Coco-Μat: Προθεσμία τριών μηνών για να γκρεμιστούν οι αυθαίρετοι όροφοι στο ξενοδοχείο

Coco-Μat: Προθεσμία τριών μηνών για να γκρεμιστούν οι αυθαίρετοι όροφοι στο ξενοδοχείο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έστειλε τελεσίγραφο στους ιδιοκτήτες Πωλ και Μιχάλη Ευμορφίδη, στον Δήμο Αθηναίων και στο υπουργείο Τουρισμού

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
coco_mat_hotel_xr
Απόφαση-«τελεσίγραφο» έβγαλε το ΣτΕ για τον Δήμο Αθηναίων και το υπουργείο Τουρισμού σχετικά με το ξενοδοχείο «Coco-Mat Athens BC» των αδελφών Πωλ και Μιχάλη Ευμορφίδη στην περιοχή Μακρυγιάννη, που «κρύβει» τη θέα προς την Ακρόπολη λόγω ύψους.

Το Τριμελές Συμβούλιο του ανώτατου δικαστηρίου επισημαίνει για πολλοστή φορά ότι το ξενοδοχείο έχει ύψος 36,5 μέτρων, ενώ το ανώτατο όριο για την περιοχή -που είναι εντός αρχαιολογικού χώρου- είναι τα 24 μέτρα. Μάλιστα το ΣτΕ επανέρχεται σε προηγούμενη απόφασή του με βάση την οποία πρέπει να κατεδαφιστούν «άμεσα» οι δύο τελευταίοι όροφοι του ξενοδοχείου με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να ανακληθούν με ορθό τρόπο οι αποφάσεις του Δήμου Αθηναίων που αφήνουν «παραθυράκι» για την επιχείρηση, αλλά και να γίνει ανάκληση της άδειας λειτουργίας του από το υπουργείο Τουρισμού ώσπου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις και να εκδοθεί νέα άδεια λειτουργίας.
coco_mat_hotel_in__3_

Στην απόφαση που εκδόθηκε στις 27 Ιουνίου δίνεται προθεσμία τριών μηνών για την εκπόνηση ειδικών μελετών με σκοπό την κατεδάφιση, ενώ λόγω της μη συμμόρφωσης του Δήμου Αθηναίων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ορίζεται εντεταλμένος δικαστής, πάρεδρος του ΣτΕ. Μάλιστα ορίζεται και νέα συνεδρίαση για τις 28 Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχει λήξει η προθεσμία που δίνει το ανώτατο δικαστήριο.

Τραγέλαφος εξαετίας

Το προβλήματα άρχισαν να διαφαίνονται στον ορίζοντα της Ακρόπολης το 2017, οπότε και η εταιρεία στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, η Μπλε Κέδρος, ύστερα από αναθεώρηση της άδειας δόμησης αποφάσισε να προχωρήσει σε εργασίες επέκτασης του ξενοδοχείου με τα τρία υπόγεια, το φυτεμένο δώμα και την ασκεπή πισίνα εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Η άδεια που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων δεν έλαβε ποτέ την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ, το οποίο ορίζει ανώτατο ύψος για την περιοχή της Ακρόπολης ώστε να μην επικισκιάζεται το μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Κλείσιμο
Παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2019 το ΣτΕ εμφάνισε την πρώτη αναλυτική αιτιολόγηση της παρατυπίας, με την οποία ζητούσε την αναθεώρηση της υφιστάμενης κατάστασης, ο Δήμος Αθηναίων διευκόλυνε -όπως επισημαίνεται στην τελευταία απόφαση- τη λειτουργία μέσα από μια ειδική ρύθμιση, επιβάλλοντας μόνο ένα χρηματικό πρόστιμο προς την ιδιοκτησία του καταλύματος.
coco_mat_brothers_
Ο Μιχάλης Ευμορφίδης και ο Πωλ Ευμορφίδης

Εμπλέκοντας σειρά κρατικών φορέων για την τροποποίηση της άδειας δόμησης και την έναρξη της διαδικασίας κατεδάφισης, που θα σημάνει προσωρινό λουκέτο για τη λειτουργία του ξενοδοχείου, το ΣτΕ καλεί τώρα τον Δήμο Αθηναίων να συμμορφωθεί με τη νέα απόφαση και να ακολουθήσει τους κανονισμούς του ΚΑΣ, αλλιώς προειδοποιεί με χρηματικά πρόστιμα και κυρωτικά μέτρα.

«Ο Δήμος Αθηναίων όφειλε να ανακαλέσει ή να τροποποιήσει την οικοδομική άδεια, να χαρακτηρίσει αυθαίρετες και κατεδαφιστέες όλες τις κατασκευές που υπερβαίνουν το ύψος των 24 μέτρων, να εκδώσει τις αναγκαίες διοικητικές πράξεις για την κατεδάφιση», επισημαίνεται ειδικότερα στην απόφαση.

eggrafo_1
eggrafo_2
Η απόφαση του ΣτΕ που διατάζει την άμεση κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου

Το χρονικό των αυθαιρεσιών

Από το 2021 κάτοικοι της Αθήνας προσέφυγαν σε νομικά μέσα για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός της ανέγερσης κατασκευών που απειλούν την ομοιομορφία της περιοχής, όπως αυτή έχει οριστεί σε συμπόρευση με τους κανόνες προστασίας των αρχαιολογικών χώρων. Η ακυρωτική απόφαση είχε εκδοθεί από το ΣτΕ από το 2019 αλλά ουδεμία κίνηση συμμόρφωσης γινόταν. Ειδικότερα, τη χρονιά εκείνη ακυρώθηκε από το ΣτΕ η άδεια αναθεώρησης του 2017, καθώς δεν είχε ληφθεί έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμοι αφού το κτίριο βρίσκεται κοντά στην Ακρόπολη.

Η εταιρεία Μπλε Κέδρος στη συνέχεια παρενέβη ζητώντας αναστολή της διαδικασίας. Εναν χρόνο αργότερα, το 2020, ο Δήμος Αθηναίων ανακάλεσε την άδεια αναθεώρησης που είχε ακυρωθεί το 2019. Πιο συγκεκριμένα, με χειρόγραφο έγγραφο, που δεν φέρει ημερομηνία και υπογραφή, προέβη στη μερική ανάκληση της απόφασης του ΣτΕ.

Σε αυτοψία του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών του δήμου διαπιστώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές και επιβλήθηκαν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Τον περασμένο Ιανουάριο, όμως, με απόφαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων της Αθήνας έγινε δεκτή η ένσταση της εταιρείας Μπλε Κέδρος όσον αφορά στο ύψος των προστίμων. Στη συνέχεια, με σημείωμα του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών υπολογίστηκαν εκ νέου τα πρόστιμα τα οποία καταβλήθηκαν και το ξενοδοχείο εξακολουθούσε να λειτουργεί παρά τις αυθαιρεσίες.
coco_mat_hotel_in__7_

Πρέπει να σημειωθεί ότι η άδεια αναθεώρησης, δηλαδή η επέκταση του ξενοδοχείου, εκδόθηκε χωρίς την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού. Οπως υπογραμμίζεται από το ΣτΕ, στην απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που εκδόθηκε μετά τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το ανώτατο ύψος του ξενοδοχείου ορίστηκε στα 24 μέτρα. «Η νομική άδεια έχει καταστεί νομικά και ουσιαστικά ανύπαρκτη», επισημαίνεται στην απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία του ξενοδοχείου.

Την ίδια στιγμή ασκούνται σοβαρές νομικές πιέσεις στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος είχε προχωρήσει στη «μερική ανάκληση της οικοδομικής άδειας που είναι ανυπόγραφη και δεν φέρει ημερομηνία έκδοσης, άρα είναι ανυπόστατη», αναφέρεται στο πρακτικό συνεδριάσεως του Τριμελούς Συμβουλίου του ΣτΕ. Με την απόφαση του ΣτΕ σημειώνεται ότι δινόταν περιθώριο μιας εβδομάδας στον Δήμο Αθηναίων να επανεκδώσει την άδεια ανάκλησης, με αναδρομική όμως ισχύ και όχι υπό τη μορφή ορθής επανάληψης. «Η ανακλητική πράξη πρέπει να κοινοποιηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής που είναι αρμόδια για την ταχεία εκτέλεση κατεδάφισης», επισημαίνεται ειδικότερα.

Λόγω του πολύπλοκου της διαδικασίας, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών καλείται να αναλάβει Σώμα Επιθεώρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αποσαφηνίζεται, δε, ότι η άδεια οικοδόμησης αποτελεί προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία του ξενοδοχείου, με τα καταλύματα που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας να επιβάλλεται να σφραγιστούν από το υπουργείο Τουρισμού με τη διαδικασία σφράγισης των τουριστικών επιχειρήσεων.

Ορισμός επιτηρητή

Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζεται ότι λόγω της «δυσχέρειας που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αθηναίων να συμμορφωθεί με την απόφαση» παρά το πέρασμα τριάμισι ετών, «πρέπει να οριστεί εντεταλμένος δικαστής ο πάρεδρος του ΣτΕ Χρήστος Παπανικολάου, ο οποίος θα παρακολουθεί τη διαδικασία της συμμόρφωσης».

«Η οργάνωση και η υλική εκτέλεση πρέπει να λάβουν χώρα το συντομότερο δυνατό διότι η διατήρηση των επίμαχων αυθαίρετων κατασκευών προκαλεί σοβαρή βλάβη στα μνημεία του Ιερού Βράχου, στο Μουσείο της Ακρόπολης και τον περιβάλλοντα χώρο, όπως διαπίστωσε το ΚΑΣ», προστίθεται.
coco_mat_hotel_in__4_
Εντυπωσιακή είναι η θέα της Ακρόπολης από την πισίνα του ξενοδοχείου

Αναιρούνται παράλληλα οι ισχυρισμοί της εταιρείας Μπλε Κέδρος κατά τους οποίους η κατεδάφιση είναι αδύνατη εντός τριμήνου. Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες καλούνται να έχουν μεριμνήσει για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών κατεδάφισης, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός τριμήνου. Απορρίπτονται ακόμη οι αιτιάσεις περί καταβολής αποζημίωσης στην εταιρεία Μπλε Κέδρος, καθώς χαρακτηρίζονται απαράδεκτες από το ΣτΕ. Μετά την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών το ξενοδοχείο δεν θα σταματήσει να λειτουργεί αλλά θα είναι δυνατή η έκδοση νέας οικοδομικής άδειας ή τροποποίηση της υπάρχουσας. Σε κάθε τόνο, πάντως, ξεκαθαρίζεται ότι πριν από την έκδοση της νέας οικοδομικής άδειας οι εργασίες θα πρέπει να εγκριθούν από το υπουργείο Πολιτισμού ύστερα από γνωμοδότηση του ΚΑΣ.

Σε ερώτηση του «ΘΕΜατος» προς τον κ. Πωλ Ευμορφίδη για την απόφαση του ΣτΕ, ο επιχειρηματίας μέσω συνεργάτιδάς του αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο αλλά αρκέστηκε με ένα γραπτό μήνυμα να σημειώσει τα εξής: «Ο κ. Ευμορφίδης δεν είναι διαθέσιμος να μιλήσει γι' αυτό το θέμα. Εάν αλλάξει κάτι, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας».

Η ιστορία του ξενοδοχείου

Το «Coco-Mat Athens BC» άρχιζε να χτίζεται στα τέλη του 2017 και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο του 2019 στην πιο περιζήτητη περιοχή της Αθήνας από πλευράς ξενοδοχειακού τουρισμού. Η ανεμπόδιστη θέα στην Ακρόπολη εξασφαλίστηκε με την ανέγερση δέκα ορόφων και ενός πράσινου roof garden με πισίνα, από το οποίο οι ιδιοκτήτες του διαφημίζουν ότι σχεδόν μπορεί να αγγίξει κανείς τον Παρθενώνα.

Το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελεί το «χρυσό» asset της Μπλε Κέδρος. Το οικόπεδο των 753,03 τ.μ. αποκτήθηκε αντί 2,9 εκατ. ευρώ το 2016 και στη σημερινή του μορφή, ως αυτοτελές πολυώροφο κτίριο-ξενοδοχείο 5 αστέρων με 10 ορόφους, δύο υπόγεια και δώμα, συνολικής επιφάνειας 5.169,18 τ.μ. και με 95 δωμάτια, είναι το ακριβότερο ακίνητο της εταιρείας με αποτιμηθείσα αξία 27 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 21,81% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου της. Οι τιμές των δωματίων, σε περίοδο υψηλού τουριστικού κύματος, κυμαίνονται από 200 μέχρι 550 ευρώ η «Acropolis Suite».

Το ξενοδοχείο είναι μισθωμένο στην εταιρεία Hotel Cluster Α.Ε. από την 1η Ιουνίου 2019 με διάρκεια σύμβασης 11 ετών και 7 μηνών, με το ετήσιο μίσθωμα να ανέρχεται το 2021 στα 2,16 εκατ. ευρώ και το 2022 σε 2,27 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%), αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 37,29% των συνολικών ετήσιων εσόδων της Μπλε Κέδρος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης