Σεισμός στην Αταλάντη: Ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες σε χωριά της Λοκρίδας

Σεισμός στην Αταλάντη: Ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες σε χωριά της Λοκρίδας

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας

seismos-atalanti3
Κλιμάκια της περιφέρειας Στερεάς ελέγχουν σπίτια στον Έξαρχο και το Καλαπόδι Φθιώτιδας, τα γειτονικά χωριά, την Αταλάντη ακόμη και περιοχές της Βοιωτίας μετά τον σεισμό που ταρακούνησε την ευρύτερη περιοχή Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας ακόμη και την Αττική.

Σύμφωνα με το lamiareport, στο Καλαπόδι και στον Έξαρχο υπάρχουν ρωγμές σε σπίτια και στις εκκλησίες του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Καλαπόδι) και Αγίου Γεωργίου (Έξαρχου). Καταγράφονται επίσης ζημιές στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Προφήτη Ηλία Βοιωτίας αλλά και σε σπίτια.

Δείτε φωτογραφίες

seismos-atalanti4
seismos-atalanti5


Την ίδια ώρα, με εντολή του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Φωκίδας καθώς και της 7ης ΕΜΑΚ.

Κάτοικοι στην περιοχή της Λοκρίδας, όπως δηλώνουν στο lamianow.gr, βγήκαν στον δρόμο αρχικά και στη συνέχεια, κατέβηκαν στην παραλία υπό τον φόβο ενός ισχυρού μετασεισμού.

«Εγώ κοιμόμουν και πετάχτηκα από ένα δυνατό κρότο, άκουσα ένα μπαμ. Ακούστηκε ένα βουητό 4-5 δευτερόλεπτα και μετά ήταν το ξαφνικό αυτό που ζήσαμε. Φωνές από τους γείτονες οι οποίοι βγήκαν από τα σπίτια τους και μιλούσαν για τον σεισμό. Απλά ο κόσμος πανικοβλήθηκε και βγήκε στον δρόμο. Για αυτό ήρθαμε στην παραλια στην Σκάλα Αταλάντης γιατί φοβήθηκαμε για το ρήγμα της Αταλάντης» δηλώνει κάτοικος της περιοχής ενώ η γυναίκα του συμπληρώνει: «Εκείνη την στιγμή υπήρξε πανικός. Έτρεξα να πάρω το παιδι για να βγούμε έξω».

Αταλάντη: Στο δρόμο και τη θάλασσα οι κάτοικοι μετά τον σεισμό

Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε κτίρια, λέει η Πυροσβεστική

Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε κτίρια έπειτα από τη σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι 101 χλμ ΒΔ της Αθήνας και 13 χλμ ΝΔ της Αταλάντης, ενώ το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική. Διευκρινίζεται ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ότι εντοπίστηκαν ρωγμές σε λίγα κτίρια, ως επί το πλείστον παλαιά και ακατοίκητα, κυρίως στο χωριό Έξαρχος.

Κλείσιμο
Σημειώνεται, ότι σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκε το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Φωκίδας καθώς και της 7ης ΕΜΑΚ, με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά. Παράλληλα, μετά τη σεισμική δόνηση, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ πραγματοποιούνται περιπολίες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Τέλος, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Λέκκας: Ο σεισμός συνδέεται με το ρήγμα Λοκρίδας

Με το ρήγμα της Λοκρίδας νότια της Αταλάντης συνδέεται ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στις 15.33 στην περιοχή της Αταλάντης, όπως ανέφερε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

«Ο σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης που είχε δώσει μεγάλο σεισμό τον 19ο αιώνα, αλλά προέρχεται από ρήγμα της Λοκρίδας, νότια της Αταλάντης. Το παρακολουθούμε. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα δούμε την εξέλιξη του φαινόμενου» σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Όπως επισήμανε, ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην Αττική. Στην περιοχή μετέβη ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας δεν σχεδιάζεται μέχρι στιγμής να συγκληθεί η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Η ενημέρωση για το σεισμό από τον Δήμο Λοκρών

Παράλληλα, ανακοίνωση σχετικά με τον σεισμό  εξέδωσε και ο Δήμος Λοκρών το απόγευμα της Πέμπτης (8/6).

Όπως υπογραμμίζεται: «Ο σεισμός έντασης 4,8 ρίχτερ με επίκεντρο το Δήμο μας έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα ή ζημιές με εξαίρεση μεμονωμένα προβλήματα σε οικίες στον Έξαρχο και στο Καλαπόδι που ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Είμαστε σε επικοινωνία με τους φορείς της πολιτείας και τους ειδικούς που παρακολουθούν τη μετασεισμική ακολουθία.

Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει επόμενη ανακοίνωση».

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης στη Γαλλία πρώην ποδοσφαιριστής του Ατρόμητου - «Τρέξτε, μαχαιρώνουν παιδιά»

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη - Ταρακουνήθηκε η Αττική

Τραγωδία στο Βέλγιο - Νεκρό εντοπίστηκε βρέφος που το ξέχασε η μητέρα του στο αυτοκίνητο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης