«Αγόρια στο ντους»: Ο σκηνοθέτης απαντά πως «δεν είναι ερωτική ταινία, έχει να κάνει με την ανδρική φιλία»

«Αγόρια στο ντους»: Ο σκηνοθέτης απαντά πως «δεν είναι ερωτική ταινία, έχει να κάνει με την ανδρική φιλία»

Ο Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ έμαθε πως η ταινία του έγινε γνωστή για τους λάθος λόγους στην Ελλάδα - «Χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε

shower_boys___
Πολλές αντιδράσεις δημιούργησε η καταγγελία γονιών σε σχολείο στους Ζωγράφου πως μια δασκάλα δημοτικού έκανε προβολή της ταινίας «Αγόρια στο ντους». Οι γονείς που προχώρησαν στην καταγγελία είπαν πως πρόκειται για μια ερωτική ταινία ανάμεσα σε δύο αγόρια και όπως είπαν το παιδί του βρισκόταν σε «σοκ» και πως «έκανε εμετό» στο σπίτι από αυτό που πέρασε.

Η εν λόγω ταινία μικρού μήκους είναι σουηδικής παραγωγής, έχει διάρκεια μόλις εννέα λεπτά και έχει αποσπάσει, λίγο μετά την κυκλοφορία της, το 2021, το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) ως η Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία για Παιδιά. Ο σκηνοθέτης και παραγωγός της, Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ έμαθε για την κακή φήμη που απέκτησε η ταινία του στην Αθήνα και σε δήλωσή του στο freecinema αναφέρει πως «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ερωτική. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο»και συμπλήρωσε πως «ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει την κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που ανακινούνται αυτή τη στιγμή, και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία».

Αναλυτικά η δήλωση του Σουηδού σκηνοθέτη και παραγωγού της ταινίας μικρού μήκους, Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ: 

«Υπέπεσε στην αντίληψη μας πως η ταινία μας, ‘Αγόρια στο Ντους’, βρέθηκε στη δημοσιότητα στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο λόγος αφορά στη φερόμενη καταγγελία ενός γονιού, εις βάρος μίας καθηγήτριας που έδειξε την ταινία σε μία ομάδα παιδιών.

Υπήρξαν ισχυρισμοί πως αυτό το μικρού μήκους φιλμ είναι ερωτικού χαρακτήρα και απεικονίζει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ παιδιών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι χωρίς καμία λογική και, ως σκηνοθέτες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί καθ’ αυτόν τον τρόπο. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο.

Αυτή η παραπληροφόρηση που έχει γιγαντωθεί σε κάποια ελληνικά Μέσα είναι σοκαριστικά λανθασμένη και, πραγματικά, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες πως κάποιος από τους ιθύνοντες αυτών των ισχυρισμών έχει δει την ταινία.

Τα ‘Αγόρια στο Ντους’ αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πως δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να ‘γίνεις άνδρας’ και, σε τελική ανάλυση, πως η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φιλμ, με πολλαπλά βραβεία στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους για Παιδιά, από το σημαίνον ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών), το οποίο μάλιστα φέρει την αιγίδα πολλών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Ινστιτούτων, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Κλείσιμο
Το ‘Αγόρια στο Ντους’ χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έχουν δει χιλιάδες παιδιά, από την πρώτη του προβολή, το 2021. Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα. Οι ταινίες πρέπει να συζητιούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση. Ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει την κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που ανακινούνται αυτή τη στιγμή, και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία.»


Ειδήσεις σήμερα:

Η ομολογία του 42χρονου «χασάπη της Βαρβακείου»: «Της άρπαξα το μαχαίρι και άρχισα να την καρφώνω»

Φωτογραφίες: Χαμός με 8.000 άτομα σε πάρτι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Δεκάδες περιστατικά ακραίας μέθης

Βίντεο: Η Τζιλ Μπάιντεν είπε ατάκα για να την χειροκροτήσουν και ακολούθησε... βουβαμάρα

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης