Βίντεο που προβλήθηκαν στην τηλεόραση δεν δείχνουν μετανάστες πριν το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου

Βίντεο που προβλήθηκαν στην τηλεόραση δεν δείχνουν μετανάστες πριν το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου

Tο βίντεο που προέβαλε το Mega αποτελείται από ξεχωριστά κλιπ που αναρτήθηκαν στο TikTok, τα οποία δείχνουν δύο διαφορετικές μετακινήσεις μεταναστών στην Ευρώπη στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου 2023

alieytiko38
Τηλεοπτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας μετέδωσε στις 17 Ιουνίου ένα βίντεο με μετανάστες σε πλεούμενα στη Μεσόγειο με τον ισχυρισμό ότι έδειχναν άνδρες στο σκάφος που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου λίγες μέρες νωρίτερα, προκαλώντας μεγάλες απώλειες.

Όμως, το βίντεο αποτελείται από ξεχωριστά κλιπ που αναρτήθηκαν στο TikTok, τα οποία δείχνουν δύο διαφορετικές μετακινήσεις μεταναστών στην Ευρώπη στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου 2023. Υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι και τα δύο αυτά σκάφη έφτασαν στην Ιταλία, σε αντίθεση με το αλιευτικό που βυθίστηκε στις 14 Ιουνίου, με κόστος τις ζωές τουλάχιστον 82 ατόμων.

Η τηλεόραση του MEGA έδειξε το βίντεο στο απογευματινό της δελτίο ειδήσεων της 17ης Ιουνίου, με τη λεζάντα: «Ανατριχιαστικό βίντεο-ντοκουμέντο ανέβηκε στο διαδίκτυο πριν τη βύθιση του αλιευτικού με τους εκατοντάδες μετανάστες». Παρόμοιο βίντεο εμφανίστηκε στο Facebook, με τον ισχυρισμό ότι δείχνει ανθρώπους στο σκάφος λίγο πριν το φονικό ναυάγιο.

Ωστόσο, η έρευνα του AFP κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Τα πλάνα των δύο βίντεο που προβλήθηκαν στην τηλεόραση τραβήχτηκαν σε δύο διαφορετικά σκάφη, που έκαναν το πέρασμα στην Ευρώπη πριν από το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου.

Κλείσιμο
wrong_video1


Αναζητώντας τα TikTok handles που εμφανίζονται στο ρεπορτάζ του MEGA, βρέθηκε ότι το βίντεο που προβλήθηκε αποτελείται από δύο κλιπ που αναρτήθηκαν από τον ίδιο λογαριασμό TikTok με όνομα @usmanbatti261. Τα πρωτότυπα βίντεο δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σε άλλους λογαριασμούς TikTok.

Το πρώτο βίντεο προέρχεται από τον λογαριασμό TikTok με όνομα @balikhan870. Δείχνει μετανάστες σε μια βάρκα και η περιγραφή λέει: «#foryou #labia to itlay# #foryou». Φαίνεται ότι ο άνθρωπος που το δημοσίευσε έγραψε λανθασμένα το όνομα της χώρας της βορείου Αφρικής και έλεγε ότι το σκάφος στο οποίο επέβαινε ήταν καθ' οδόν προς την Ιταλία από τη Λιβύη.

Το βίντεο ανέβηκε στις 30 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν το ναυάγιο της Πύλου. Μεταγενέστερες αναρτήσεις στον ίδιο λογαριασμό δείχνουν την πρόοδο του ταξιδιού, που ολοκληρώθηκε με μια φαινομενικά επιτυχημένη διάσωση και άφιξη στη Σικελία. Ένα άλλο βίντεο ανέβηκε στις 31 Μαΐου και φαίνεται να δείχνει μια αποστολή διάσωσης σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή του σκάφους Motovedetta CP320 της ιταλικής ακτοφυλακής. Το σκάφος φέρει τη σημαία του ιταλικού ναυτικού.

wrong_video_2


Η διάρκεια ενός ταξιδιού με σκάφος από τη Λιβύη στην Ιταλία «μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 7 ημέρες, ανάλογα με την τροχιά και τη διαδρομή που ακολουθεί», δήλωσε στο AFP στις 22 Ιουνίου η Λουίζ Γκιγιομά, αναπληρώτρια διευθύντρια της ΜΚΟ SOS Mediterranée.

Το χρονοδιάγραμμα της διέλευσης σε αυτήν τη σειρά βίντεο στο TikTok -τελευταίες ημέρες του Μαΐου- είναι πολύ νωρίτερα απ' ό,τι θα αναμενόταν για το σκάφος που ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου τις πρώτες ώρες της 14ης Ιουνίου.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου της ΜΚΟ Sea-Watch είπε στις 21 Ιουνίου στο AFP ότι ένα σκάφος όπως αυτό που ενεπλάκη στην τραγωδία της Πύλου αναμένεται να χρειαστεί 4-6 ημέρες για να ολοκληρώσει τη διέλευση. Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των επιβαινόντων, το σκάφος και τις καιρικές συνθήκες.

Αναζητώντας αναφορές που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την αποστολή διάσωσης που εμφανίζεται σε αυτόν τον λογαριασμό, το AFP βρήκε αυτό το ρεπορτάζ (αρχειοθετήθηκε εδώ) από ένα τοπικό ειδησεογραφικό μέσο. Το ρεπορτάζ λέει ότι στις 24 Μαΐου, το πλοίο Diciotti της ιταλικής ακτοφυλακής διέσωσε 423 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα αλιευτικό σκάφος στα ανοιχτά της Σικελίας. Στην αποστολή συμμετείχε και το περιπολικό σκάφος CP320, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Η είδηση περιλαμβάνει βίντεο της αποστολής διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής.

Το αλιευτικό σκάφος στο εν λόγω βίντεο έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτό που εμφανίζεται στη σειρά βίντεο στο TikTok: είναι γαλάζιου χρώματος, η κατασκευή στο πίσω μέρος του σκάφους έχει κλίση προς τα πίσω και υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο στο πλάι. Αυτά φαίνονται παρακάτω.

Σύγκριση εικόνων μεταξύ του σκάφους που φαίνεται στο βίντεο που προβλήθηκε στο ρεπορτάζ του MEGA (αριστερά) και του βίντεο διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής (δεξιά). Οι πράσινοι κύκλοι προστέθηκαν από το AFP. 

wrong_video_3


Ένα βίντεο που ανέβηκε στον ίδιο λογαριασμό στις 6 Ιουνίου δείχνει μια πινακίδα που γράφει «PREFETTURA DI MESSINA» («Νομαρχία της Μεσίνα» στα ιταλικά). Αυτό υποδηλώνει ότι το βίντεο γυρίστηκε σε ένα λιμάνι στη Μεσίνα της Σικελίας, όπου προφανώς μεταφέρθηκε ο μετανάστης που δημοσίευσε τα βίντεο. Στο βίντεο βλέπουμε ένα σκάφος με την επιγραφή CP 941. Αυτό αντιστοιχεί στο σκάφος Diciotti που συμμετείχε στη διάσωση.

Το σκάφος που βλέπουμε στα βίντεο του TikTok και της ιταλικής ακτοφυλακής είναι εμφανώς διαφορετικό από εκείνο που ανατράπηκε στα ανοιχτά της Πύλου, για το οποίο η Frontex δημοσίευσε πλάνα (αρχειοθετημένα) στις 19 Ιουνίου.

Όπως φαίνεται παρακάτω, το σκάφος που βλέπουμε στη σειρά βίντεο στο TikTok έχει ένα άνοιγμα που μοιάζει με παράθυρο, το οποίο απουσιάζει από το σκάφος που ναυάγησε. Επιπλέον, οι κατασκευές στο πίσω μέρος των σκαφών φαίνονται διαφορετικές σε σχήμα και κλίση.

Σύγκριση εικόνας μεταξύ στιγμιότυπων οθόνης του σκάφους που εμφανίζεται στο βίντεο που προβλήθηκε στο ρεπορτάζ του MEGA και του σκάφους που ναυάγησε, όπως εμφανίζεται στα πλάνα της Frontex που κυκλοφόρησαν στις 19 Ιουνίου.

wrong_video_4


Τέλος, ο λογαριασμός TikTok @balikhan870 ανέβασε νέα βίντεο τις επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων και μετά το ναυάγιο (αρχειοθετήθηκε εδώ). Όπως φαίνεται σε αυτό το βίντεο (αρχειοθετημένο εδώ), μπορεί να συναχθεί ότι ο χρήστης έφτασε στην Ιταλία. Το AFP προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον χρήστη για περαιτέρω επιβεβαίωση, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση ως τις 23 Ιουνίου.

Το δεύτερο βίντεο που χρησιμοποιείται στην αναφορά του MEGA προέρχεται από έναν λογαριασμό TikTok με το handle @luckymental06. Ο λογαριασμός διαγράφηκε στις 22 Ιουνίου, αλλά το AFP είχε ήδη αρχειοθετήσει σχετικό περιεχόμενο. Το βίντεο δείχνει άνδρες μετανάστες στο πάνω επίπεδο ενός σκάφους και ανέβηκε στις 9 Ιουνίου, τέσσερις με πέντε ημέρες πριν από το ναυάγιο της Πύλου.

Στον ίδιο λογαριασμό TikTok, βρέθηκαν τουλάχιστον δύο ακόμη βίντεο από το σκάφος. Αυτό ανέβηκε επίσης στις 9 Ιουνίου και δείχνει μετανάστες σε ένα σκάφος. Το δεύτερο ανέβηκε στις 18 Ιουνίου και δείχνει μόνο ένα στιγμιότυπο οθόνης με λεζάντα: «Συγχαίρουμε τον αδελφό Τζαχανγκίρ από την Ντίνγκα που έφτασε στην Ιταλία από τη Λιβύη. Είθε ο Αλλάχ να σε κάνει επιτυχημένο. Αμήν». Η Ντίνγκα είναι μια πόλη στην επαρχία Γκουτζράτ του Πακιστάν.

Και πάλι, το σκάφος που φαίνεται σε αυτά τα βίντεο έχει ορατές διαφορές από αυτό που ανατράπηκε κοντά στην Πύλο. Ένα παράδειγμα είναι ότι δεν υπάρχει κατασκευή στο πίσω μέρος του σκάφους αλλά μόνο δύο σωλήνες, όπως φαίνεται παρακάτω.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για το ίδιο σκάφος: Bλέπουμε τους ίδιους ανθρώπους να φορούν τα ίδια ρούχα. Επιπλέον, η δομή του σκάφους φαίνεται πανομοιότυπη, με τους δύο σωλήνες να φαίνονται στο πίσω μέρος.

wrong_video_6


Ορισμένα από τα βίντεο φέρουν λεζάντες με τις ημερομηνίες 2 Ιουνίου, 3 Ιουνίου και 6 Ιουνίου. Σύμφωνα με όσα είπαν στο AFP η Frontex και ΜΚΟ, αυτό καθιστά εξαιρετικά απίθανο το σκάφος να εκτελούσε ακόμα το ίδιο ταξίδι τις πρώτες ώρες της 14ης Ιουνίου, όταν έγινε το ναυάγιο.

Το βίντεο που φέρει λεζάντα με την ημερομηνία 6 Ιουνίου 2023 φαίνεται να δείχνει μια αποστολή διάσωσης των μεταναστών και γράφει: «receiving time» (ώρα παραλαβής), «Itly» (Ιταλία, με τυπογραφικό λάθος) και «06-06-2023».

wrong_video_5


Το AFP αναζήτησε αναφορές μέσων ενημέρωσης για αποστολές διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο και βρήκε αυτό το άρθρο του Associated Press (AP) (αρχειοθετήθηκε εδώ) που αναφέρεται σε αποστολές διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής που έσωσαν περισσότερους από 1.400 μετανάστες στις 6 και 7 Ιουνίου.

Το AFP προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους χρήστες του TikTok που ανέβασαν τα βίντεο, αλλά δεν είχε λάβει καμία απάντηση τη στιγμή της δημοσίευσης.

Ο δημοσιογράφος του BBC Κώστας Καλλέργης παρατήρησε πρώτος τις διαφορές μεταξύ των σκαφών που φαίνονται στα βίντεο που προβλήθηκαν στην τηλεόραση και του σκάφους που ανατράπηκε στις ακτές της Πύλου σε αυτό το tweet στις 17 Ιουνίου.

Ο οργανισμός επαλήθευσης πληροφοριών Ellinika Hoaxes δημοσίευσε επίσης την έρευνά του για την ψευδή παρουσίαση των βίντεο. Δημοσιογράφος των Ellinika Hoaxes συνομίλησε στο Facebook (αρχειοθετήθηκε εδώ) με έναν χρήστη με το ίδιο όνομα («Lucky Mental») και χαρακτηριστικά προσώπου με το άτομο που ανέβασε βίντεο από το σκάφος στο TikTok. Στα σχόλια, ο «Lucky Mental» χαρακτήρισε το ρεπορτάζ του MEGA ως «ψεύτικο» (fake) και επιβεβαίωσε ότι το σκάφος στο οποίο επέβαινε διασώθηκε στα ιταλικά χωρικά ύδατα στις 7 Ιουνίου.

Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται σαφές ότι τα βίντεο που προβλήθηκαν στην ελληνική τηλεόραση στις 17 Ιουνίου δεν δείχνουν το μοιραίο σκάφος που βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Ελλάδας τρεις ημέρες νωρίτερα. Πρόκειται για μοντάζ αποσπασμάτων από λογαριασμούς TikTok μεταναστών που είχαν κάνει επιτυχημένες διελεύσεις νωρίτερα.


Ειδήσεις σήμερα:

Eπιστροφή Μητσοτάκη στις περιοδείες με «αέρα νίκης» από τις δημοσκοπήσεις

Σβήνουν οι ελπίδες για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου - Διεθνείς έρευνες για το κύκλωμα δουλεμπορίας

Drones και ειδικά σκυλιά «χτενίζουν» τη Κω για την 27χρονη - Ίχνη πάλης σε έναν από τους αλλοδαπούς
----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης