Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Δεύτερη νύχτα αγωνίας σε τρία πύρινα μέτωπα - Πώς θα εξελιχθούν οι άνεμοι μέχρι το πρωί

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Δεύτερη νύχτα αγωνίας σε τρία πύρινα μέτωπα - Πώς θα εξελιχθούν οι άνεμοι μέχρι το πρωί

Οι προσπάθειες κατάσβεσης έχουν επικεντρωθεί σε Νίψα, Δωρικό και Αμφιτρίτη - Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική τη Δευτέρα - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

alexandroupoli-makk
Τιτάνια μάχη με τις φλόγες, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, δίνουν για δεύτερο βράδυ στην Αλεξανδρούπολη πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι που προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης έχουν επικεντρωθεί σε Νίψα, Δωρικό και Αμφιτρίτη ενώ καταβάλονται επίσης προσπάθειες για να θωρακιστεί η βιομηχανική ζώνη της Αλεξανδρούπολης. 

Ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε ότι θα είναι μία δύσκολη νύχτα καθώς στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης και δημιουργούν αναζοπυρώσεις. Πρόσθεσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Δείτε βίντεο από τη Νίψα:


Κλείσιμο
Το μέτωπο νοτια της Νιψας

Αυτό είναι το μέτωπο από τον οικισμό της Νίψας όπως φαίνεται από την Εγνατία Οδό.


Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής


Οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν νωρίτερα 16 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.

evros-in


Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Δείτε βίντεο από το Δωρικό:

Δωρικό η φωτιά βρίσκεται πίσω από τα σπίτια


 Meteo: Επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τη Δευτέρα

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας METEO/EAA, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς αναμένεται να παρουσιάσουν μικρή βελτίωση κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (20.08.2023/20:00 - 21.08.2023/04:00), επιδεινούμενες από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Αιτία των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή σχετική υγρασία και οι ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως με βάση τα προγνωστικά στοιχεία, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται από νωρίς το πρωί της Δευτέρας να παραμείνει σε επίπεδα κάτω του 10 % σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, δυσχεραίνοντας έτσι τον έλεγχο της φωτιάς και ευνοώντας την περαιτέρω εξάπλωση της.

meteo
meteo1


Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική τη Δευτέρα - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή τίθεται το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Αττικής και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, λόγω του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ταυτόχρονα, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Από την Πυροσβεστική παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη 2

Πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη 1


Εκκενώσεις πέντε οικισμών


Λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά έχουν εκδοθεί από χθες συνολικά εννέα μηνύματα από το 112 εκ των οποίων τα τέσσερα την Κυριακή.

Το πρώτο στις 12:40 για την ενημέρωση των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης για την προστασία τους από τους αναδυόμενους καπνούς, το δεύτερο στις 13:43 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Μοναστήρι και Δορίσκος προς Φέρρες, το τρίτο στις 13:55 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαΐστρου προς Αλεξανδρούπολη και το τέταρτο στις 15:25 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Άβαντος προς Αλεξανδρούπολη.

Τρεις τραυματίες πυροσβέστες

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχουν διακομιστεί τρεις πυροσβέστες που επιχειρούσαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Έβρο.

Ειδικότερα, ένας πυροσβέστης διακομίστηκε λιπόθυμος από τη περιοχή Νίψα, ένας πυροσβέστης με πιθανό κάταγμα κάτω άκρου από τη περιοχή Αγνάντια και ένας εγκαυματίας πυροσβέστης από τη βάση του ΠΣ Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είχε ήδη μεταφερθεί από συναδέλφους του.

Κλειστή η Εγνατία Οδός

Λόγω της πυρκαγιας εκεί έχει κλείσει ξανά η Εγνατία Οδος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης και η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, η Hellenic Train ανακοίνωσε την πλήρη κατάργηση των λεωφορείων ππυ εκτελούν το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωκίδα: Μπροστά στην κόρη της απανθρακώθηκε 67χρονη οδηγός ΙΧ σε σύγκρουση με πούλμαν

Γαύδος: «Πόλεμος» για τον τελευταίο παράδεισο των γυμνιστών - Δεν τους θέλει η δήμαρχος, απαντούν με «τσιτσίδια και ντυμένα, όλα ενωμένα»

Ο Τζίμι Κάρτερ και η σύζυγός του είναι πια «κοντά στο τέλος της ζωής τους»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης