Καύσωνας: Τα αίτια που τον προκαλούν - Δείτε σχεδιαγράμματα

Καύσωνας: Τα αίτια που τον προκαλούν - Δείτε σχεδιαγράμματα

Η ανάλυση του μετεωρολόγου Θεμιστοκλή Ιωάννου 

kayswnas-mak
Στα αίτια του καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Ελλάδα εστιάζει ο μετεωρολόγος Θεμιστοκλής Ιωάννου με ειδικά σχεδιαγράμματα.

Ειδικότερα εξηγεί τα εξής:

Στις περιπτώσεις καύσωνα, όπως αυτή που συμβαίνει αυτές τις μέρες, η τυπική ατμοσφαιρική κατάσταση στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα είναι αυτή που φαίνεται στο σχήμα, δηλαδή χαμηλές πιέσεις (L) καλύπτουν τη δυτική Ευρώπη, υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα ανέμων (jet stream - αεροχείμαρρος) στην περιοχή περίπου των Άλπεων και ανατολικότερα και υψηλές πιέσεις (H) καλύπτουν την Ελλάδα με το κέντρο τους λίγο δυτικότερα.

kauswnas1


Με την κατάσταση αυτή δημιουργούνται καθοδικές κινήσεις του αέρα στο χώρο των υψηλών πιέσεων (αντικυκλώνας) από τη μεσαία και ανώτερη ατμόσφαιρα προς την επιφάνεια, και επίσης δημιουργούνται καθοδικές κινήσεις του αέρα νότια του jet stream, επίσης προς την επιφάνεια.

kauswnas2
Κλείσιμο



Με την κάθοδο αυτή των αερίων μαζών από υψηλά προς την επιφάνεια παρατηρείται ισχυρή θέρμανσή τους λόγω συμπίεσής τους καθώς συναντούν μεγαλύτερες πιέσεις.

Όμως ταυτόχρονα λόγω υπερθέρμανσης της επιφάνειας της γης δημιουργούνται ισχυρά ανοδικά ρεύματα του αέρα. Τα ανοδικά αυτά ρεύματα σε ένα ύψος 1500 περίπου μέτρων συναντούν τα καθοδικά ρεύματα και κατά κάποιο τρόπο τα εμποδίζουν να κινηθούν προς την επιφάνεια, τα εξουδετερώνουν κατά κάποιο τρόπο.

Έτσι στο ύψος αυτό των 1500 μέτρων ουσιαστικά παραμένει ένα ζεστό στρώμα αέρα που περιβάλλει την Ελλάδα, ένας είδος αέρινου φούρνου. Το ζεστό αυτό στρώμα του αέρα ακτινοβολεί θερμότητα προς τη γη και έτσι παρατηρείται η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας.

kauswnas3


Συμβαίνει όμως οι ανοδικές κινήσεις του αέρα να μην είναι παντού της ίδιας δύναμης, και εκεί όπου αυτές είναι πιο αδύναμες υποχωρούν μπροστά στο καθοδικό ρεύμα που φτάνει έτσι μέχρι την επιφάνεια ανεβάζοντας τοπικά πολύ τη θερμοκρασία. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε, αν κάπου οι καθοδικές κινήσεις είναι πολύ ισχυρές ώστε να υπερνικούν τις ανοδικές.

Αυτός είναι ένας λόγος, εκτός και από άλλα αίτια τοπικά, που σε ορισμένες περιοχές σημειώνονται θερμοκρασίες σημαντικά υψηλότερες από τις άλλες περιοχές, ή, αν θέλετε, αυτή είναι μία από τις αιτίες που δεν ανεβαίνει ομοιόμορφα η θερμοκρασία σε όλες τις περιοχές.

Όταν πνέουν άνεμοι, αυτοί αποτελούν ανάσα δροσιάς, όταν είναι κυρίως βορειοανατολικοί που έρχονται από το Αιγαίο. Όμως με βορειοδυτικούς ανέμους τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα, γιατί μπορεί να είναι η αιτία μεταφοράς πολύν θερμών μαζών από τη δυτική Ευρώπη προς τη χώρα μας. Αυτό συμβαίνει όταν στη κεντρική Μεσόγειο υπάρχει αντικυκλώνας, όπως φαίνεται στο χάρτη. Στην περίπτωση αυτή απλά οι άνεμοι περιορίζουν λίγο το αίσθημα της ζέστης.

kauswnas4



Ειδήσεις σήμερα:

Οι αστυνομικοί βρήκαν το λάθος του «χασάπη» που τεμάχισε το πτώμα του Ασιάτη στην Κρήτη


Θρίλερ στη Μενεμένη: Το «παιδεραστής» με το αίμα του 64χρονου και η ομολογία άλλων 2 φόνων από τον 29χρονο

Ζευγάρι στο Τέξας απήγαγε 18χρονη: Την κρατούσαν αλυσοδεμένη στο κρεβάτι και την βίαζαν για εβδομάδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης