Άρειος Πάγος: Η πρόεδρος ζητά προσοχή από τους δικαστές για τις παράνομες καταλήψεις των παραλιών

Άρειος Πάγος: Η πρόεδρος ζητά προσοχή από τους δικαστές για τις παράνομες καταλήψεις των παραλιών

Κατεπείγον έγγραφο από την Ιωάννα Κλάπα προς τους δικαστές όλης της χώρας για τις παράνομες καταλήψεις των παραλιών

ksaplwstres-mak
Την προσοχή των δικαστικών λειτουργών κατά το χειρισμό υποθέσεων που αφορούν σε παράνομη κατάληψη του αιγιαλού, εφιστά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα με κατεπείγουσα ανακοίνωσή της προς τους διευθυντές τα πρωτοδικεία όλης της χώρας. 

Σε αυτήν, η κ. Κλιάπα ζητά να τηρηθεί «η αρχή της νομιμοτητας» για το αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών στις ελεύθερες παραλίες.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωσή της προς τους δικαστές (το σχετικό έγγραφο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου), η κυρία Κλάπα αναφέρει:

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι αιγιαλοί και και οι παραλίες είναι δημόσια (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστα. Κύριος προορισμός τους, ως κοινόχρηστα, είναι «η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού σε αυτά, καθώς και επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, λίμνη ή ποταμό».

Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια του θέρους του τρέχοντος έτους, οι κατά νόμο αρμόδιες αρχές διενεργούν, επί καθημερινής βάσεως, εντατικούς και ενδελεχείς έλεγχους σε όλη τη χώρα, για την διαπίστωση των παράνομων καταλήψεων αιγιαλού και παραλίας, συμπεριλαμβανομένων και των παραλιμνίων ή παραποτάμιων εκτάσεων, από επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης και ιδιώτες, συνέπεια των οποίων έχει προκληθεί έντονη κοινωνική αναστάτωση από τους πολίτες, που διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή την ανεμπόδιστη, κατά το Σύνταγμα, χρήση αιγιαλού και παραλίας.

Οι έλεγχοι αυτοί είχαν και έχουν ως συνέπεια, σε περίπτωση διαπίστωσης της σχετικής παράβασης, εκτός των λοιπών κυρώσεων, την έκδοση σε βάρος των παραβατών πρωτόκολλων διοικητικής αποβολής, απομάκρυνσης κινητού εξοπλισμού και προσωρινών εγκαταστάσεων ως και την επιβολή προστίμων.

Σας εφιστάται η προσοχή, όπως, κατά την ενώπιον σας συζήτηση ένδικων βοηθημάτων εκ μέρους των θιγέντων εκ των ως άνω μέτρων προσώπων και δη κατά την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών, Επιδεικνύετε, όπως οφείλετε, μετ´ ακρόαση αμφοτέρων των αντίδικων μερών, τη μέγιστη δυνατή προσοχή και επιμέλεια, με γνώμονα, προεχόντως, την τήρηση της αρχής της νομιμότητας, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των αγαθών του κοινωνικού συνόλου.

Παρακαλούμε, λόγω του κατεπείγοντος ζητήματος, όπως ενημερωθούν άμεσα όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί των υπηρεσιών, των οποίων προίσταστε».


Ειδήσεις σήμερα:

Προκαλεί η Τουρκία για την επίθεση στην Πράσινη Γραμμή: «Φταίνε οι Ελληνοκύπριοι, κάναμε ένα ανθρωπιστικό έργο»

Ρωσικός πύραυλος χτύπησε Πολυτεχνείο και θέατρο στο Τσερνίχιβ - Επτά νεκροί και 42 τραυματίες

Τήρηση της νομιμότητας για το «αυτονόητο δικαίωμα» στις ελεύθερες παραλίες, ζητά από τους δικαστές η πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης