Ιός Δυτικού Νείλου: «Καλπάζει» σε 8 πόλεις, 1.400 κρούσματα, πώς θα προστατευτούμε

Ιός Δυτικού Νείλου: «Καλπάζει» σε 8 πόλεις, 1.400 κρούσματα, πώς θα προστατευτούμε

Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται 72χρονη - Δύο νεκροί - Στο «κόκκινο» οκτώ πόλεις σε έξι περιφέρειες της χώρας

kounoupi-mak
Αισθητή έκανε την παρουσία του ο Ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, μετά από μια περίοδο σχετικά χαμηλής κυκλοφορίας, με σημείο αναφοράς τα στοιχεία του Μαΐου μέχρι και τα τέλη του Ιουνίου.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας επιδημιολογικής επιτήρησης, τρία άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν με επιπλοκές λόγω της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, ένα εκ των οποίων σε ΜΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, μια 72χρονη γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Γι' αυτό, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας μετά τη διάγνωση κρούσματος ιού του Δυτικού Νείλου βρίσκεται αιμοδοτικά σε καραντίνα από το περασμένο Σάββατο.

Άλλα δύο άτομα ηλικίας άνω των 80 χρόνων έχουν χάσει τη ζωή τους.

Κλείσιμο
Με τη δήλωση του κρούσματος στον ΕΟΔΥ ενημερώθηκε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, που σύμφωνα με το πρωτόκολλο έθεσε από το Σάββατο 29 Ιουλίου την περιοχή της Λάρισας, όπως και την Ημαθία, σε καραντίνα, ενημερώνοντας νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλίας αλλά και της Θεσσαλονίκης που είχαν πάρει αίμα από το Τμήμα Αιμοδοσίας του ΓΝ Λάρισας να προχωρήσουν σε ελέγχους των μονάδων αίματος και των παραγώγων τους. Παράλληλα, ειδικό αυτοκίνητο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας μετέφερε δείγματα μονάδων αίματος και παραγώγων των τελευταίων δύο εβδομάδων για έλεγχο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ στο εξής όλοι όσοι αιμοδοτούν τόσο στο Γενικό όσο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα εξετάζονται για ιό του Δυτικού Νείλου.

Συνολικά, τα κρούσματα της λοίμωξης υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς από την περασμένη Τρίτη μέχρι και σήμερα καταγράφηκαν 8 νέα κρούσματα έναντι των 3 που είχαν αναφερθεί την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, αυξάνοντας τις περιπτώσεις της λοίμωξης σε 11. Από αυτά, τα δέκα ήταν πιο σοβαρά, αφού παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση).

Αναφορικά με τις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε αυτές περιλαμβάνονται οικισμοί στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Λάρισας, Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Καρδίτσας και Καβάλας. Έντονη, ωστόσο, χαρακτηρίζεται η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου σε οκτώ δήμους: Νέστου, Καρδίτσας, Μουζακίου, Παλαμά, Λαρισαίων, Βέροιας, Πέλλας και Ηράκλειας.

Συγκεντρωτικά, πάνω από 1400 άτομα έχουν μολυνθεί στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Ο ιός βέβαια απασχολεί κάθε καλοκαίρι τις υγειονομικές αρχές της χώρας μας, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το προηγούμενο καλοκαίρι (2022) διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν 286 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 184 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2022, αναφέρθηκαν 1.133 κρούσματα και 92 θάνατοι εξαιτίας λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καταρρίπτοντας το «ρεκόρ» από το 2018, χρονιά που η νόσος ήταν σε επιδημική έξαρση, σύμφωνα με το ECDC.

Αντίστοιχα, το ECDC στις αρχές του καλοκαιριού είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου για το κουνούπι «τίγρης» και το Αιγυπτιακό κουνούπι, επισημαίνοντας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στην Ευρώπη για εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Πώς θα προστατευτούμε - Τι να προσέξουμε

Έχοντας ως δεδομένο ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, η νόσος μπορεί να προληφθεί με την εφαρμογή των γνωστών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, συνιστάται να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των εντόμων και ειδικότερα:

- Να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), καθώς και σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και δυσχεραίνει την προσέγγισή τους.
- Να φοράτε κατάλληλα (μακριά) ρούχα.που καλύπτουν όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος. Πιο κατάλληλα είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
- Να ποτίζετε -κατά προτίμηση- τις πρωινές ώρες, για να μειώσετε την έκθεσή σας στα κουνούπια κατά τη διάρκεια του ποτίσματος.
- Φροντίστε να μη μένουν στάσιμα νερά σε κανέναν χώρο του σπιτιού, έτσι ώστε να περιοριστούν οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών.

Ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (όπως π.χ. κακοήθειες, αιματολογικές διαταραχές, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, νεφρική νόσο, κατάχρηση αλκοόλ, γενετικούς παράγοντες, μεταμοσχευθέντες ασθενείς κ.α.) θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από κουνούπια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επισημαίνουν επίσης ότι σε κάθε κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν 140 άτομα που έχουν μολυνθεί αλλά είτε έχουν ήπια συμπτωματολογία, είτε είναι ασυμπτωματικοί.

Μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2 έως και 14 ημέρες μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, γενικευμένη αδυναμία και πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις (εικόνα γριπώδους συνδρομής), ή και συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Λιγότερο από το 1% αναπτύσσει τη σοβαρή μορφή της νόσου.

Ειδήσεις σήμερα

Χειμερινός... καύσωνας σε Χιλή και Αργεντινή - Ρεκόρ ζέστης με 37 βαθμούς Κελσίου


Εικόνες ντροπής στο Κτηματολόγιο Αθηνών με ουρές 12 ώρες πριν ανοίξει – Δείτε βίντεο


Ariana Viera: Η 26χρονη Miss Βενεζουέλα σκοτώθηκε σε τροχαίο - Είχε ανεβάσει βίντεο για την κηδεία της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης