ΕΜΠ: Εγκρίθηκαν τέσσερις προτάσεις για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0)

ΕΜΠ: Εγκρίθηκαν τέσσερις προτάσεις για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0)

Εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση και οι τέσσερις προτάσεις που υπέβαλε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και οι οποίες εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0)

politechnio_ktirio_averof
Σημαντική είναι η επιτυχία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου  καθώς εγκρίθηκαν όλες οι προτάσεις που υπέβαλε στις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ)  «Εμβληματικές δράσεις σε διαθεματικές επιστημονικές περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον για τη σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και του πίνακα  κατάταξης των αιτήσεων χρηματοδότησης  οι προτάσεις του ΕΜΠ που υποβλήθηκαν εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) και καλύπτουν τις ακόλουθες διαθεματικές περιοχές:
1.Ψηφιακοί βιοδείκτες πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και πρόγνωσης χρόνιων νοσημάτων.
2. Πράσινη Ναυτιλία.
3. Βελτιστοποίηση διαδικασιών παραγωγής με Cyber-Physical Systems.
4. Πλατφόρμα διαχείρισης έξυπνης πόλης.


Στην ανακοίνωση του Πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή επισημαίνεται ότι «Η συμμετοχή του κάθε Ιδρύματος – ΑΕΙ, Ερευνητικού Κέντρου – έπρεπε να περιορίζεται σε μία πρόταση ανά διαθεματική περιοχή, είτε ως συντονιστής ή ως εταίρος. Η συγκεκριμένη προϋπόθεση, αν και περιόρισε πολύ τη δυνατότητα τελικής υποβολής αξιόλογων προτάσεων, οδήγησε σε ένωση δυνάμεων μεταξύ των ερευνητικών ομάδων των διαφόρων ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων, που υπέβαλαν κοινή πρόταση στο ίδιο διαθεματικό πεδίο. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΜΠ υπέβαλε τέσσερις προτάσεις έργων από τις διάφορες Σχολές του και η συμμετοχή του στέφθηκε με πλήρη επιτυχία, καθώς εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση και οι τέσσερις προτάσεις, σε δύο (2) από τις οποίες το ΕΜΠ είναι Συντονιστής Έργου».

Η ταυτότητα των τεσσάρων προτάσεων:
Αναλυτικά, οι τέσσερεις προτάσεις έργων του ΕΜΠ που εγκρίθηκαν είναι οι ακόλουθες:

1. «SAFE-AORTA: Σύστημα Υποστήριξης Κλινικών Αποφάσεων για τη Νόσο των Ανευρυσμάτων Κοιλιακής Αορτής Βασισμένο σε Μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης», με εταίρους το ΕΜΠ – Συντονιστή, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ειδικότερα, από το ΕΜΠ συμμετέχουν οι Σχολές: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Καθ. Γ. Ματσόπουλος, Συντονιστής Έργου-Επιστημονικός Υπεύθυνος. Μηχανολόγων Μηχανικών, Εργαστήριο Βιορευστομηχανικής & Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Επ. Καθ. Χ. Μανόπουλος. (Προϋπολογισμός: 2.457.948,50€).

2. “Πράσινη Ναυτιλία Μηδενικού Ανθρακικού Αποτυπώματος”, με εταίρους το ΕΜΠ – Συντονιστή, το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, την Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ειδικότερα, από το ΕΜΠ συμμετέχει η Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Καθ. Δ. Λυρίδης, Συντονιστής Έργου - Επιστημονικός Υπεύθυνος. (Προϋπολογισμός: 2.455.037,22€).

3. “Greece4.0 – Δίκτυο Αριστείας για την Ανάπτυξη, Διάδοση και Εφαρμογή Τεχνολογιών Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Ελληνική Μεταποιητική Βιομηχανία” με εταίρους το Πανεπιστήμιο Πατρών – Συντονιστή, το ΕΜΠ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ειδικότερα, από το ΕΜΠ συμμετέχουν οι Σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Καθ. Γ. Μέντζας, Επιστημονικός Υπεύθυνος. Μηχανολόγων Μηχανικών, Καθ. Σ. Πόνης. Χημικών Μηχανικών, Καθ. Χ. Σαρίμβεης. (Προϋπολογισμός: 2.452.985,00€).

4. “Πλατφόρμα Αναφοράς για τη Συνέργεια και Διαχείριση Ετερογενών Οικοσυστημάτων Έξυπνων Πόλεων” με εταίρους το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) - Συντονιστή, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, από το ΕΜΠ συμμετέχει η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Καθ. Ι. Ψαρράς, Επιστημονικός Υπεύθυνος. (Προϋπολογισμός: 2.457.386,59€).


Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρή στα 39 της Ρωσίδα influencer μετά από ακραία vegan διατροφή - Πέθανε από «ασιτία»;


Οι νέες κατηγορίες κατά του Τραμπ που «πυροδότησε με ψέματα την εισβολή στο Καπιτώλιο» - Τι ποινές αντιμετωπίζει

Ζήσαμε τον θερμότερο Ιούλιο της τελευταίας 14ετίας στην κεντρική και νότια Ελλάδα - Τα στοιχεία για την Αθήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης