Πανελλαδικές: Τι δείχνει για τις βάσεις μελέτη Tεχνητής Nοημοσύνης

Πανελλαδικές: Τι δείχνει για τις βάσεις μελέτη Tεχνητής Nοημοσύνης

Από 300 έως 700 μόρια ανεβαίνει ο πήχης για τις υψηλόβαθμες σχολές (άνω των 15.000 μορίων) του 1ου, 2ου και 4ου πεδίου - Εως 300 μόρια η πτώση στις χαμηλόβαθμες σχολές - Στο 3ο πεδίο οι βάσεις αναμένεται να πέσουν οριακά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
vaseis_panellinies_xr
Τις εκτιμήσεις και τους αναλυτικούς πίνακες με την άνοδο και την πτώση των φετινών βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ». Σύμφωνα με τη μελέτη, οι βάσεις αναμένεται να ανέβουν από 300 έως 700 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές (άνω των 15.000 μορίων) του 1ου, 2ου και 4ου Πεδίου, δυσκολεύοντας την εισαγωγή των υποψηφίων σε αυτές τις σχολές, ενώ έως 300 μόρια υπολογίζεται η πτώση στα ίδια πεδία στις χαμηλόβαθμες σχολές (κάτω των 15.000 μορίων).

Εξαίρεση θα αποτελέσει το 3ο Πεδίο, όπου εκτιμάται ότι οι βάσεις θα πέσουν έστω και λίγο. Με βάση τα βαθμολογικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, εκτιμάται ότι στα ΑΕΙ θα εισαχθεί και ο υποψήφιος που έγραψε βαθμό 8,37. Οι εκτιμήσεις που ακολουθούν αφορούν μόνο τα επιστημονικά πεδία χωρίς τα ειδικά μαθήματα.

Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται τμήματα τα οποία είναι προσβάσιμα από περισσότερα επιστημονικά πεδία, όπως τα Παιδαγωγικά. Οι πίνακες με τις βάσεις που ακολουθούν συντάχθηκαν από τον ειδικό αναλυτή Κωνσταντίνο Παπαγιαννούλη, σύμβουλο σπουδών και καριέρας της PIXIDAedu, ο οποίος βασίστηκε σε αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης, στα στατιστικά των βαθμολογιών του υπουργείου Παιδείας, στις ανακοινώσεις εισακτέων κάθε τμήματος και στον αριθμό των υποψηφίων ανά πεδίο.

1ο Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών

Αναλυτικές εκτιμήσεις βάσεων: Αναμένονται αυξήσεις βάσεων εισαγωγής κατά 50 έως 700 μόρια στα τμήματα που πέρυσι είχαν πάνω από 15.000 μόρια. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη Στρατιωτική Ψυχολογία Θεσσαλονίκης, η οποία από 18.395 μόρια πέρυσι φέτος εκτιμάται ότι η βάση θα σκαρφαλώσει στα 19.080 μόρια. Επίσης, η Νομική Αθήνας, από 17.950 μόρια πέρυσι, μάλλον θα αγγίξει τα 18.470 μόρια, και η Ψυχολογία Αθήνας (ΕΚΠΑ), από 17.420 μόρια πέρυσι, φέτος προβλέπεται να φτάσει στα 17.950, δηλαδή αύξηση περίπου 500 μορίων και στα δύο τμήματα. Αντίθετα, αναμένονται πτώσεις από 50 έως 250 μόρια για τα τμήματα που πέρυσι είχαν βάση χαμηλότερη από 15.000 μόρια.

Κλείσιμο
Μικρή αύξηση στον αριθμό υποψηφίων ΓΕΛ παρατηρήθηκε σε σχέση με το 2022: Φέτος συμμετείχαν 18.850 έναντι 18.300 περσινών υποψηφίων.

Μέσοι όροι επιδόσεων: Ελαφρώς βελτιωμένη καταγράφεται η βαθμολογική επίδοση των υποψηφίων σε Γλώσσα και Λατινικά, περίπου στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε στα Αρχαία. Χαμηλότερη η βαθμολογία στην Ιστορία.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής: Υπάρχει αύξηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από 11,31 πέρυσι σε 11,73 φέτος.
1oPedio

2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Σπουδών

Αναλυτικές εκτιμήσεις τμημάτων: Από 10 έως 300 μόρια αναμένεται να ανέβουν οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα που πέρυσι είχαν πάνω από 15.000 μόρια. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Αθήνας με εκτιμώμενα 18.750 μόρια από 18.470 πέρυσι και των Μηχανολόγων Μηχανικών Αθήνας με 18.500 μόρια από 18.196 πέρυσι, δηλαδή αύξηση περίπου 300 μορίων και στα δύο τμήματα. Πτώση αντίστοιχου επιπέδου (50-300 μόρια) αναμένεται για τα τμήματα που πέρυσι είχαν βάση χαμηλότερη από 15.000 μόρια. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν όλα τα πρώην ΤΕΙ, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αλλά και το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Οι υποψήφιοι ΓΕΛ στο πεδίο αυτό ανήλθαν σε 13.200, ενώ πέρυσι διαγωνίστηκαν στις Πανελλαδικές 14.200 υποψήφιοι.

Μέσοι όροι επιδόσεων: Βελτιωμένη ήταν η βαθμολογική επίδοση των υποψηφίων στα μαθήματα της Γλώσσας, των Μαθηματικών και της Φυσικής, αλλά ελαφρώς χαμηλότερη στη Χημεία.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής: Υπάρχει αύξηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από 11,84 πέρυσι σε 12,30 φέτος.
2oPedio

3ο Πεδίο Σπουδών Υγείας

Αναλυτικές εκτιμήσεις βάσεων: Αναμένονται γενικευμένες πτώσεις βάσεων εισαγωγής κατά 10 έως 200 μορίων, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία. Ενδεικτικά, αναφέρονται η Ιατρική Αθήνας με 18.160 μόρια φέτος, αντί 18.800 πέρυσι, και η Φαρμακευτική Αθήνας με 17.790 μόρια φέτος, αντί 17.910 πέρυσι. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των υποψηφίων ΓΕΛ δεν παρατηρήθηκε αξιόλογη μεταβολή.

Μέσοι όροι επιδόσεων: Βελτιωμένη ήταν η βαθμολογική επίδοση των υποψηφίων μόνο στη Γλώσσα φέτος. Αντίθετα, σε Βιολογία, Φυσική και Χημεία οι επιδόσεις ήταν χαμηλότερες, γεγονός που δικαιολογεί την καθολική πτώση που αναμένεται στις βάσεις του 3ου Πεδίου.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής: Υπάρχει μείωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από 12,02 πέρυσι σε 11,63 φέτος.
3oPedio

4ο Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής

Αναλυτικές εκτιμήσεις βάσεων: Παντού άνοδο των βάσεων από 10 έως 300 μόρια βλέπει ο αλγόριθμος στο συγκεκριμένο πεδίο. Ενδεικτικά, αναφέρονται το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο προβλέπεται να ανέβει στα 18.060 μόρια από 17.925 πέρυσι, καθώς και το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ, το οποίο εκτιμάται να ανέλθει σε 17.200 μόρια έναντι των 16.975 πέρυσι.

Αξιοσημείωτη άνοδος σημειώθηκε στον αριθμό των υποψηφίων ΓΕΛ που διαγωνίστηκαν στο 4ο Πεδίο: 1.445 περισσότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους της γενικευμένης ανόδου των βάσεων στο 4ο Πεδίο.

Μέσοι όροι επιδόσεων: Συγκεκριμένα, βελτιωμένη επίδοση είχαμε φέτος σε Γλώσσα, Μαθηματικά και Πληροφορική, ενώ πτώση καταγράφηκε μόνο στην Οικονομία. Οι συγκεκριμένες βελτιωμένες επιδόσεις είναι και ο δεύτερος λόγος της γενικευμένης ανόδου των βάσεων στο 4ο Πεδίο.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής: Η ελάχιστη βάση εισαγωγής παρέμεινε ακριβώς ίδια με πέρυσι (10,45).
4oPedio


Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής, παράγοντες επηρεασμού είναι αφενός οι τελικές επιλογές των υποψηφίων, που όμως είναι αδύνατον να συνεκτιμηθούν στη φάση των προβλέψεων, αφετέρου η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Συνολικά, από τους 88.570 υποψηφίους (73.220 από ΓΕΛ και 15.350 από ΕΠΑΛ), φέτος αναμένεται ότι περίπου 10.000 άτομα δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν στα τμήματα που επιθυμούν λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, καθώς αυτά δεν θα ανοίγουν καν κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Στο μεταξύ, αναμένεται και η ανακοίνωση των βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων. Και στα τέλη του μήνα πρόκειται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Άρχισαν τα «όργανα» στον ΣΥΡΙΖΑ: Η αιχμηρή πλατφόρμα Τεμπονέρα, η διαφωνία Σπίρτζη και ο ρόλος Φάμελλου, Γεροβασίλη

Βίντεο: «Γενναιόδωροι» οι Έλληνες για τον Ρόμπι Γουίλιαμς μετά τις αιχμές στη συναυλία στη Μαλακάσα

Ποιος ήταν ο 17χρονος Ναέλ που έπεσε νεκρός από τα πυρά Γάλλου αστυνομικού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης