Την πύλη του ΧΑ περνά η Μπλε Κέδρος

Την πύλη του ΧΑ περνά η Μπλε Κέδρος

Την πύλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών ετοιμάζεται να περάσει η Μπλε Κέδρος, η Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) των αδερφών Ευμορφιάδη που διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 34 ακινήτων και δη, σημαντικής προβολής.

kedrow_proto_thema_header
Sponsored Content 

Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, που, όμως, ενδέχεται να διαφοροποιηθεί ως απόρροια αστάθμητων παραγόντων, η δημόσια προσφορά των 7.200.000 νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 1,00 ευρώ εκάστη θα διαρκέσει από τις έξι έως τις 8 Ιουνίου, με την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο – και αφού έχει επιτευχθεί ο στόχος της διασποράς - να ορίζεται για την 14η Ιουνίου 2022. Στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι η άντληση ποσού έως 16,7 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την υλοποίηση δύο σημαντικών επενδύσεων:

• Φαλήρου 22-22β, Αθήνα: ανέγερση ξενοδοχείου δυναμικότητας 117 δωματίων σε ιδιόκτητο κτίριο με διατηρητέες όψεις στην περιοχή Μακρυγιάννη του Δήμου Αθηναίων. Το έργο της ανακατασκευής του κτιρίου αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια και ο προϋπολογισμός της επένδυσης μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία του ξενοδοχείου εκτιμάται σε 10 εκατ. ευρώ.

• Μονεμβασιά, Λακωνία: Ανοικοδόμηση τουριστικής μονάδας 59 κατοικιών και ενός ξενοδοχείου 5* στην παραλιακή περιοχή του Ξιφιά Μονεμβάσιας. Το έργο αποτελείται από επιμέρους οικιστικά συγκροτήματα και ένα ξενοδοχείο 5*. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στα ισχύοντα ευρωπαϊκά κριτήρια «Οικολογικού Τουρισμού».
Athens_BC

Κλείσιμο
Η Μπλε Κέδρος, η οποία συστάθηκε το 2014 κατόπιν διάσπασης της ΜΑΧΙ ΑΒΕΕ - COCO-MAT, για να μετατραπεί τρία χρόνια αργότερα σε ΑΕΕΑΠ, ξεκίνησε με 13 ακίνητα (τα καταστήματα της COCO-MAT) και έσοδα 400.000 ευρώ ετησίως για να φτάσει το 2022 στα 34 ακίνητα με ετησιοποιημένα έσοδα 6,1 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται από ακίνητα σημαντικής προβολής και συμπεριλαμβάνει τέσσερα ξενοδοχεία, τα οποία λειτουργούν ως COCO-MAT Hotels και συγκεκριμένα τα COCO-MAT Athens BC (Φαλήρου 5, Αθήνα), COCO-MAT Athens Jumelle (Ηροδότου 2, Αθήνα), COCO-MAT Hotel Athens (Πατρ. Ιωακείμ 36, Αθήνα) και COCO-MAT Hotel Nafsika (Πέλλης 6, Κηφισιά), 10 καταστήματα, καθώς και γραφεία, βιομηχανικά και οικιστικά ακίνητα.

Μέσω της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο να διευρύνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για τους μετόχους της. Ως ΑΕΕΑΠ, άλλωστε, πέραν των φορολογικών κινήτρων που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο (χαμηλή φορολογία ως % της αξίας του χαρτοφυλακίου της), είναι υποχρεωμένη να διανέμει τουλάχιστον το 50% των κερδών της, γεγονός που σημαίνει πως η πολιτική των μερισμάτων που ξεκίνησε τη διετία 2019 – 2020 (διανεμήθηκαν ποσά, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ και 1,35 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) θα συνεχιστεί.

Η εταιρεία μέχρι σήμερα διατηρεί υψηλή ετήσια απόδοση μισθωμένων ακινήτων (7,4% το 2021) και εξαιρετικά χαμηλό δανεισμό (LTV 3,4% στις 31.12.2021). Αξίζει να αναφερθεί πως οι ΑΕΕΑΠ μπορούν να δανείζονται μέχρι 75% του ενεργητικού τους. Το ενεργητικό της Μπλε Κέδρος, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, μετά την εισαγωγή στο ΧΑ θα διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ, γεγονός που της επιτρέπει να δανειστεί έως 90 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης