Σαρωνίδα: «Είναι η τρίτη φορά που οι φλόγες έγλειψαν το σπίτι μου» - Εθελοντές μιλούν στο protothema.gr

Σαρωνίδα: «Είναι η τρίτη φορά που οι φλόγες έγλειψαν το σπίτι μου» - Εθελοντές μιλούν στο protothema.gr

Τις εικόνες που αντίκρισαν στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Σαρωνίδα περιγράφουν στο protothema.gr εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

eod-arthrou
Τις εικόνες που αντίκρισαν στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα (17/7) στη Σαρωνίδα περιγράφουν στο protothema.gr εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) που έσπευσαν από τη πρώτη στιγμή στην περιοχή προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια σε πυροσβέστες και πολίτες.

Η φωτιά προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και άφησε πίσω της καμένες εκτάσεις δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων, βυθίζοντας στην απόγνωση τους κατοίκους της περιοχής.
eod-2
Ο κ. Σπύρος Χρυσανθόπουλος, συντονιστής της Ε.Ο.Δ. στην Αττική, περιέγραψε την κατάσταση ως τραγική τονίζοντας πως κάθε χρόνο οι πυροσβέστες και οι εθελοντές γίνονται μάρτυρες της ίδιας θλιβερής ιστορίας.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι, όπως λέει ο κ. Χρυσανθόπουλος, φέτος είναι η τρίτη φορά που οι φλόγες πέρασαν δίπλα από το σπίτι του στην Ανάβυσσο, ενώ εξήγησε πως το βασικότερο πρόβλημα είναι τα ακαθάριστα οικόπεδα που, σε τέτοιες περιπτώσεις, λειτουργούν ως καύσιμο επεκτείνοντας την πυρκαγιά.

«Η φωτιά προκάλεσε μεγάλη καταστροφή. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι φλόγες πέρασαν δίπλα από το σπίτι μου. Πρόπερσι είχαμε τη μεγάλη φωτιά, πέρσι μία πιο μικρή και φέτος αυτό. Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία. Κάθε χρόνο τα εγκαταλελειμμένα και ακαθάριστα οικόπεδα απειλούν τις περιουσίες του κόσμου. Θα πρέπει επιτέλους οι Δήμοι να βρουν τη λύση. Είτε να έχουν τη δυνατότητα να καθαρίζουν τα οικόπεδα, είτε να επιβάλουν μεγάλα πρόστιμα. Δεν γίνεται να καίγεται το σπίτι του διπλανού που είχε φροντίσει να καθαρίσει, επειδή το δικό μου οικόπεδο είναι ζούγκλα. Ο άλλος βλέπει να κινδυνεύει και δεν μπορεί να κάνει τίποτα» σημείωσε.

eod-1
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Νίκου Παπανικολάου, μέλους της Ε.Ο.Δ., ο οποίος έσπευσε από τη πρώτη στιγμή στην περιοχή μαζί με ακόμη επτά μέλη της ομάδας προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όπως περιέγραψε ο κ. Παπανικολάου στο protothema.gr, οι άνθρωποι ήταν σε απόγνωση καθώς έβλεπαν τις φλόγες να πλησιάζουν και να απειλούν τις οικίες τους και ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να το αποτρέψουν.

Κλείσιμο
«Εμείς σπεύσαμε στο σημείο κυρίως για παροχή πρώτων βοηθειών σε πυροσβέστες και κατοίκους. Οι κάτοικοι ήταν απελπισμένοι. Έβλεπαν να πλησιάζει η φωτιά και δεν ήξεραν τι να κάνουν. Κινδύνευαν να χάσουν τα πάντα. Οι πυροσβέστες έδωσαν μεγάλη μάχη να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες της ίδιας ιστορίας» σημείωσε.

Παράλληλα, και ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στα οικόπεδα που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, επισημαίνοντας πως αποτελούν τον βασικό κίνδυνο για την επέκταση μιας πυρκαγιάς.

«Όσο βρισκόμασταν στην περιοχή ακούγαμε τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για ακαθάριστα οικόπεδα τα οποία γίνονταν μέσο για επέκταση της φωτιάς. Θα πρέπει να γίνει κάτι με τα οικόπεδα αυτά γιατί αποτελούν μεγάλο κίνδυνο» ξεκαθάρισε.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλλάζουν όλες οι διοικήσεις στο Δημόσιο - Tέλος οι κομματικοί διορισμοί σε 522 φορείς

Πώς επώνυμες Ελληνίδες βρέθηκαν γυμνές στο Discord - 17χρονος από τη Βοιωτία ο διαχειριστής

Άγρια δολοφονία 15χρονης στη Ρωσία: Τη βίασαν, την πέταξαν σε γραμμές τρένου και της έριξαν καυστικό υγρό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης