Πανελλαδικές 2023: Για καλά προετοιμασμένους μαθητές τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Πανελλαδικές 2023: Για καλά προετοιμασμένους μαθητές τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Δείτε σε βίντεο την εκτίμηση για τα θέματα από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών

gel-panelladikes2023
Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ», πατήστε ΕΔΩ.


Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ακαδημαϊκού Υπεύθυνου Νέων Ελληνικών, Γιώργου Χρυσουδάκη του Ομίλου Φροντιστηρίων Πουκαμισάς, τα θέματα του σημερινού διαγωνίσματος ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Όπως, σημειώνεται:

«Το κεντρικό θέμα του κριτηρίου αξιολόγησης αφορά στην βία κατά των γυναικών.

Οι επιμέρους ερωτήσεις του κριτηρίου κινούνται στην γενική φιλοσοφία των πανελλαδικών εξετάσεων τα τελευταία χρόνια, με απολύτως κειμενο-κεντρική προσέγγιση, που απευθύνεται σε σωστά προετοιμασμένους μαθητές.

Κλείσιμο
Το κείμενο αναφοράς στην Νεοελληνική Γλώσσα και στην Λογοτεχνία υποτυπώνει ένα σύγχρονο πρόβλημα για τα έμφυλα στερεότυπα και την βία κατά των γυναικών.

Οι υποψήφιοι, στην παραγωγή λόγου, καλούνται να αναπτύξουν και να τεκμηριώσουν τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με τα φαινόμενα της παραβίασης των γυναικείων δικαιωμάτων και της συμβολής τους, ως νέας γενιάς στην επίτευξη της ισότητας των φύλλων».

Πανελλαδικές 2023: Δείτε βίντεο με τον σχολιασμό των θεμάτων από τον Γιώργο Χρυσουδάκη, Ακαδημαϊκό του Ομίλου Φροντιστηρίων Πουκαμισάς

Πανελλαδικές 2023- Σύντομος Σχολιασμός Θεμάτων Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας



Πανελλαδικές 2023 στο protothema.gr: Όλα τα θέματα και οι απαντήσεις με την αξιοπιστία των φροντιστηρίων Πουκαμισάς


Στην «αρένα» ΓΕΛ και ΕΠΑΛ - Οι φετινές αλλαγές



Ιδιαίτερες αλλαγές δεν αναμένονται για τις φετινές Πανελλαδικές, πέραν της αλλαγής του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, αλλά και της υποβολής μηχανογραφικού σε μία φάση. Στο μηχανογραφικό δελτίο θα υπάρχουν 452 τμήματα, δύο περισσότερα από πέρυσι (και τα δύο στο Πανεπιστήμιο Πατρών).

Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.


Ο ανταγωνισμός και φέτος θα είναι μεγάλος και κυρίως για τις υψηλόβαθμες σχολές και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα οδηγήσει χιλιάδες υποψηφίους εκτός πανεπιστημίων και θα πρέπει να προετοιμαστούν για άλλες εκπαιδευτικές επιλογές που θα τους οδηγήσουν στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται, ότι αύριο Σάββατο, 3 Ιουνίου, είναι η δεύτερη ημέρα εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, κατά την οποία θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το protothema.gr θα μεταδίδει πρώτο τα θέματα των Πανελληνίων εξετάσεων, ενώ σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς θα δίνει και τις απαντήσεις.

Στη «μάχη» των Πανελλαδικών και τα Γενικά Λύκεια - Όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων για ΓΕΛ - ΕΠΑΛ


Υπενθυμίζεται ότι, την εκκίνηση των Πανελλαδικών εξετάσεων 2023 για τα ΕΠΑΛ είχαμε χθες Πέμπτη 1η Ιουνίου με το μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκίνησαν σήμερα και για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, ενώ θα συνεχίσουν με τα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία την Τρίτη 6 Ιουνίου.

Περίπου 90.000 υποψήφιοι έχουν λάβει θέσεις στα εξεταστικά κέντρα για τις Πανελλαδικές, διεκδικώντας τις 68.574 θέσεις στα ΑΕΙ της Ελλάδας. Φέτος, θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Οι βάσεις 2023 αναμένεται να ανακοινωθούν και φέτος, σχετικά νωρίς.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Το διάστημα 2 - 12 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 1 μέχρι 16 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων.

Εν τω μεταξύ, τη στρατηγική επιτυχίας τους θα κληθούν να καταστρώσουν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2023, προκειμένου ο υπολογισμός μορίων να τους ανοίξει τον δρόμο για την εισαγωγή στη σχολή της επιλογής τους. Όταν βγουν οι βαθμοί των υποψηφίων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να υπολογίσει τα μόρια, πατώντας ΕΔΩ

pinakas-1
pinakas-2
pinakas-3






Πανελλαδικές 2023: Οι πρακτικές συμβουλές για υποψηφίους πριν και μετά την εξέταση από τα Φροντιστήρια Πουκαμισάς

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μία ευκαιρία για να ξεκινήσετε τις σπουδές σας· σίγουρα, όμως, δεν είναι η μόνη. Συνεπώς, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτές τις Εξετάσεις με ηρεμία και, σε καμία περίπτωση, να μη δημιουργείτε στο μυαλό σας τον «μύθο» ότι από αυτές μονάχα εξαρτάται το μέλλον και η επαγγελματική σας σταδιοδρομία.

Το μυστικό είναι να συμμετέχετε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις σκεπτόμενοι θετικά, κάτι που είναι βέβαιο ότι βοηθά να αντιμετωπίζετε κάθε δυσκολία στη ζωή σας με αισιοδοξία, πρακτικότητα και αποτελεσματικότητα.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να καταγράψουμε και να συνοψίσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές, μπορούμε να αναφέρουμε τις εξής:

Πριν από τις Εξετάσεις 

• Παύουμε να επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι κάτι φοβερό, που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.

Οι επιδόσεις δεν είναι «ή του ύψους ή του βάθους». Υπάρχουν αξιόλογες λύσεις στο μηχανογραφικό δελτίο για όλες τις βαθμολογικές δυνατότητες, αρκεί να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας, για να υπερβούμε τον πήχη της Ε.Β.Ε.

Αξιοποιούμε το ασφαλές μας περιβάλλον από ανθρώπους που μας γνωρίζουν καλά (Γονείς, Φίλοι, Καθηγητές), οι οποίοι είναι βέβαιο πως και σε αυτήν τη δοκιμασία θα βρίσκονται δίπλα μας, μοιραζόμενοι τις αγωνίες μας και τις ανησυχίες μας.

Δεν χρειάζεται να αναστατωνόμαστε από φήμες της τελευταίας στιγμής για «SOS» θέματα, που δεν επιβεβαιώνονται ποτέ.

Δεν ξενυχτάμε το βράδυ πριν από κάθε εξέταση. Καλύτερα να κλείσουμε από νωρίς τα βιβλία και να κάνουμε το πρωί μια σύντομη επανάληψη.

• Η διατροφή μας, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Ειδικά το βράδυ της παραμονής κάθε εξέτασης αποφεύγουμε τις διατροφικές υπερβολές και καταναλώνουμε ένα ελαφρύ γεύμα.

Την ημέρα της εξέτασης στις 07:45 θα πρέπει να βρίσκομαι στο Εξεταστικό Κέντρο, γιατί στις 08:00 κλείνει η πόρτα και δεν επιτρέπεται πέραν αυτής της ώρας η είσοδος.


Κατά τη διάρκεια της τρίωρης δοκιμασίας

• Φροντίζουμε να έχουμε απαραιτήτως μαζί μας:

1. Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο

2. Δελτίο εξεταζομένου Πανελλαδικών Εξετάσεων (καρτελάκι)

3. Τρία στυλό (μπλε ή μαύρου χρώματος), μολύβι, γόμα και ξύστρα

4. Γεωμετρικά όργανα, όπου χρειάζονται

5. Ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό

6. Ένα ρολόι χειρός, ώστε να διαχειριζόμαστε σωστά τον χρόνο μας κατά τη διάρκεια της εξέτασης (όχι smartwatch)

Διαβάζουμε τα θέματα αργά και προσεκτικά, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι ζητείται, ξεκινάμε από αυτά που γνωρίζουμε καλύτερα και είναι κατά τη γνώμη μας ευκολότερα.

• Αφού απαντήσουμε κάποιο ερώτημα, καλό θα ήταν να διαβάσουμε άλλη μία φορά την εκφώνηση.


• Ερωτήσεις που μας φαίνονται γνωστές και εύκολες χρειάζονται περισσότερη προσοχή.

• Ακόμη και αν κάποιο από τα θέματα δεν μας θυμίζει κάτι, δεν πρέπει να απογοητευτούμε, καθώς μπορεί στη συνέχεια της εξέτασης να «καθαρίσει» το μυαλό μας και να το κατανοήσουμε.

• Δεν αποκαρδιωνόμαστε από τυχόν δύσκολα θέματα και, κυρίως, δεν τα παρατάμε. Τα θέματα όσο δύσκολα φαίνονται σε εμάς άλλο τόσο δύσκολα φαίνονται και στους άλλους μαθητές.

• Χρησιμοποιούμε, όπου χρειάζεται, το πρόχειρο (δηλαδή, τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου).

• Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιμείνουμε για πολλή ώρα σε κάποιο θέμα που μας δυσκολεύει ιδιαίτερα. Πρέπει να προχωρήσουμε, να αντιμετωπίσουμε τα υπόλοιπα ζητούμενα και μετά να επιστρέψουμε στο ερώτημα που δεν λύσαμε και να αφοσιωθούμε σε αυτό.

Γράφουμε ό,τι γνωρίζουμε, ακόμη και αν δεν είμαστε σίγουροι· δεν αφήνουμε κανένα ερώτημα χωρίς απάντηση.

• Το γραπτό μας πρέπει να αποπνέει σιγουριά και να δίνουμε σαφείς απαντήσεις, ώστε ο διορθωτής να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία για τις γνώσεις μας.

Προσέχουμε την εμφάνιση του γραπτού μας, ώστε να είναι ευανάγνωστο. Ένα καλά δομημένο και καθαρογραμμένο γραπτό είναι βέβαιο πως προκαταβάλλει θετικά τον διορθωτή.

• Κατανέμουμε σωστά τον χρόνο ανάμεσα στα θέματα, ώστε να αφήσουμε τουλάχιστον 10 λεπτά για να ξαναδιαβάσουμε τις απαντήσεις μας και να διορθώσουμε τυχόν ορθογραφικά και εκφραστικά λάθη.

• Δεν βιαζόμαστε. Αν μέσα στον ενθουσιασμό μας βιαστούμε, υπάρχει κίνδυνος να δώσουμε λανθασμένες απαντήσεις.

• Ακόμα και αν έχουμε τελειώσει νωρίτερα, εξαντλούμε τον χρόνο της εξέτασης! Διαβάζουμε ξανά και ξανά τις απαντήσεις μας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τίποτα δεν διέφυγε από την προσοχή μας.

• Αφού τελειώσει η εξέταση… τελείωσε και το μάθημα αυτό! Δεν μπορούμε να ξέρουμε απολύτως τι γράψαμε και, κυρίως, δεν ξέρουμε πώς έχουν γράψει οι άλλοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο βαθμός μας συγκρίνεται με τους βαθμούς των άλλων υποψηφίων. Στόχος μας, πλέον, είναι το επόμενο μάθημα και διαγράφουμε τα συναισθήματά μας μετά το τέλος της εξέτασης.


Οδηγίες για τους υποψηφίους που εξετάζονται προφορικά 

Οι υποψήφιοι που εξετάζονται προφορικά θα πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς τη διαδρομή προς το Εξεταστικό Κέντρο, στο οποίο θα διαγωνιστούν και να φροντίσουν για την έγκαιρη προσέλευσή τους σε αυτό.

Επιπρόσθετα:

• Καλό είναι να εξαντλήσουν το 3ωρο της εξέτασης για προετοιμασία.

• Προτείνεται να ζητήσουν διευκρίνιση ή επεξήγηση από την Επιτροπή ή η ανάγνωση κάποιας ερώτησης, που δεν έχουν κατανοήσει.

• Όταν έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία τους, το δηλώνουν στον επιτηρητή και περιμένουν να οδηγηθούν στην Επιτροπή για εξέταση. Την ώρα αυτή απαιτείται λίγη υπομονή, γιατί κάποιες φορές είναι αρκετός ο χρόνος αναμονής.

• Κατά την εξέταση διαβάζουν ή διατυπώνουν τις απαντήσεις τους αργά και καθαρά.  


Τι να προσέχουν εκπαιδευτικοί - επιτηρητές και υποψήφιοι

-Οι οριζόμενοι επιτηρητές/τριες επιτηρούν σε Εξεταστικά Κέντρα διαφορετικά από εκείνα στα οποία εξετάζονται υποψήφιοι που ήταν μαθητές τους το τρέχον έτος.

- Οι επιτηρητές απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσηςπληροφοριών ή επικοινωνίας. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των επιτηρητών ώστε, κατά την είσοδο των εξεταζόμενων, να τους ενημερώνουν ότι δεν πρέπει να παίρνουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό (blanco), κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών, ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα - εκτός από αυτά που επιτρέπει η ΚΕΕ - και τα οποία, πρέπει ναπαραμένουν εκτός αίθουσας και να μην επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίεςαυτές. Είναι επίσης υπεύθυνοι για τον έλεγχο της ταυτότητας των υποψηφίων η οποία ελέγχεται με το δελτίο εξεταζόμενου που φέρει φωτογραφία του.

-Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα

-Οι επιτηρητές απαγορεύεται να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση επί των θεμάτων.


Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο 43χρονος αστυνομικός που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Κατεχάκη

Survivor All Star: Ο Τάκης δείπνησε με την κόρη του και αποχώρησε, πανηγύρισε ο Μπάρτζης - Δείτε βίντεο

Καταδικάστηκε «νταής» που ξυλοκόπησε άγρια barwoman και έσπασε το μαγαζί επειδή ζήλευε

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης