Καύσωνας Κλέων: «Καμίνι» και σήμερα με 41αρια - Κλείνει η Ακρόπολη, πατάνε φρένο τα τρένα, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Καύσωνας Κλέων: «Καμίνι» και σήμερα με 41αρια - Κλείνει η Ακρόπολη, πατάνε φρένο τα τρένα, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Κλειστά και τα πάρκα της Περιφέρειας Αττικής - Μικρή «ανάσα» δροσιάς από τα μελτέμια που αυξάνουν όμως τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών

kafsonas-savvato
Από τα χαράματα και σήμερα στις παραλίες οι πολίτες, ενώ όσοι εργάζονται προσαρμόζονται στα μέτρα για τον καύσωνα με τηλεργασία, μειωμένο ωράριο ή και άδεια από την εργασία τους καθώς και σήμερα σήμερα, για δεύτερη ημέρα, ο καύσωνας «Κλέων» θα δείξει τα …δόντια του ανεβάζοντας τον υδράργυρο πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cu1vqljohm5d)


Χθες, συνολικά 87 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, εκ των οποίων οι 14 κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασαν σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Θήβα και ήταν ίση με 44,2 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία ανήλθε σε 36,8 βαθμούς.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cu2fzlmkhz89)


Στην Αττική, η μέγιστη θερμοκρασία ανήλθε σε 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι περιοχές με την υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία για χθες ήταν οι εξής: Θήβα: 44,2, Λιβαδειά: 43 Λευκοχώρι Φθιώτιδας: 42,9 Σπάρτη: 42,7, Στυλίδα Φθιώτιδας: 42,5, Μυστράς Λακωνίας: 42,4, Λάρισα: 42,4 και Καλαμπάκα: 42,4 βαθμοί Κελσίου.

Και μπορεί οι μετεωρολογικοί σταθμοί να καταγράφουν μέγιστες τιμές κοντά στους 44 βαθμούς Κελσίου ωστόσο στην άσφαλτο και πάνω στα αυτοκίνητα οι θερμοκρασίες όπως αποτυπώνονται σε θερμική κάμερα είναι ακραίες. Στη σελίδα του EnternityGR στο facebook αναρτήθηκαν φωτογραφίες που είναι όλες είναι τραβηγμένες με θερμική κάμερα. Όπως δείχνουν, στην οροφή του αυτοκινήτου φαίνεται να είναι στους 84 βαθμούς Κελσίου ενώ στα πλαϊνά φτάνει μέχρι τους 70,1 βαθμούς. Σε άλλη φωτογραφία, η θερμοκρασία στην άσφαλτο κυμαίνεται από 57,5 βαθμούς ως 62,3 βαθμούς!

Κλείσιμο

Οι θερμοκρασίες που κατέγραψε πριν από λίγο σε περιοχή της Αθήνας ο Δημήτρης Καρέτσος! ☀️☀️☀️

Posted by EnternityGR on Friday, July 14, 2023


Πώς θα εξελιχθεί το κύμα ζέστης

Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επισημαίνεται ότι από την Κυριακή έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Ωστόσο ο ετησίας άνεμος (μελτέμι) θα φτάνει τα 6 με 7 μποφόρ, που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος υπάρχει τάση νέας ανόδου της θερμοκρασίας, φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται και θα αξιολογηθεί η εξέλιξή του καλύτερα τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το meteo.gr για σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές. Υψηλή και τοπικά πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cu1tf0ractht)

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 39-41 βαθμούς, στην Ήπειρο από 23 έως 39 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 23 έως 40-42 και ενδεχομένως τοπικά 43 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 39-41 και τοπικά 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 38-40, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 37-39 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 41-43 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι με ίδιες εντάσεις. Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 40-42 βαθμούς και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 43 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 37 βαθμούς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η νύχτα του Σαββάτου θα είναι δύσκολη πανελλαδικά γιατί οι θερμοκρασίες στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα μπορεί να μην πέσουν κάτω από τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου, κάτι που συνέβη και χθες.

Κλείνει η Ακρόπολη -Συστάσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Οι συστάσεις αφορούν τον μετριασμό της συσσώρευσης ρύπων, καθώς, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, επικρατούν από χθες δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες με συνέπεια να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων.

Οι συστάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τους πολίτες, που ξεκίνησαν από χθες είναι:
  • - Μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και χρησιμοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
  • - Κατά το δυνατόν αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών, εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.
  • - Ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται κατά το δυνατόν μετά τη δύση του ήλιου.
  • - Κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία κ.λπ.) καθώς και της χρήσης χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών ανακοίνωσε τροποποιήσεις στο ωράριο λειτουργίας της Ακρόπολης, λόγω του καύσωνα. Σύμφωνα με την ενημέρωση, για σήμερα Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακροπόλεως θα αναστείλει τη λειτουργία του κατά τις μεσημβρινές ώρες με τελευταία είσοδο στις 11:30 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.30. Σε λειτουργία θα παραμείνουν οι χώροι της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού, όπου υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης των εκεί Αρχαιολογικών Μουσείων.

Κλειστά τα πάρκα της Περιφέρειας Αττικής

Κλειστά θα είναι σήμερα και όλα τα πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής για προληπτικούς λόγους, λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες-επίπεδο επικινδυνότητας 4- και υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Ειδικότερα πρόκειται για το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, το Λόφο Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος. Για τους ίδιους λόγους, αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας που έχουν προγραμματιστεί για αύριο το βράδυ στο θέατρο του Αττικού Άλσους, «Κατίνα Παξινού». Τα πάρκα θα είναι κλειστά από τις 9 το πρωί και για 24 ώρες.

Για τη λειτουργία των Πάρκων την Κυριακή 16 Ιουλίου θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση της Περιφέρειας και αφού αξιολογηθούν τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα.

Πατάνε «φρένο» τα τρένα

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, περιορίζονται οι ταχύτητες στο σιδηροδρομικό άξονα της χώρας καθ' όλο το 24ωρο.

Με ενημέρωσή του, ο ΟΣΕ επισημαίνει πως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, με γνώμονα την ασφάλεια της κυκλοφορίας των τρένων, «είναι αναγκασμένος να επιβάλλει αναλόγως των συνθηκών, περιορισμούς ταχύτητας, με συνέπεια καθυστερήσεις» και ζητά την κατανόηση των επιβατών «επειδή η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα».

Αντίστοιχη ενημέρωση υπήρξε νωρίτερα από την Ηellenic Train: «Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και με γνώμονα την ασφάλεια της κυκλοφορίας, ενδέχεται να επιβληθούν περιορισμοί ταχύτητας που πιθανόν να δημιουργήσουν καθυστερήσεις, κυρίως στην διαδρομή Αθήνα - Χαλκίδα - Αθήνα. Ευχαριστούμε το επιβατικό μας κοινό για την κατανόηση. Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές

Παράλληλα, οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επηρεάζουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών ικανών να δυσχεράνουν τον έλεγχο δασικών πυρκαγιών που τυχόν εκδηλωθούν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι έως και σήμερα, Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να είναι κρίσιμα υψηλή. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων (δείκτης ευφλεκτότητας) αναμένεται να υποχωρήσει σε τιμές κάτω του 10 % σε αρκετές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, παραμένοντας σε αυτά τα επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, η εξάπλωση της φωτιάς θα ευνοείται ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας δύσκολο το έργο της διαχείρισης και καταστολής τυχόν δασικών πυρκαγιών, όπως στη Νάξο.
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)


xartis-fotia



Ειδήσεις σήμερα:

Αυτός είναι ο 50χρονος Αλβανός που δολοφονήθηκε στη μέση του δρόμου - Φωτογραφία

Νεοϋορκέζος αρχιτέκτονας στο «κάδρο» ως serial killer εκδιδόμενων γυναικών στις ΗΠΑ

Διασωληνωμένο νοσηλεύεται 4χρονο αγοράκι που κατέρρευσε σε παραλία της Χαλκιδικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης