Φωτιά στη Ρόδο: Εικόνες απόλυτης καταστροφής κατέγραψε drone μετά την πυρκαγιά

Φωτιά στη Ρόδο: Εικόνες απόλυτης καταστροφής κατέγραψε drone μετά την πυρκαγιά

Εκτός από το πευκοδάσος στάχτη έγιναν και ελαιώνες κάποιοι από τους οποίους χρονολογούνται από την εποχή του Κλεόβουλου του Λίνδιου - Τα νεότερα για το μέτωπο στην Κέρκυρα

fotia1
Τραγική η εικόνα από το πέρασμα του πύρινου ποταμιού που έπνιγε όλες αυτές τις ημέρες το παρθένο δάσος στο Βάτι της Ρόδου.

Λίγες ώρες μετά τις προσπάθειες κατάσβεσης και το σκηνικό δεν θυμίζει σε τίποτα το καταπράσινο τοπίο με το πευκοδάσος και τους ατελείωτους ελαιώνες με κάποιους από αυτούς η παράδοση να τους θέλει να χρονολογούνται από την εποχή του Κλεόβουλου του Λίνδιου.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr o φωτογράφος Σπύρος Τσαμπικάκης η καμένη έκταση είναι τεράστια με τις πρώτες εκτιμήσεις να την υπολογίζουν στο 30 με 35% της συνολικής επιφάνειας του νησιού.
Φωτιά στη Ρόδο: Εικόνες απόλυτης καταστροφής κατέγραψε drone μετά την πυρκαγιά

«Η έκταση που έχει καεί σε όλη την περιοχή, είναι τεράστια με το drone καταφέραμε να δείξουμε το 1/5 της περιοχής που έχει καεί. Αυτό που λένε πως έχει καεί το 10% της συνολικής επιφάνειας του νησιού για μένα είναι μεγάλο ψέμα, τουλάχιστον το 30 με 35% είναι. Έχει καεί το μεγαλύτερο μέρος της δασικής έκτασης. Μιλάμε για παρθένο δάσος, μόνο κάτι δρόμους πυρόσβεσης είχε» τονίζει στο protothema.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο νωρίς το πρωί υπήρξε στο Βάτι αναζωπύρωση της φωτιάς ωστόσο κατάφεραν και την έσβησαν γρήγορα πριν επεκταθεί. «Σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς όλες αυτές τις ημέρες παίζει η γενναιότητα των εθελοντών. Παιδιά 20χρονα ρίχνονται στην μάχη με τις φλόγες και τα δίνουν όλα για να σώσουν ό,τι μπορούν εδώ και πέντε έξι μέρες. Αν περιμέναμε από δήμο και περιφέρεια φοβάμαι πως θα ήταν ακόμα χειρότερα τα πράγματα».
fotia_2

Εν τω μεταξύ, έξι δημοτικές ενότητες της Ρόδου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει το νησί.

Πρόκειται για τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλουδών, Αφάντου και Αρχαγγέλου, με απόφαση που εκδόθηκε προχθές.

Την περασμένη εβδομάδα, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου και την περασμένη Κυριακή η Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου.

Με τις νέες αποφάσεις, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί όλο το νησί της Ρόδου.

Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cuc01gy7hyux)

Υπενθυμίζεται ότι στη Ρόδο, η κατάσταση για ακόμη μία νύχτα, ήταν δύσκολη, με όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, μαζί με εθελοντές και κατοίκους, να καταβάλλουν με αμείωτη ένταση προσπάθειες, κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να ανακόψουν τα μέτωπα της φωτιάς.

Τα ενεργά μέτωπα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρίσκονται στο νότιο και νοτιοανατολικό κομμάτι, εστιάζονται δηλαδή στην περιοχή της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις από αέρος αεροσκάφη και ελικόπτερα τα οποία συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης μαζί με τις επίγειες δυνάμεις.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cubzzxcx5lwh)


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cubxyanovp7l)


Δύο ενεργά μέτωπα στην Κέρκυρα


Σε δύο ενεργά μέτωπα ,σε δύσβατες περιοχές, δίνουν σήμερα μάχη με τις φλόγες πυροσβέστες και εθελοντές. Παράλληλα από το πρωί επιχειρούν και εναέρια μέσα , προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πυρκαγιά ,καθώς υπάρχει ο φόβος μεγάλης αναζωπύρωσης με την αλλαγή του καιρού το απόγευμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένονται να φυσήξουν βορειοδυτικοί άνεμοι στην περιοχή.

Μετά τις δύσκολες ώρες που έζησαν οι κάτοικοι στις Λούτσες ,το Σύκι και την Ημερολιά, σήμερα επιστρέφουν στα σπίτια τους όλοι ηλικιωμένοι οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί. Οι νεότεροι κάτοικοι είχαν μείνει στους οικισμούς και ήταν μεγάλη η βοήθεια που προσέφεραν στους πυροσβέστες . Η πυρκαγιά στην Β.Α Κέρκυρα ,δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα εθελοντισμού σε όλο το νησί. Ευαισθητοποιημένοι πολίτες κάθε ηλικίας και με ό,τι μέσον διαθέτει ο καθένας ,καταφθάνουν από χθες στα επίμαχα σημεία για να βοηθήσουν, ενώ σε όλα τα χωριά δημιουργούνται ομάδες πολιτών για να περιπολούν μέρα νύχτα στην περιοχή τους .Η δημοτική αρχή Βόρειας Κέρκυρας κατηγορηματικά επισημαίνει πως η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cubxprqh3a0h)


Ποιες περιοχές είναι σε κατάσταση συναγερμού

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται σήμερα για έξι περιφέρειες της χώρας

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για σήμερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)

- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Κρήτης

- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)

- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)

- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)

- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

Ειδήσεις σήμερα:

Πτώση Canadair: «Όλο το καλοκαίρι έσβηνε φωτιές, επιχειρούσε σε πολλά μέτωπα», λέει η νονά του 34χρονου πιλότου

Τεκτονική Στοά: Μέσα στο «παρασκευαστήριο» εκρηκτικών του βομβιστή της Τεκτονικής Στοάς - Δείτε φωτογραφίες

Canadair: Πόσα αεροπλάνα έχει τώρα η Ελλάδα - Γιατί δεν μπορούμε να αγοράσουμε καινούργια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης