Νέα Φιλαδέλφεια: «Ιδιώνυμο» και ποινές χωρίς αναστολή ζητά η ΕΛ.ΑΣ. για τους χούλιγκανς

Νέα Φιλαδέλφεια: «Ιδιώνυμο» και ποινές χωρίς αναστολή ζητά η ΕΛ.ΑΣ. για τους χούλιγκανς

Αυστηροποίηση ποινών θέλει η Αστυνομία για την οπαδική βία - Όπλο θα θεωρείται ο σουγιάς έξω από το γήπεδο - Τα μέτρα που εξετάζονται

gipedo-mak
Η δολοφονική επίθεση των Κροατών χούλιγκανς με Έλληνες συνεργούς στη Νέα Φιλαδέλφεια, από την οποία επήλθε η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη αναμένεται να αλλάξει πολλά στην αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων τόσο από τις Αρχές, όσο και από την Δικαιοσύνη. 

Η ΕΛ.ΑΣ. προτείνει, η οπαδική βία να γίνει ιδιώνυμο αδίκημα για όσους συλλαμβάνονται. Παράλληλα, η Αστυνομία θέλει να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για το συγκεκριμένο αδίκημα και να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Αυτό που επιθυμούν να γίνει είναι πως ακόμα και αν καταδικαστεί κάποιος για 30 ημέρες, να οδηγείται στη φυλακή

Παράλληλα, οι Αρχές θέλουν οι ΠΑΕ να έχουν την ευθύνη όταν οι οπαδοί τους συμμετέχουν σε επεισόδια και να επιβάλλοντες βαριές ποινές σε βάρος τους. Μια από τις ποινές που είναι στο τραπέζι είναι ακόμα και η στέρηση έδρας αν έχουν ευθύνη σε επεισοδια

Όσον αφορά στους συνδέσμους, η ΕΛ.ΑΣ. θέλει ο αριθμός τους να αποφασίζεται με πληθυσμιακά κριτήρια. Ενώ, ακόμα και αν κάποιος κρατά σουγιά έξω από γήπεδο, να θεωρείται όπλο και να συλλαμβάνεται.

Το σχέδιο για την αθλητική βία

Τη διαβάθμιση του κινδύνου κάθε αγώνα από τους αστυνομικούς προκειμένου στη συνέχεια να λαμβάνουν και τα ανάλογα μέτρα περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας προς εφαρμογή των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη σκιά της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή από Κροάτες χούλιγκανς και τους Έλληνες συνεργούς τους.

Στο πλαίσιο αυτό κάθως αθλητική συνάντηση θα μπαίνει στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών που σχεδιάζουν τα εκάστοτε μέτρα και θα χαρακτηρίζεται «κίτρινη», «πορτοκαλί» ή «κόκκινη» ανάλογα με αν το επίπεδο εκτίμησης κινδύνου θα κρίνεται χαμηλό, μεσαίο ή ανώτερο, αντίστοιχα.

Με βάση τα «χρώματα» αυτά, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, θα προσαρμόζεται για κάθε αγώνα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της αστυνομίας, τα μέτρα ασφαλείας που θα λαμβάνει και ο αριθμός των αστυνομικών που θα τα υλοποιούν.

Η πρόταση αυτή ήταν μια από αυτές που κατατέθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνου Λογοθέτη, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις από πλευράς Αστυνομίας για τα μέτρα που προωθούνται μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αθλητική βία.

Στο τραπέζι έπεσε, επίσης, κατά πληροφορίες και αυτή για ποινές που θα λειτουργούν αποθαρρυντικά για τους παραβάτες, ενώ επί τάπητος τέθηκαν οι τρόποι ελέγχου στις εισόδους των αθλητικών χώρων, καθώς η ΕΛΑΣ αναλαμβάνει, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον έλεγχο στις θυρες των οργανωμένων οπαδών που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επιτελείς της ΕΛΑΣ και οι επικεφαλής όλων των αστυνομικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με τα γήπεδα και συγκεκριμένα οι γενικοί Διευθυντές Τάξης και Ασφάλειας, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς χώρους, οι Γενικοί Διευθυντές των περιφερειακών διοικήσεων που εδρεύουν μεγάλες ΠΑΕ και υπάρχουν γήπεδα και άλλοι παράγοντες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης