Έκθεση Βουρλιώτη: Δεκάδες ΜΚΟ ξεπλένουν μαύρο χρήμα μέσω offshore

Έκθεση Βουρλιώτη: Δεκάδες ΜΚΟ ξεπλένουν μαύρο χρήμα μέσω offshore

Σοβαρές ενδείξεις παρανομιών για 40 από τις 100 που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα - Διατάχθηκε η κατάσχεση της περιουσίας του Δημητρά και των συγγενών του

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
metanasteytiko_arthro
Σφίγγει o κλοιός των οικονομικών εισαγγελέων γύρω από τον 70χρονο Παναγιώτη Δημητρά, ο οποίος είναι επικεφαλής διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), μετά την άμεση παρέμβαση και το πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 100 ΜΚΟ, οι οποίες κατά κανόνα δραστηριοποιούνται στο Μεταναστευτικό, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Αρχής και, όπως έγινε γνωστό, για 30 με 40 από αυτές υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απιστία, υπεξαίρεση κ.ά.
2406473

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά από τη συνεχή εξεύρεση νέων αφανών μεθόδων και υπόγειων διαδρομών διακίνησης μαύρου χρήματος από τις ΜΚΟ, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες πραγματοποίησε ενδελεχή έρευνα και συνέταξε έκθεση σχετικά με την «Καταχρηστική Εκμετάλλευση Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών». Στην έκθεση περιλαμβάνονται συμπεράσματα και ο τρόπος δράσης, όπως και η μεθοδολογία που ακολουθούν ορισμένες ΜΚΟ προκειμένου να νομιμοποιήσουν δραστηριότητές τους και να οικειοποιηθούν μεγάλα χρηματικά ποσά από ευρωπαϊκές και ελληνικές χορηγίες.

Τα ποσά αυτά κινούνται είτε μέσω υπεράκτιων εταιρειών, των λεγόμενων offshore, είτε μέσω συγγενικών προσώπων πρώτου βαθμού των επικεφαλής των ΜΚΟ, οι οποίοι τοποθετούνται ως «αχυράνθρωποι» με υψηλότατες αποδοχές, σβήνοντας έτσι τα ίχνη του μαύρου χρήματος.

Η έκθεση που συντάχθηκε με την επίβλεψη και την έγκριση του κ. Βουρλιώτη διαβιβάστηκε υπηρεσιακά στις αρμόδιες κρατικές αρχές όχι μόνο για απλή ανάγνωση και ενημέρωση, αλλά για να γίνει κατανοητός ο τρόπος της παράνομης δράσης των ΜΚΟ έτσι ώστε να μπορούν να κινούνται άμεσα και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα. Παράλληλα, η έκθεση διαβιβάστηκε στις πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων και συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να λάβουν τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα. Και αυτό γιατί στη νομοθεσία υπάρχουν «παράθυρα» τα οποία πολλές φορές μετατρέπονται σε «μπαλκονόπορτες», παρέχοντας τη δυνατότητα στις ΜΚΟ να νομιμοποιούν ενέργειές τους και να μένουν έξω από τις δαγκάνες των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών ή να πέφτουν στα μαλακά όταν αποκαλύπτεται η δράση τους.

metanasteytiko_ef__1_
Bαριές είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Παναγιώτης Δημητράς για εμπλοκή σε παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Ελλάδα


Εκατοντάδες μηνύσεις

Κλείσιμο
Πέρα από όλα αυτά, η εμπλοκή του κ. Παναγιώτη Δημητρά, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικός μηνυτής», στα γρανάζια της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και της Οικονομικής Εισαγγελίας δεν είναι πρωτόγνωρη.

Ο τίτλος του «εθνικού μηνυτή» του αποδόθηκε λόγω του μεγάλου αριθμού των μηνύσεων που έχει καταθέσει σε βάρος υπουργών, εισαγγελέων, εκδοτών, δημοσιογράφων, αρθρογράφων κ.λπ. Μάλιστα, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας σε απάντηση σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης ανέφερε στη Βουλή ότι οι μηνύσεις που έχει καταθέσει ο Παναγιώτης Δημητράς ανέρχονται σε 409, οι περισσότερες από τις οποίες, όπως έγινε γνωστό, τέθηκαν στο αρχείο, ενώ ο ίδιος ο μηνυτής υποστηρίζει ότι ο αριθμός των μηνύσεων που έχει καταθέσει ανέρχονται στις 800!
2406467

Τώρα, η εμπλοκή του Παναγιώτη Δημητρά με τη Δικαιοσύνη κρατάει από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όταν η Εισαγγελία της Κω παρέπεμψε τον ίδιο και τον Τόμι Ολσεν, ιδρυτή και διευθυντή της ευρωπαϊκής οργάνωσης «Aegean Boat Report», για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 Ποινικού Κώδικα), για κατ’ εξακολούθηση παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. περί κατασκοπείας και για κατ’ εξακολούθηση διευκόλυνση μεταφοράς και προώθησης λαθρομεταναστών στην Ελλάδα (παράνομη διακίνηση μεταναστών).

Τα αδικήματα αυτά σχετίζονταν με παράνομη είσοδο μεταναστών στην Κω και το Φαρμακονήσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021. Σκοπός της οργάνωσης ήταν η παράνομη είσοδος και διαμονή στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών με ταξιδιωτικά έγγραφα αμφιβόλου γνησιότητας ή ακόμη και χωρίς κανένα κρατικό έγγραφο που να προβαίνει σε ταυτοπροσωπία και όλα αυτά μετά από συνεννόηση με Τούρκους διακινητές, στους οποίους καταβάλλονται μεγάλα χρηματικά ποσά ανά «κεφάλι» για το πέρασμα από τα παράλια της γείτονος χώρας σε ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, οι παράνομοι μετανάστες ανέφεραν σχετικά με τη μεταφορά τους από την Τουρκία στην Ελλάδα ότι ο οργανωτής, που βρισκόταν μέσα στη βάρκα μαζί τους, κατόπιν εντολής του Τούρκου διακινητή στη γείτονα χώρα επικοινώνησε -πριν τον απόπλου από τα τουρκικά παράλια- τηλεφωνικά με μια ΜΚΟ, στην οποία γνωστοποίησε την ακριβή ώρα του απόπλου, την πορεία του ταξιδιού, καθώς και τα στοιχεία των μεταναστών. Κατά τις τοπικές αρχές της Κω, δηλαδή το Λιμεναρχείο και τον αστυνομικό σταθμό, αποστολέας των μηνυμάτων φέρεται να είναι ημεδαπός με στοιχεία Παναγιώτης Δημητράς «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι».
2406483

Οπως επισημαίνεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, ένας από τους μετανάστες ανέφερε ότι «μετά την προηγούμενη ανεπιτυχή προσπάθεια που είχε γίνει να περάσουν σε ελληνικό έδαφος -στις 10 Ιουνίου του 2021-, όταν επέστρεψαν στην Τουρκία ο διακινητής παρότρυνε την ομάδα των προσφύγων-μεταναστών να συλλέξουν στοιχεία ώστε με τη βοήθεια δικηγόρου ονόματι “Δημητράς” να προβούν σε καταγγελία κατά των ελληνικών αρχών για παράνομη επαναπροώθηση, με κάλυψη του χρηματικού ποσού από τις προαναφερθείσες ΜΚΟ».

Κατά την εν λόγω δικογραφία πάντα, η εγκληματική οργάνωση είχε σκοπό «να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών, αποστέλλοντας στις Αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα προκειμένου να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου».

Δέσμευση της περιουσίας του

Πρόσφατα, με εντολή του κ. Βουρλιώτη διατάχθηκε η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του κ. Δημητρά, αλλά και όλων των ΜΚΟ που ελέγχει. Δηλαδή δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι τραπεζικές θυρίδες και κάθε άλλο ακίνητο και κινητό περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει είτε στο όνομά του είτε συγγενικά του πρόσωπα πρώτου βαθμού είτε οι ΜΚΟ όπου είναι επικεφαλής. Σύμφωνα με πόρισμα της Αρχής, ο κ. Δημητράς εμπλέκεται στη διάπραξη διαφόρων ποινικών αδικημάτων κακουργηματικής φύσεως. Προηγουμένως ο κ. Βουρλιώτης συνέταξε σχετικό πόρισμα το οποίο διαβιβάστηκε ήδη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του Π. Δημητρά και κάθε άλλου εμπλεκόμενου προσώπου.
2406469

Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, ο Παναγιώτης Δημητράς, μέσω ΜΚΟ στις οποίες ήταν επικεφαλής, έπαιρνε κρατικές χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη, υποτίθεται, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, τα κονδύλια αυτά τα διέθετε κατά το δοκούν, δηλαδή για άλλους σκοπούς από εκείνους για τους οποίους τα εισέπραττε, είτε από ευρωπαϊκούς φορείς, είτε από το Ελληνικό Δημόσιο, είτε από άλλους φορείς, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να είναι γνωστές οι διαδρομές που ακολουθούσαν τα χρήματα, κάτι που αναμένεται να διευκρινίσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Κατά το πόρισμα Βουρλιώτη, ο Παναγιώτης Δημητράς φέρεται να έχει διαπράξει αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως απιστία, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών κ.λπ., τα οποία, εφόσον αποδειχθούν και καταγραφούν σε βούλευμα, επιφέρουν βαριές ποινές.

metanasteytiko_ef__2_
Ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Χαράλαμπος Βουρλιώτης


Η έρευνα για τις παρανομίες

Με αφορμή τις πληροφορίες που συνέλεξε η Αρχή για κάποιες από τις ΜΚΟ, αλλά και τη διαπίστωση εκτεταμένης παραβατικής συμπεριφοράς από οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μετανάστευσης, ο κ. Βουρλιώτης διεξήγαγε σε συνεργασία με τα στελέχη της Αρχής έρευνα σχετικά με ξέπλυμα μαύρου χρήματος στον τομέα αυτόν. Ακολούθησε η σύνταξη έκθεσης υπό τον τίτλο «Καταχρηστική εκμετάλλευση Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών», στην οποία καταγράφονται τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Αρχή, ενώ αναφέρεται η μεθοδολογία που ακολουθείται από τις ΜΚΟ για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αλλά και για να χάνονται τα ίχνη τους, οι «τρωτότητες» του συστήματος, η απουσία «επαρκούς εποπτείας», αλλά και οι αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου.

Παράλληλα, εξηγεί ότι οι δράστες χρησιμοποιούν με τον καλύτερο τρόπο «τις αδυναμίες του συστήματος και την απουσία ενιαίου κανονιστικού πλαισίου και επαρκούς εποπτείας ως προς τις ΜΚΟ, εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα το χρηματοπιστωτικό σύστημα τόσο εγχώρια όσο και εξωχώρια».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι δράστες, είτε με την ιδιότητα του διαχειριστή είτε ως πραγματικοί δικαιούχοι ή συγγενείς Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών (ΑΜΚΕ), χρησιμοποιούν offshore εταιρείες για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών άντλησης κεφαλαίων. Ωστόσο, τα πρόσωπα αυτά είναι στην πραγματικότητα και διαχειριστές ή πραγματικοί δικαιούχοι των offshore. Ετσι οι αμοιβές, όπως και τα κέρδη, αλλάζουν μεν τσέπες, αλλά στο ίδιο παντελόνι. Ακόμη, για να δικαιολογηθούν χρηματικά ποσά τα οποία εισρέουν στις ΜΚΟ από κρατικές χορηγίες κ.λπ. καταβάλλονται εικονικά υψηλές αποδοχές (μισθοδοσία) σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπαλλήλων της απολύτου εμπιστοσύνης τους, οι οποίοι πολλές φορές είναι συγγενείς πρώτου βαθμού του διαχειριστή της οργάνωσης ή άλλης η οποία είναι υπό τον έλεγχο του ίδιου επικεφαλής προσώπου.

Με άλλα λόγια λειτουργούν υπό την άτυπη μορφή συγκοινωνούντων δοχείων έτσι ώστε οι κρατικές χορηγίες να χάνονται μεν λογιστικά, αλλά ουσιαστικά να περιέρχονται στους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των επικεφαλής των ΜΚΟ ή συγγενικών τους προσώπων ή έμπιστων δικών τους ανθρώπων. Αλλος τρόπος οικειοποίησης χορηγιών είναι κεφάλαια που αποκτήθηκαν από την εγκληματική δραστηριότητα να πιστώνονται μέσω εμβασμάτων σε «νεκρές» ΜΚΟ, οι οποίες δεν έχουν πραγματική δραστηριότητα κατά τα τελευταία χρόνια (άνω της τριετίας).

2405683


Εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου γίνεται πληρωμή φόρων μεταβίβασης ακινήτων μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή μέσω χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας από ΜΚΟ, τρίτων όμως προσώπων, είτε αυτά είναι νομικά είτε φυσικά πρόσωπα που πολλές φορές συνδέονται με συγγενική σχέση (κατά κανόνα πρώτου βαθμού).

Στην έκθεση Βουρλιώτη αυτό περιγράφεται ως ένας από τους τρόπους για να χάνονται φαινομενικά τα ίχνη των κρατικών εισροών σε μια ΜΚΟ, ενώ την ίδια στιγμή τα ακίνητα αυτά περνούν στην ιδιοκτησία των δραστών και όχι της ΜΚΟ. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις απόκτησης ακίνητης περιουσίας από τους διαχειριστές των οργανώσεων με χρήματα από τα ταμεία των ΜΚΟ, ακινήτων όμως που δεν συνάδουν με το προφίλ των ΜΚΟ. Παράλληλα συναντώνται περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης ακινήτων των ΜΚΟ για τη διαμονή και στέγαση επαγγελματικών δραστηριοτήτων των διαχειριστών ή συγγενικών τους προσώπων.

Δεν είναι λίγες δε οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διαχειριστές ΜΚΟ χρησιμοποιούν τα ακίνητά τους ως κατοικία, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του πατέρα Αντωνίου της «Κιβωτού του Κόσμου», ο οποίος έμενε σε διαμέρισμα της δομής, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα έσοδα των ΜΚΟ τα χρησιμοποιούν προκειμένου να καλύπτουν τα έξοδα διαβίωσης των επικεφαλής τους. Φυσικά δεν εκλείπει το φαινόμενο τοποθέτησης ως πραγματικών δικαιούχων σε μια ΜΚΟ προσώπων τα οποία είναι υπέργηρα είτε έχουν αποβιώσει, είτε ακόμη έχουν επαγγελματικό ασύμβατο. Σε άλλες περιπτώσεις βρέθηκαν συγγενικά πρόσωπα διαχειριστών ΜΚΟ να καθίστανται συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών (δηλαδή υπάρχουν κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί).

Επίσης υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διαχειριστές ΜΚΟ μετέφεραν απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή σε λογαριασμούς στενών συγγενών τους κεφάλαια της οργάνωσης που προορίζονταν για την άσκηση της δραστηριότητάς της, χωρίς ωστόσο να έχουν συνάψει κάποιου είδους σύμβαση με τη ΜΚΟ η οποία να αιτιολογεί τη μεταφορά αυτών των χρηματικών ποσών και να αποκτά μια νομιμοφάνεια η σύμβαση.



Ειδήσεις σήμερα:

Ομόνοια: Φωτογραφίες με το μόριό του έστελνε ο 63χρονος παιδόφιλος - Είχε στείλει και σε άλλα ανήλικα κορίτσια

Ξάνθη: Νεκρά τέσσερα κουταβάκια... στη σειρά - Ένα ακόμη τραυματισμένο (φωτογραφίες)

Τζορτζ Σόρος: Παραχωρεί τα ηνία στον γιο του, Αλεξάντερ - Το «who is who» του διαδόχου του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης