Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Πάτρας ο Άλμπερτ Μπουρλά

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Πάτρας ο Άλμπερτ Μπουρλά

Τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε μια επιστημονική αναγέννηση, τόνισε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer

bourla_patra_01
Συγκινημένος και ενθουσιασμένος από την τιμή να γίνει επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιατρικής-Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που λαμβάνω αυτή την τιμητική διάκριση στην Πάτρα, μια ιστορική, πολυπολιτισμική πόλη, στην οποία η τέχνη, ο πολιτισμός και η καινοτομία πάντα ακμάζουν» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μπουρλά, όπως αναφέρει το thebest.gr.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΜΠΟΥΡΛΑ3

Κλείσιμο
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΜΠΟΥΡΛΑ4ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΜΠΟΥΡΛΑ5


Παρών στην εκδήλωση ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, αλλά και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Η Πάτρα είναι η γενέτειρα του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά, είναι η πύλη για τη σύνδεση της χώρας μας με τον δυτικό κόσμο. Και είναι εδώ και καιρό κόμβος επιστήμης και τεχνολογίας για την Ελλάδα. Το επιστημονικό Πάρκο Πατρών αποτελεί ένα θαυμαστό παράδειγμα καινοτομίας στη χώρα μας. Και φυσικά το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το σύμβολο καινοτομίας και τεχνολογίας της ευρύτερης περιοχής είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών.

» Ώς επιστήμονας αλλά και ως Έλληνας που ζει στο εξωτερικό -και πολλές φορές εμείς οι Έλληνες που ζούμε στο εξωτερικό είμαστε δυο φορές Έλληνες- νιώθω ότι είναι πολύ σημαντική η αναγόρευσή μου σε διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο αυτό. Γιατί είναι ένα από τα πλέον εξέχοντα πανεπιστήμια στην Ελλάδα με σημαντικό επιστημονικό αποτύπωμα και ακαδημαϊκές διακρίσεις τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σέβομαι απεριόριστα το πλούσιο ακαδημαϊκό σας έργο και τη διαχρονική συμβολή σας στην επιστήμη», είπε ο κ. Μπουρλά.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ -ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την πανδημία, ο κ. Μπουρλά επισήμανε: «Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, συνέβαλε καθοριστικά στην πρόληψη και θεραπεία της covid 19 αλλά ταυτόχρονα, όπως και όλα τα Πανεπιστήμια, διατήρησε τον ηγετικό του ρόλο στην ακαδημαϊκή έρευνα παρέχοντας εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στους φοιτητές του. Επιφανείς επιστήμονες από αυτό το Πανεπιστήμιο όπως ο καθηγητής κ. Γώγος, ο καθηγητής κ. Μαραγκός και πολλοί άλλοι, συνέβαλαν σημαντικά στην εθνική προσπάθεια και στην οικοδόμηση εμπιστοδύνης προς την επιστήμη ακόμη και τις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας.

» Ο καθηγητής Μαραγκός, είχε γράψει πριν από ένα χρόνο, “ελπίζω ότι σύντομα με τη βοήθεια των εμβολίων και την τήρηση των μέτρων προστασίας θα κλείσουμε τον οδυνηρό κύκλο της πανδημίας. Μπορούμε να ελπίζουμε, χωρίς όμως να ξεχνάμε”.

» Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτά τα λόγια. Γυρίσαμε σελίδα. Δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την απώλεια που βίωσαν τόσοι πολλοί συμπολίτες μας. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τι λειτούργησε καλά και τι όχι στη μεγαλύτερη κρίση υγείας της εποχής μας. Τα διδάγματα αυτά θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση αυτού που προσδοκούμε να είναι η χρυσή εποχή της επιστημονικής ανακάλυψης με ένα πρωτοφανές κύμα καινοτομιών σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΜΠΟΥΡΛΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΩΡΤΖ ΤΣΟΥΝΗΣ

Σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες ο κ. Μπουρλά τόνισε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι την επόμενη δεκαετία θα ζήσουμε μια επιστημονική αναγέννηση, η οποία θα οδηγηθεί από την πρόοδο στην Βιολογία αλλά συνάμα και στην τεχνολογία. Φανταστείτε μια εποχή όπου τα μικρά παιδιά που πάσχουν από σπάνιες γεννητικές νόσους θα έχουν ελπίδα για μια φυσιολογική ζωή με τη χορήγηση μιας και μόνο γονιδιακής θεραπείας. Όπου οι ασθενείς που ζουν με αυτοάνοσα νοσήματα θα μπορούν να πετύχουν πλήρη ύφεση και να απαλλαγούν από τον πόνο, τη δυσφορία και τις ψυχολογικές επιπτώσεις των νοσημάτων τους. Όπου οι καρκινοπαθείς, θα έχουν το θάρρος να παλέψουν κα την αισιοδοξία πως θα κερδίσουν την προσωπική τους μάχη με τον καρκίνο έχοντας ένα πλήρες οπλοστάσιο θεραπειών ειδικά στοχευμένων για επίθεση στους όγκους τους. Αυτό είναι το μέλλον για το οποίο εργαζόμαστε καθημερινά.

bourla_patra_08
bourla_patra_07
bourla_patra_06
bourla_patra_05
bourla_patra_04
bourla_patra_03
bourla_patra_02


» Θα ήθελα ωστόσο να αναφερθώ σε ορισμένες από τις νέες τεχνολογίες και τα τεράστια οφέλη που αναμένουμε να έχουν στους ασθενείς την επόμενη δεκαετία. Θα ξεκινήσω με την πιο γνωστή τεχνολογία όλων των εποχών, το ΜRNA. Mε το εμβόλιο του covid θεωρώ ότι έχουμε αγγίξει μόνο την επιφάνεια αυτών που μπορεί να προσφέρει το MRNA.

» Μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε πολύ πιο ακριβείς στην πρόληψη της ασθένειας γεγονός που οδηγεί σε πολύ υψηλότερη αποτελεσματικότητα. Επίσης είναι μια ευέλικτη τεχνολογία με πιθανές εφαρμογές σε ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών που περιλαμβάνει πολλά λοιμώδη νοσήματα αλλά και τον καρκίνο, σπάνιες γενετικές ανωμαλίες ακόμη και αυτοάνοσα.

» Παρότι η τεχνολογία του mRNA δεν είναι το άγιο δισκοπότηρο, που θα λύσει όλα τα προβλήματα, πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μοναδικά οφέλη στην παγκόσμια υγεία. Σημειώνουμε προόδους στην ανάπτυξη αρκετών εμβολίων με αυτή την τεχνολογία που περιλαμβάνουν τη γρίπη και τον έρπητα ζωστήρα».

Η επόμενη τεχνολογία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μπουρλά είναι η σύζευξη αντισωμάτων-φαρμάκων ή ADCs, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και να απαλλάσσουν τα υγιή. Τα ADCs χρησιμοποιούν αντισώματα για να παραδώσουν φάρμακα μικρού μορίου απευθείας σε ένα σημείο του όγκου, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες και να προσφέρει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο Μπουρλά αποκάλεσε τα ADCs «μία από τις σπουδαιότερες τεχνολογίες για τη μάχη κατά του καρκίνου». Τα ADC «είναι κατευθυνόμενοι πύραυλοι turbo charge που επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα και μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά», δήλωσε.Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Πάνε για κυβέρνηση παράλυσης και ακυβερνησίας, για να σώσουν τις καρέκλες τους, θέλουν να μας βάλουν φυλακή

Εκλογές 2023 - Financial Times: Παρά τους εφιάλτες με τον Βαρουφάκη να παίζει πιάνο, η Ελλάδα έγινε επενδυτικός τίγρης

Λευκάδα: Η βίλα με την απίθανη θέα που πουλήθηκε μέσω Sotheby’s σε τιμή ρεκόρ 15.000 ανά τ.μ

________________


Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης