Φωτιά στην Κάρυστο: Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί - Ενισχύονται οι χερσαίες δυνάμεις

Φωτιά στην Κάρυστο: Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί - Ενισχύονται οι χερσαίες δυνάμεις

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να μετακινηθούν προς Κάρυστο - Aυτήν την ώρα στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι

karystos-m
Κορυφώνεται η αγωνία στην Κάρυστο της Εύβοιας καθώς λίγη ώρα μετά τις 21.00 το βράδυ της Κυριακής αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα και η πύρινη κόλαση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης μπόρεσαν να μετριάσουν το ένα από τα τρία μέτωπα ωστόσο όμως τα άλλα δύο κινούνται εξίσου απειλητικά βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, τη χαμηλή βλάστηση ενώ η κατάσταση στην περιοχή είναι αποπνικτική καθώς έχει γεμίσει με πυκνούς καπνούς ολόκληρη η περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή περίπου στις 20.30 ένα από τα πύρινα μέτωπα πλησίασε το χωριό Πλατανιστός και οι αστυνομικοί πρόλαβαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τους κατοίκους που βρέθηκαν κοντά στην παραλία.

Οι επίγειες πλέον δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία σε κρίσιμα σημεία για να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Κάρυστο. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έσπευσαν στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα για να επιχειρήσουν μέσα στη νύχτα.

Κλείσιμο
Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης στην ενημέρωση που πραγματοποίησε λίγο μετά τις 19.00 για τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών, ανέφερε ότι η πυρκαγιά είναι ιδαίτερα δύσκολη και ότι οι τρεις εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία.

Αναφέρθηκε επίσης στις εκκενώσεις των περιοχών Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός, έκανε έκκληση στους πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών και υπογράμμισε ότι στην Κάρυστο εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς ταυτόχρονα εκ των οποίων η μια εστία έχει ελεγχθεί και στις άλλες δύο, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 6 αεροσκάφη.

Το μήνυμα του 112

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση τεσσάρων οικισμών εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός στην Κάρυστο, καθώς η πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή ήταν εκτός ελέγχου.

Οι κάτοικοι καλούνται να μετακινηθούν προς Κάρυστο.
Κάρυστος Φωτιά


Νωρίτερα, ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος μιλώντας στο evima.gr, είχε δηλώσει ότι «η φωτιά είναι πολύ μεγάλη, για αυτό και ζήτησα πριν από λίγο να εκκενωθεί το χωριό Ποτάμι».

Η κατάσταση κρίνεται από την πυροσβεστική ως ανησυχητική, καθώς αυτήν την ώρα στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

karystos-1
karystos-2
karystos-3

Πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης μίλησε στο evima.gr, λέγοντας πως, «η φωτιά είναι παρά πολύ μεγάλη, αυτή την ώρα φτάνω στο σημείο. Έχουμε ενεργοποιήσει όλο τον μηχανισμό, είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά εναέρια μέσα και ενισχύονται και οι επίγειες δυνάμεις ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε ότι μπορούμε μέχρι να πέσει η νύχτα. Θέλω όμως να τονίσω πως οι άνεμοι κάνουν ότι θέλουν στην περιοχή».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κελαϊδίτης σημείωσ επίσης ότι «μπορεί η φωτιά να απέχει 2 χιλιόμετρα από το χωριό (σημ. Πλατανιστός) ωστόσο έχει ισχυρό αέρα, χαμηλή βλάστηση, πολύ καπνό και αποπνικτική ατμόσφαιρα».

«'Εχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα οι επίγειες δυνάμεις. Ωστόσο όμως τα εναέρια μέσα, που υπήρχαν στην περιοχή, έχουν αποχωρήσει αυτή την ώρα» υπογραμμίζει και ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

Σύμφωνα με τον κ Σπανό έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης των χωριών μετά το μήνυμα που έχει αποσταλεί από το 112.

Την απομάκρυνση των κατοίκων συντονίζουν αυτή την ώρα οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο σε συνεργασία με την Πυροσβεστική. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα, καίγοντας δέντρα και χαμηλή βλάστηση.

Στο σημείο επιχειρούν ήδη 26 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν.

φωτογραφίες / video: www.karystiapost.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη σε τρία μέτωπα η πυρκαγιά στη Ρόδο - Μεγάλη αναζωπύρωση στο χωριό Ασκληπιείο

Κατέρρευσε τμήμα γέφυρας στην Περιμετρική της Πάτρας – Ένας νεκρός, πέντε τραυματίες και εγκλωβισμένοι - Δείτε βίντεο

Jet2 και TUI ακυρώνουν τις πτήσεις τους προς τη Ρόδο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης