Πανελλαδικές 2023: Οι αλλαγές στην εξέταση των Αρχαίων, τα θέματα και η βαθμολογία

Πανελλαδικές 2023: Οι αλλαγές στην εξέταση των Αρχαίων, τα θέματα και η βαθμολογία

Η πιο σημαντική ίσως αλλαγή στις φετινές εξετάσεις του μαθήματος των Αρχαίων ήταν πως το διδαγμένο και το αδίδακτο κείμενο βαθμολογούνται το ίδιο

panelladikes_mak
«Ούτε ‘περίπατος’, ούτε δύσκολα. Θέματα ίσα κατανεμημένα, βατά στη γραμματική και στο συντακτικό. Η μετάφραση, ωστόσο, προϋπέθετε ένα υψηλότερο επίπεδο στη γλώσσα, προκειμένου να αποδώσουν οι μαθητές με ακριβέστερο τρόπο το κείμενο. Εκεί ακριβώς, θα φανεί η διαφορά στο γνωστικό υπόβαθρο των υποψηφίων», σημειώνουν φιλόλογοι σχετικά με το μάθημα των Αρχαίων, στο οποίο διαγωνίστηκαν χθες Τρίτη τα παιδιά στο πλαίσιο των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Δεν έλειψαν και μικρού εύρους καινοτομίες, όπως το γεγονός ότι για πρώτη φορά έδωσαν συγκεκριμένο χωρίο στη νοηματική ερώτηση του αγνώστου κειμένου.

Η πιο σημαντική ίσως αλλαγή, που έλαβε χώρα στις φετινές εξετάσεις του μαθήματος των Αρχαίων, ήταν πως το διδαγμένο και το αδίδακτο κείμενο βαθμολογούνται το ίδιο.

«Ως την περασμένη χρονιά, το γνωστό κείμενο έπιανε 60 μονάδες στις 100 και το άγνωστο, 40. Το σύστημα άλλαξε φέτος, με το γνωστό και το άγνωστο να πιάνουν τους ίδιους βαθμούς: 50-50. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά αυτές οι 10 επιπλέον μονάδες, δόθηκαν στη μετάφραση του αδίδακτου – όχι στη γραμματική ή στο συντακτικό, αλλά στο πιο δύσκολο κομμάτι. Έτσι, ενώ όλες οι υπόλοιπες ασκήσεις, γνωστού και αγνώστου, βαθμολογούνται με 10 μονάδες, αυτή είναι η μόνη άσκηση που βαθμολογείται με 20. Με αυτή την έννοια, το διαγώνισμα των αρχαίων ελληνικών γίνεται δυσκολότερο», αρχίζει να λέει η κ.Στέλλα Αντωνέλλου, φιλόλογος της Ιονίου Σχολής.

Δεν αποκτούν, με αυτό τον τρόπο, προβάδισμα οι επαρκέστερα διαβασμένοι;

Σύμφωνα με την ίδια, «αυτό είναι φενάκη. Αν κάποιος έχει προετοιμαστεί καλά στο γνωστό, θα είναι καλός και στο αδίδακτο. Πιο απλά, έχει να κάνει με την ποιότητα του μαθητή. Δεν είναι δυνατόν, να απαντήσει κάποιος σε ερωτήματα φιλοσοφικού περιεχομένου για να καλύψει το διδαγμένο κείμενο και να μην ξέρει τίποτε από το αδίδακτο! Επομένως, οι διαβασμένοι θα γράψουν έτσι κι αλλιώς - ό,τι κι αν τους βάλουν. Η συγκεκριμένη αλλαγή, δυσκολεύει λίγο εκείνους, που δεν είναι τόσο καλά προετοιμασμένοι στα αρχαία ελληνικά. Κι ενώ μέχρι πέρσι, έριχναν το βάρος στην προετοιμασία του γνωστού, ώστε προσερχόμενοι στις εξετάσεις να πιάσουν έστω το ‘12’, φέτος το ‘12’ γίνεται ‘10’. Η αλήθεια είναι πως, οι πιο αδύναμοι μαθητές είχαν ένα καλύτερο εφαλτήριο για να διαμορφώσουν το ‘12’, καταφεύγοντας ακόμη και στην παπαγαλία για ορισμένα κομμάτια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν μιλάμε για κάποια τεράστια βαθμολογική διαφορά», καταλήγει η κ.Αντωνέλλου.

Για την προσαρμογή στα νέα εξεταστικά δεδομένα, χρειάστηκε να γίνει κάποια αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Αρχαίων; Πόσο δυσκόλεψε την κατάσταση το ‘50-50’;

«Προσωπικά, δεν έχω αλλάξει καθόλου, η προετοιμασία είναι ίδια. Το ‘50-50’ θεωρώ ότι έχει υπερτιμηθεί σαν θέμα. Μπορεί να μετράει λίγο περισσότερο το αδίδακτο, αλλά τα παιδιά έχουν μάθει να επεξεργάζονται κείμενα, ξέρουν την τεχνική. Η πάγια οδηγία που τους δίνω, είτε πριν που έπιανε 60, είτε τώρα που πιάνει 50, είναι να ξεκινήσουν γνωρίζοντας πολύ καλά το διδαγμένο. Το πιο σίγουρο. Και να χτίσουν, στη συνέχεια, ό,τι μπορούν από το αδίδακτο. Η γραμματική και το συντακτικό πρέπει να έχουν κατακτηθεί από τις δύο πρώτες τάξεις του λυκείου, καθώς είναι προαπαιτούμενα για να προσεγγίσουμε τα κείμενα στην Γ΄ τάξη. Η έκθεση των παιδιών σε όσο το δυνατόν περισσότερα αδίδακτα κείμενα, τα θωρακίζει με την αντίστοιχη εξοικείωση. Όσο για τη βασική συμβουλή στους μαθητές μου; Να στοχεύουν στο νόημα του κειμένου. Να αποφεύγουν τις ‘ξύλινες’ μεταφράσεις, λέξη προς λέξη».

Η συγκεκριμένη αλλαγή μήπως θα μπορούσε να εκληφθεί ως μία προσπάθεια αποσύνδεσης από την «παπαγαλία»;

«Όχι, επειδή οι μονάδες που μεταφέρθηκαν από το γνωστό στο αδίδακτο, δεν είχαν να κάνουν με αυτού του είδους την αποστήθιση αλλά με την απομνημόνευση κάποιων σελίδων από την εισαγωγή στο φιλοσοφικό λόγο. Εκεί, οι μονάδες παραμένουν ίδιες».

«Συνοψίζοντας, θα έλεγα πως πράγματι, έχουν δυσκολέψει κάπως οι Πανελλαδικές για τα αρχαία με την αλλαγή αυτή, όχι όμως σε βαθμό που να επηρεάζεται καταλυτικά η προετοιμασία των υποψηφίων», επισημαίνει η ίδια.

Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο γενικότερου προβληματισμού σε σχέση με το μάθημα των Aρχαίων, όπως αυτό διδάσκεται στην Γ’ λυκείου; Ποια θα ήταν η δική σας εισήγηση για τυχόν αλλαγές;

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την κυρία Αντωνέλλου, «τα παιδιά δεν είναι ούτε έτοιμα, ούτε ώριμα γιαφιλοσοφικό στοχασμό στα 17 τους. Και η ‘προσγείωσή’ τους σ’αυτόν γίνεται απότομα στην Γ’ λυκείου. Από το 1+1 της Α’ και Β’ λυκείου, πέφτουν απότομα στα βαθιά τελειώνοντας το λύκειο. Πάρτε για παράδειγμα, το χθεσινό θέμα των Πανελλαδικών – το κείμενο του Πλάτωνα στο αδίδακτο: ως πατέρας και γεωργός ο ίδιος, παραλλήλιζε τον τρόπο που μεγαλώνουν οι σπόροι που φυτεύει στη γη με το μεγάλωμα των παιδιών. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι ‘εύκολο’ να γεννηθούν, να ξεκινήσουν. Η δυσκολία όμως είναι αυξανόμενη με το πέρασμα του χρόνου. Μπορεί ένα 17χρονο παιδί να αντιληφθεί αυτές τις έννοιες; Ζητούμενο, επομένως, είναι όχι να απλοποιηθεί, ούτε και να απουσιάσει ο φιλοσοφικός στοχασμός από την Γ’ λυκείου αλλά να ξεκινήσει νωρίτερα η καλλιέργειά του».


Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος στη δίκη του στο Εφετείο βάζει ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος - Σταματάει και τις Πανελλαδικές

Ανεξιχνίαστα εγκλήματα: Ο στραγγαλισμός του Ταχτσή, η διπλή εκτέλεση στο Σούνιο, η Αγραφιώτου στο πάρκινγκ

Έτσι έπεσε στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ το κύκλωμα που ξέπλυνε 250 εκατ. ευρώ

----------------


Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης