O σεισμός στην Αταλάντη δεν αναμένεται να επηρεάσει γειτονικά ρήγματα, λέει ο σεισμολόγος Γκανάς

O σεισμός στην Αταλάντη δεν αναμένεται να επηρεάσει γειτονικά ρήγματα, λέει ο σεισμολόγος Γκανάς

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξηγεί στο protothema.gr ότι δεν σχετίζεται με το ρήγμα της Αταλάντης που είχε δώσει τους φονικούς σεισμούς το 1894

atalanti12
Σε μια περιοχή 12 χιλιομέτρων περιορίζεται αυτή τη στιγμή η σεισμική δραστηριότητα μετά τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συνέβη χθες στο μεσημέρι. Μιλώντας στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς, εξήγησε για ακόμη μια φορά, ότι δεν σχετίζεται με το ρήγμα της Αταλάντης που είχε δώσει τους φονικούς σεισμούς το 1894. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ δεν αναμένεται να επηρεάσει γειτονικά ρήγματα λόγω του μέτριου μεγέθους του.

atalanti12


Συγκεκριμένα ο κ. Γκανάς ανέφερε:

«Από τον μηχανισμό γένεσης του μεγαλύτερου σεισμού με μέγεθος 4,8 αλλά και την προκαταρκτική διάταξη των μετασεισμών προκύπτει ότι ενεργοποιήθηκε ένα ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης με αριστερόστροφη κινηματική αν και τα δεδομένα που έχουμε δεν είναι τα τελικά. Το βάθος του ρήγματος εντοπίζεται μεταξύ 9-13χλμ και φαίνεται να καταλαμβάνει το κατώτερο μέρος του σεισμογενούς τμήματος του φλοιού που στην περιοχή της Λοκρίδας φτάνει μέχρι τα 15-16 χιλιόμετρα όπως έδειξε η μελέτη της ακολουθίας του 2013 στο Ρεγγίνιο. Επιπλέον, από την περιοχή συγκέντρωσης των επικέντρων προκύπτει ότι αυτοί οι σεισμοί στην Λοκρίδα δεν σχετίζονται με το ρήγμα της Αταλάντης. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν την σεισμικότητα να περιορίζεται στην περιοχή 12 χιλιόμετρα δυτικά του ρήγματος της Αταλάντης και συγκεκριμένα μεταξύ των χωριών Καλαπόδι – Έξαρχος. Αυτός ο σεισμός δεν αναμένεται να επηρεάσει γειτονικά ρήγματα λόγω του μετρίου μεγέθους του που δεν επιτρέπει την μεταφορά στατικών τάσεων σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 7-8 χιλιομέτρων. Τον σεισμό των 4,8 ρίχτερ ακολούθησαν 51 μετασεισμοί, μεταξύ 0,8 και 2,8 ρίχτερ».

Ειδήσεις σήμερα:

Αποσύρεται από την εκλογική μάχη ο Σπύρος Πνευματικός: «Ζητώ συγγνώμη»

Σε σοκ η Γαλλία από την επίθεση του Σύρου σε παιδιά: Τα δύο ξαδέρφια και ο 24χρονος ήρωας με το σακίδιο

Γυμνός, με ιερόδουλες και ναρκωτικά - Στο διαδίκτυο 9.000 φωτογραφίες του Χάντερ Μπάιντεν

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης