες followers στα κοινωνικά δίκτυα, ανακοίνωσε την απόφασή του να ξωκείλει από τον δρόμο του Θεού, να βάλει στη ναφθαλίνη -ή ίσως να κάνει κομματάκια, να μεταποιήσει, να κάψει, να χαρίσει, μπορεί ακόμα και να ανακυκλώσει (ποιος ξέρει;)- τα ράσα του και να παραιτηθεί από τις τάξεις του κλήρου πολλοί είχαν σπεύσει να διαβλέψουν πως το άστρο του που φώτιζε εκτυφλωτικά το timeline των πιστών ακολούθων του θα έσβηνε.

Αλλοι τον είχαν χαρακτηρίσει Ιούδα, άλλοι φρούτο εποχής, κάποιοι φούσκα, πολλοί νάρκισσο. Οπως και όπου κι αν τον τοποθετούσε κανείς, ήταν βέβαιο ότι οι εκκλησιαστικοί κύκλοι δεν μπορούσαν με τίποτα στον κόσμο να καταπιούν, να χωνέψουν και να μεταβολίσουν ότι ο Κονάνος χρησιμοποίησε τον λόγο του Θεού και την Εκκλησία ως άρμα για ίδιον όφελος: δηλαδή την αναγνωρισιμότητά του. Ή απλώς δεν μπορούσαν να αντέξουν ότι έχαναν μέσα από τα χέρια τους κάποιον που έμοιαζε με ιδανικό μαρκετινίστα της ορθόδοξης πίστης, έναν χαρισματικό τοποθετητή χριστιανοσύνης στα social media.
konanos_in__2_

Κλείσιμο
«Σήμερα, 24/8/20, υπέβαλα στην ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών την παραίτησή μου από τις τάξεις του Κλήρου και έγινα πάλι ένας απλός πολίτης αυτού του κόσμου. Πλέον, είμαι “σκέτο” ο Ανδρέας Κονάνος… Οι λόγοι της αποχώρησής μου είναι αρκετοί και δεν θα αναλυθούν σήμερα εδώ», είχε γράψει ο ίδιος στο λιτό αλλά περιεκτικό post μέσω του οποίου ανακοίνωνε το εθελούσιο «ξύρισμά» του. Τρεις Αυγούστους μετά -αν μη τι άλλο πρόκειται για έναν σημαδιακό για τις αποφάσεις του 53χρονου Κονάνου μήνα-, ο άνθρωπος τον οποίο όλοι γνωρίζουν πια ως συγγραφέα και γκουρού της αυτοβοήθειας προέβη σε μια ακόμα πιο ζουμερή (για πρώην ιερωμένο) και σκανδαλοθηρική αποκάλυψη.

Χρειάστηκε ένα βίντεο μιας ώρας ώστε ο Κονάνος να αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος. Αν και το λογικό εν έτει 2023 θα ήταν να σταθεί κανείς στη σκωπτική διάθεση του τίτλου του βίντεο, το οποίο βάφτισε «Φτου ξελευθερία», αλήθεια παραμένει πως η σεξουαλική ζωή του πρώην ιερέα έκλεψε την παράσταση. Και έγινε η πιο ανάγλυφη απόδειξη πως, παρά την οικειοθελή απομάκρυνσή του από την Εκκλησία, εξακολουθεί να απασχολεί, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που πριν από τρία χρόνια είχαν προοικονομήσει την πτώση του. Αλλά όσο κονταίνει και τριμάρεται η γενειάδα του τόσο φαίνεται να αυξάνει η επιρροή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την παραίτησή του έχει κυκλοφορήσει τρία βιβλία («Φλόγα» - έτσι λέει είχε καταχωρημένο στο κινητό τηλέφωνό του τον εκκλησιαστικό μέντορά του Χριστόδουλο-, «Στο βάθος κήπος» και «Βάλσαμο»), ενώ και οι followers του στα κοινωνικά δίκτυα αβγατίζουν σταθερά. Το ανδραγάθημά του μοιάζει ακόμα πιο θηριώδες αν σκεφτεί κανείς πως κάποτε ο παπα-σταρ που επέλεξε να είναι μόνο σταρ ήταν ένας άλλος άνθρωπος.

Ο Ανδρέας Κονάνος λέει σήμερα ότι προτιμά να είναι χαζοχαρούμενος παρά εξυπνομουτρωμένος - προφανώς και διψά για παρ’ ολίγον χαριτωμένους αφορισμούς το αναγνωστικό κοινό. Κι αυτή η επιλογή του -όπως την καταγράφει στις σελίδες του βιβλίου του «Βάλσαμο» (εκδόσεις Ψυχογιός)- είναι παρασάγγας μακριά, αν όχι διαμετρικά αντίθετη, από την εικόνα που έχουν αποκρυσταλλώσει για εκείνον όσοι τον γνώρισαν ή τον συναναστράφηκαν για πρώτη και τελευταία φορά πριν από 20 χρόνια. Σύμφωνα με τον μύθο που τον ακολουθεί -οι ασάφειες, τα σπαράγματα πληροφοριών, οι συγκεχυμένες αφηγήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ υλικά για να φιλοτεχνήσει κανείς μια ενδιαφέρουσα δημόσια εικόνα-, ο ιερωμένος που απεκδύθηκε τα άμφια το καλοκαίρι του 2020 υπήρξε κάποτε άνθρωπος κλειστός, λιγομίλητος, σχεδόν εσωστρεφής.
floga_
Το βιβλίο του Ανδρέα Κονάνου με τον τίτλο «Φλόγα» αναφέρεται στη γνωριμία του με τον εκκλησιαστικό του μέντορα, τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, για τον οποίο λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ο άνθρωπος που άναψε στην καρδιά μου μια φωτιά»

Η μυστικοπάθειά του δε ήταν τέτοια ώστε οι μόνες πληροφορίες που έδινε με χαρακτηριστική φειδώ για τον εαυτό του περιορίζονταν στη γέννησή του στο Μόναχο της Γερμανίας, στην εγκατάστασή του στην Ελλάδα από το 1977 και στην απόφασή του να υπηρετήσει τον κλήρο, χειροτονούμενος διάκονος το 1999 και έναν χρόνο αργότερα πρωτοπρεσβύτερος. Σε πολλούς μπορεί να ακούγεται ως τραγική ειρωνεία, όμως όσο βαθύτερα έμπαινε στο εκκλησιαστικό οργανόγραμμα και όσο ανερχόταν στην τροφική αλυσίδα του κλήρου τόσο ξεμάκραινε από τον παλιό, περίκλειστο εαυτό του και επένδυε στην αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με το ποίμνιο, στην εξωστρέφεια, σε μια ασυνήθιστη οικειότητα με τους πιστούς.

Πολλοί απέδωσαν τη μεταμόρφωσή του στο γεγονός ότι υπήρξε ένας από τους πρώτους και πιο αφοσιωμένους followers του μακαριστού Χριστόδουλου. Με αυτόν τον δάσκαλο έκατσε, τέτοια γράμματα έμαθε. Αλλοι πάλι απέδωσαν τη φιλελεύθερη αλλαγή του τότε ιερωμένου στην άνθηση του Διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το πηγαίο ενδιαφέρον του για τις νέες τεχνολογίες. Ο Κονάνος επινόησε για τον εαυτό του την εικόνα του ιερέα της διπλανής Facebook page. Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα άλλωστε μπορούσε να μεταδώσει με ακόμα μεγαλύτερη ζέση και σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό τον λόγο του Θεού. Οχι ότι δηλαδή δεν αξιοποίησε και πιο συμβατικά και παλιομοδίτικα μέσα.
Από το 2006 μέχρι το 2014 διατηρούσε τη δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο «Αθέατα Περάσματα» στη συχνότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τι τον ανάγκασε να αφήσει το μετερίζι του στα ερτζιανά; Εκείνοι που δεν είδαν με θετικό μάτι τη σπάνια για ρασοφόρο απήχηση και διείσδυσή του. Ο Κονάνος είχε πετύχει να γίνει ο παπάς που οι πιστοί και κυρίως οι άπιστοι μπορούσαν να ακουμπήσουν, εκείνος που ήξεραν ότι θα τους απαντούσε με παρονομαστή όχι μόνο το γράμμα του χριστιανικού λόγου, αλλά βάζοντας στην εξίσωση τον παράγοντα της ανθρώπινης, θνητής, ενίοτε ποταπής και χαμερπούς φύσης.
konanos_in__1_
Ως ιερέας ήταν σεβάσμιος, προσιτός και ιδιαιτέρως λαοφιλής. Ομως, όπως λένε όσοι τον ξέρουν, δεν άφηνε περιθώρια να διακρίνεις τη σεξουαλική του ταυτότητα καθότι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και διακριτικός συνάμα. Δεν έθιγε ποτέ το θέμα της ομοφυλοφιλίας και δεν έδινε δικαιώματα να τον σχολιάσουν. Στη φωτογραφία πάνω με τον νυν Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο εν ώρα θείας λειτουργίας

Παπα-σταρ

Η αλήθεια είναι πως για πολλούς στην Εκκλησία ο Κονάνος ενσάρκωνε με αξιώσεις τη μύγα μες στο γάλα. Ο λόγος; Το γεγονός ότι μιλούσε -και εξακολουθεί να μιλά- χωρίς παρωπίδες για θέματα που η ορθόδοξη πίστη αντιμετωπίζει ακόμα ως ταμπού, όπως λόγου χάρη ο έρωτας, το διαζύγιο ή οι αμβλώσεις. Εντάξει, ως γνήσιος influencer πια μπορεί να κερδίζει views ακόμα και όταν ασχολείται με κάτι ασήμαντο και πεζό, όπως το να εκθειάζει για παράδειγμα το άρωμα του γιασεμιού που κάνει τα ρουθούνια του να σπάσουν.

Σημασία έχει η ευγλωττία, η ευφράδεια και το πηγαίο στον λόγο του. Πάντως, γεγονός είναι ότι στα χρόνια που υπηρέτησε την Εκκλησία ο Κονάνος εκκολάφθηκε με τη φρενήρη ταχύτητα που το κάνουν οι ποπ σταρ. Μπορεί να μη μοίραζε αυτόγραφα και να μη διερρήγνυε τα ιμάτιά του, όμως κατά το κοινώς λεγόμενο έδινε πόνο στις ομιλίες του στην Ελλάδα και την Κύπρο, κατάφερνε να μιλά στην καρδιά καθενός ξεχωριστά από τους εκατοντάδες θιασώτες των απειράριθμων δημόσιων εμφανίσεών του και άφηνε ένα κομμάτι του στους groupies μέσω των βιβλίων του που συνήθως πωλούνταν στο περιθώριο των ομιλιών του.

Μάλιστα πολλοί ήταν εκείνοι που τον είχαν ψέξει για εργαλειοποίηση του εκκλησιαστικού χώρου και του λόγου του Θεού προς ίδιον όφελος. Υπήρξαν ακόμα και φήμες ότι ο Κονάνος υποχρέωνε ενορίες που τον καλούσαν να προαγοράσουν στοκ των εκδόσεών του, το οποίο ακόμα κι αν έμενε απούλητο, ο ίδιος δεν θα ζημιωνόταν. Κανείς, από την άλλη, δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι παραπάνω φήμες διαδόθηκαν από εκείνους που εποφθαλμιούσαν το χάρισμα και τη χημεία του με τις μάζες. Αλλά αυτό δεν γίνεται πάντα με τα λαϊκά είδωλα;

Η σεξουαλική ταυτότητα

Ο πρώην ιερωμένος μάλιστα μοιάζει να ανεβαίνει level με την επιλογή του να μιλήσει για τη σεξουαλική ταυτότητά του, τερματίζοντας την επίδοσή του στην κλίμακα του αμφιλεγόμενου. Οχι βέβαια ότι ο ίδιος ανήκει στη σχολή σκέψης «τι θα πει ο κόσμος». Αντιθέτως, μοιάζει να έχει περάσει προ πολλού αυτό το εξελικτικό στάδιο, γεγονός που μαρτυρούν και τα λόγια που διάλεξε για να μιλήσει για την ομοφυλοφιλία: «Είναι απλό, κι ας φαίνεται πολύπλοκο. Είναι ανθρώπινο, κι ας το βαφτίζουν τερατώδες. Είναι η αλήθεια πολλών ανθρώπων στον πλανήτη μας, κι ας το ονομάζουν κάποιοι άλλοι "ανωμαλία". Είναι αυτό που είναι!».

Αξίζει να σημειώσει ακόμα κανείς πως εκτός από την προσπάθεια που κάνει για να θρέψει την ψυχή των ακολούθων του ή τέλος πάντων όσων βρίσκουν απάγκιο, παρηγοριά και ελπίδα στα ευζωιστικά μάντρα του, όπως το «Η πηγή όλων μας είναι ίδια. Ο πυρήνας μας είναι μονάχα αγάπη και φως», επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο και για τη θρέψη του σώματός τους.

Αλλά τι σόι life coach είσαι αν αντιμετωπίζεις τον άνθρωπο αποσπασματικά και όχι ως όλον; Παρεμπιπτόντως, στα βιβλία του Κονάνου οι «ασκήσεις» που προτείνει υπάρχουν σε μορφή QR Code ώστε να μπορεί να ανατρέξει κανείς σ' αυτές απλά σκανάροντας με το κινητό του τηλέφωνο.

Τίποτα δεν είναι συνηθισμένο στην περίπτωση του Κονάνου. Ο ίδιος εκτός από Θεολογία σπούδασε και Διατροφολογία, επιστήμη με την οποία ασχολήθηκε παράλληλα με τη θητεία του ως κληρικός και εξακολουθεί να καταπιάνεται ακόμα. Οπως κάθε γκουρού οφείλει, έτσι και ο 53χρονος πρώην ιερωμένος έχει επινοήσει τη δική του μέθοδο διατροφής, μέσω της οποίας ισχυρίζεται ότι μπορεί κανείς να πετύχει απώλεια βάρους 5-7 κιλών τον μήνα - και μάλιστα χωρίς υπόνοια γουργουρίσματος στομαχιού και αισθήματος πείνας. Ετσι, μια διατροφή την οποία θα μπορούσε καθ' υπερβολήν και με μια ιδέα ειρωνείας να χαρακτηρίσει κάποιος θεόπνευστη δεν θα μπορούσε να έχει κανένα άλλο όνομα παρά «Τέλεια Διατροφή». Πάντως, παρότι ο Κονάνος έχει βγει από το μαντρί της Εκκλησίας -κι ακόμα παραμένει αλώβητος από λύκους-, τα αποτελέσματα του διατροφικού σχήματος που έχει δημιουργήσει με συνεργάτες του ακούγονται τουλάχιστον θαυματουργά.

Εδώ που τα λέμε, ακόμα και ο ίδιος δεν είναι παρά χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός εντυπωσιακού «Πριν» και «Μετά», μόνο που στην περίπτωσή του ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν έχασε, αλλά βγαίνει κερδισμένος, πιο ήρεμος και σοφός, αναμφίβολα -και αναπολογητικά πια, αφού δεν έχει να λογοδοτήσει στην Ιεραρχία- λαοφιλέστερος. Λέτε να έβαλε ο Θεός το χέρι του ή μήπως πρόκειται για ξεκάθαρη παγίδα του όξω από 'δω;


Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται αξιολόγηση και από τους πολίτες στο Δημόσιο μέσω πλατφόρμας σαν το Tripadvisor


Νέα ανάρτηση Κασσελάκη: Είμαι ενθουσιασμένος από την ανταπόκρισή σας


Η Κλέλια Ανδριολάτου κολυμπά σχεδόν γυμνή στη Λίμνη Δόξας


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης